Dobrý deň.
Potrebovala by som sa poradiť, možno niekto z vás rieši/riešil podobnú situáciu.
Na konci januára budúceho roku (31.01.2023) mladší syn bude mať 3 roky. A teda mi končí vyplácanie rodičovského príspevku z úradu práce.
Nasledujúci deň t.j. 01.02. by som teoreticky mala nastúpiť do práce a syn do školky. Syn je síce prijatý do MŠ od toho februára, no nie som si istá, ako to bude zvládať. Ja by som sa mala vrátiť pracovať do základnej školy ako pedagogický zamestnanec. Lenže v strede školského roka je to dosť náročné vstupovať doňho. Radšej by som začínala klasicky od septembra.
Je aj možnosť, že by som až v septembri nastúpila do práce a syn do školky.
Prvé 2 mesiace (február a marec) by som si čerpala dovolenku, ktorá mi vznikla počas materskej dovolenky.
Zvyšných 5 mesiacov (apríl až august vrátane) by som si čerpala neplatené voľno v práci (je to možné, už som sa ich na to pýtala). Ostala by som naďalej v pracovnom pomere na dobu neurčitú tak ako doteraz. Na tom by sa nič nezmenilo. Akurát by som nedostávala mzdu.
A dostávam sa k hlavnému bodu mojej otázky a tou sú odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Obidve by za mňa platila škola (zamestnávateľ) alebo by som si ich musela platiť sama. Ak sama, viete asi koľko € mesačne vychádzajú?
Vie mi niekto poradiť, prosím?
Ďakujem vopred 🙂
@gemina, dakujem za odpoved. Tych €80 je mesačne? V pripade neplatenej rodicovskej by som ale musela dat v praci vypoved, nie? A nahlasit sa na urad prace. Lebo v pripade neplateneho volna by som klasicky ostala zamestnana v skole (ako doteraz, ked som na rodicovskej do 3 rokov syna).
@camelie12 áno, je to mesačne. V prípade neplatenej rodičovskej nemusíte dávať výpoveď a ísť na úrad práce. Váš zamestnávatel s tým ale musí súhlasiť, že ostanete na predĺženej RD. Dokonca môžete dať dieťa do škôlky, ale max na 4 hodiny denne.
https://www.materska-dovolenka.sk/neplatena-rod...
@camelie12 Ahoj, prosim ta mozem vediet ako si to vyriesila? Som v podibnej situacii. Chcem ostat zamestnana, zamestnavatel aj suhlasi s neplatenym volnom ale otazka je ci si platim zdravotku alebo sa nahlasim ze sa staram o dieta do 6rokov a neplatim zdravotnu?? A ako asi prosim vyriesila socialne poistenie? Dakujem
ak si na neplatenom volbe, odvody si plasis sama. to sa ti skor oplati ostat na beplatenom rodicaku, kefy ty nic nedostanes ale odvody za teba plati stat