Neplatenie sociálneho poistenia

7. dec 2021

Ahojte jedna známa nedávno zistila že jeden zamestnávateľ za ňu neplatil odvody do SP a ZP ani ju tam nenahlásil a vychádza to asi 4 dni ktoré nemá zaplatené od zamestnávateľa potom bola evidovaná na úrade práce. Aké to môže mať pre ňu následky? Bude si to musieť platiť alebo čo?? Ďakujem

alenah31
7. dec 2021

a vie tá priateľka nejakým spôsobom preukázať, že u toho zamestnávateľa tie 4 dni odpracovala? Má podpísanú zmluvu, podpísanú dochádzku, výplatnú pásku, výplatu zaslanú na účet ? Pokiaľ nie tak áno - problém má ona. SP síce nie je povinná ,ale tie dni sa nezapočítavajú napr. pre dní pre nárok na dôchodok resp. nemocenské poistenie. Ale zdravotka je problém - bude si to musieť doplatiť. Ak by nejaký doklad čo spomínam vyššie mala - je to problém zamestnávateľa - budú to vymáhať od neho a nie od nej.
Minimálne pracovnú zmluvu by mala mať , tá sa podpisuje pred nástupom to práce...možno ešte v d nástupu ak prižmúrim obe oči - inak súhlasila s prácou na čierno a to by som sa ani trochu nechválila a zdravotku ( a aj tie 4 dni odvody na SP) si sama zaplatila.

autor
7. dec 2021

@alenah31 áno má zmluvu aj ukončenie zmluvy a výplatu jej zaslali na účet... výplatnú pásku asi nemá neviem. Takže ak na tej sociálnej nebola prihlásená nebude si to musieť doplácať? Zdravotku viem ale to za tých pár dní vychádza pár eúr skôr ju zaujíma ta sociálna

alenah31
7. dec 2021

nie - má PZ - nech to oznámi na SP aj ZP - oni ho vyzvú a ju nezaradia do zoznamu minimálne pre vymáhanie dlhu pri RZZP. Ona problémy mať nebude žiadne.

sashabb
7. dec 2021

Osobne som viackrát čítala, že realita je iná. Ona je vedená ako dlžník a bude si to musieť doplatiť. Následne si to môže vymáhať od dotyčného zamestnávatela.

autor
7. dec 2021

@sashabb prosím vás a tá SP vychádza koľko tie 4 dní??

alenah31
7. dec 2021

@sashabb to nie je pravda - pokiaľ má zamestnanec platnú PZ, ktorou vie preukázať platný pracovný vzťah nebude mať ona žiadny problém - nič nemusí doplácať a ani zároveň vymáhať . Jej mzdu zamestnávateľ vyplatil a odvody papierovo odviedol, že ich reálne neodviedol resp. ju ani neprihlásil si bude zodpovedať sám - ona je čistá.

autor
7. dec 2021

@alenah31 ona má pracovnú zmluvu jednalo sa o dohodu ktorú aj zasielala na úrad práce pred začatím výkonu práce

autor
7. dec 2021

@alenah31 jedná sa tam o tie 4 dni kedy na dohodu pracovala potom pokračovala v evidencii na úrade

alenah31
7. dec 2021

tak potom nie je problém žiadny - problém bude mať zamestnávateľ. Nech im to napíše do mailu alebo pri najbližšej návšteve povie - oni už vedia čo s tým robiť.

autor
7. dec 2021

@alenah31 myslíte úrad práce?

alenah31
7. dec 2021

áno. Ak má podozrenie, že ju za tie 4 dni riadne neprihlásil zamestnávateľ na SP ani ZP tak nech to nahlási na ÚP a oni to preveria. A tiež je podstatné aká dohoda to bola - nie pri každej dohode sa platia všetky odvody. Tak nech to preveria oni a ona bude mať kľud na duši.

autor
7. dec 2021

@alenah31 dohoda o vykonaní práce popri evidencii na úrade práce ona splnila všetky podmienky pre úrad práce iba teraz zistila že ju pravdepodobne ani neprihlásili

mamaselu
7. dec 2021

@sashabb dobre si citala. A ja poznam mnoho ludi co ma tuto skusenost osobne. A nejde len o platenie odvodov do Socialnej poistovne, ale neplaticka je aj v zdravotnej poistovni a ta to zarucene bude vymahat za kratky cas.
To ze ma niekto Pracovnu zmluvu a napriek tomu je dlznik, je samozrejme. Pracovna zmluva o nicom nesvedci, iba o tom ze bola podpisana a ze pracovny pomer nejaku dobu trval. Samotnu vypoved v zmysle ustanoveni ZP zamestnanec ani nepodpisuje. Toto je uplne skolkarsky trik. Zamestnavatelia ak niekoho idu vykopnut, nahlasia zamestnanca, ze neprisiel do prace, den ci pat, a ma absencie, pricom potom nie je zamestnavatel povinny platit socialne a zdravotne odvody, a zaroven tak poskodi aj zamestnanca. Robi sa to takto roky rokuce.. Samozrejme ak by aj zamestnanec v praci bol, zamestnavatel si vie upravit uz dochadzku ci na karte alebo v elektronickom zazname podla seba a zamestnanec si vzdy rozmysli, ci sa mu oplati rok dva sudit, hlavne ak nema zolikov a spor by zrejme prehral. Samozrejme zalezi aj od druhu prace a miesta vykonu prace, ochotnych svedkov, ktori ale nechcu prist tiez o pracu, a az tak ochotni potom zdaleka nie su..

pieksamaki
7. dec 2021

@mamaselu ja tomu verim.....tiez sa mi stalo podobne....niekto nie je typ branit sa

sashabb
7. dec 2021

@alenah31 ano MALO by to tak byť, žial realita je iná. Určite by takéto témy vedela ešte dohlať, aj napr. v skupine právne poradenstvo. Ona je vedená ako dlžník, čiže pre nich je najjednoduchšie naháňať ju.
Ja by som s tým "nerieš nič" neriskovala, a už vôbec nie skrz 4dni. Uhradím, a mám to všetko podložené, nedostanem sa časom do žiadneho nechceného problému.

autor
7. dec 2021

@sashabb prosím vás a koľko cca vychádza to sociálne poistenie za tie 4 dní?? Keď išlo o dohodu o vykonaní práce??

alenah31
7. dec 2021

@sashabb ja nepisem "neries nic", pisem, ze to ma oznamit na UP. Mame tolkych zamestnancov v TPP, dohodu alebo cez prac. agentury, ktori s tymto prisli k nam, problem bol hlavne pri ZP, SP ani nie. Niekolkokrat to doslo az k exekucii....lebo ti ludia to neriesili. Este sa nam nestalo, aby dlh po odkomunikovani ostal na zamestnancovi. Mame vlastne pravne zastupenie - ak vieme, pomahame im aj s takymito vecami. Casto su to este decka - prve zamestnania po SS ci VS.

alenah31
7. dec 2021

Vyska odvodov a dane zalezi od vysky dosiahnuteho prijmu za tie 4 dni (odvody aj dan z hrubej mzdy).

autor
7. dec 2021

@alenah31 v čistom zarobila okolo 120€ za tie 4 dni

alenah31
7. dec 2021

Ak si neuplatnovala nezd. cast brutto zarobila cca 170€. Rozdiel medzi cistou a hrubou mzdou su odvody a dan.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. dec 2021

@alenah31 takže odvody by ju vyšli plus mínus tých 50€

alenah31
7. dec 2021

Odvody pri dohode pri pravidelnom prijme....v hrubom by mala tych 170€

alenah31
7. dec 2021

Ak to bola dohoda s nepravidelnym prijmom by hola mzda brutto 167€

autor
7. dec 2021

@alenah31 bože super ďakujem toto jej pošlem 🙂🙂 a s daňou je to ako v taktom prípade?

alenah31
7. dec 2021

Aj dan tam mas uvedenu. A tam vyska zalezi aj od toho ci si uplatnuje nezd. cast. To uz musi vediet ona co podpisovala vo Vyhlaseni.

autor
7. dec 2021

@alenah31 áno ale to sa niekde tiež musí platiť alebo ako??

alenah31
7. dec 2021

Iste-danovy urad.