Neplatené ošetrovanie člena rodiny

tykat
27. nov 2015

Ahojte, možno niekto bude vedieť poradiť.
Zamestnanec ostáva po 10 dňoch platenej očrky dlhodobo na neplatenej OČR (potvrdenie od lekára mám).
Prosím viete mi poradiť čo všetko má zamestnávateľ urobiť?
A zamestnanec? Má tiež nejakú povinnosť?
Mám tento prípad prvý krát.

alenah31
27. nov 2015

@tykat V ZP postupuješ tiež rovnako ako pri PN-ke alebo 10 dňovej OČR - do konca nasledujúceho mesiaca oznámiš zmenu platiteľa poistného, ak OČR presiahne 10 dní nemení sa nič - žiadne dodatočné oznámenie - až potom pri ukončení zasa posielaš oznámenie o ukončení.
Čo sa týka SP ak by trvá OČR dlhšie ako 10 kal. dní, musíš nahlásiť do SP prerušenie na RLFO (dáš dátum prerušenia a kód pre dôvod prerušenia - myslím, že je to kód 4). Táto doba sa potom zamestnancovi nezapočíta do odpracovanej doby (aj pri vypisovaní ELDP za r. 2015 sa táto doba potom vyníma ako napr. pri absencii). Iné povinnosti zamestnávateľ nemá. Zamestnanec nemá žiadnu povinnosť pokiaľ nemá napr. nejakú komerčnú poistku, z ktorej by mohol pri dlhšej OČR či PN získať nejakú fin. kompenzáciu🙂

tykat
autor
27. nov 2015

@alenah31 ďakujem pekne za info 🙂

gapa
28. nov 2015

@tykat ešte, ak by sa to týkalo očr na dieťa do 6rokov, resp. dieťaťa s nepriazn. zdr.stavom do 18rokov, tak aby bol zamestnanec dôch.poistený aj v čase očr nad 10dní, môže si podať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rkov (resp. nad 6 do 18rokov) a byť dôch.poistený štátom od 11dna očr. Pozor, ale nedá sa podať prihláška ani den spätne, tj. ak nechce medzeru v poistení, tak najneskôr 11den očr. Dobré je si urobiť kopiu z prihlášky, dať ju opečiatkovať ako dôkaz prevzatia a založiť k zápočtovým listom do dôchodku. Samozrejme aj odhlášku potom treba podať do 8dní od ukončenia očr a nástupu do práce.