Dobrý deň kúpil som dom spojený so susedmi, my mame vlastný vchod a aj oni. Som spoluvlasnik 1/2 na pozemok . Spoluvlastníci manželia sú mŕtvi ich dcéra je dedička, čaká na dedičské konanie. Ona susedni dom predala, s noví majiteľ co kúpil dom spravil snou zmluvu :že keď prededi pozemok tak ho predá jemu, lenže ona je povinná pozemok ponúknuť mne keďže mam predkupné právo to aj mame dojednané pozemok predá mne,... Otázka znie ;môže sused užívať pozemok keď nan nemá právo a ni podiel, berie sa to ako neoprávnené užívanie cudzieho pozemku...... Ja si chcem pozemok o plotit a užívať ho ja keďže som spoluvlasnik 1/2. Môže mi v tom sused zabrániť. Ďakujem za každú radu.
@taynee ona aj keď predá pozemok jemu ja môžem podať žalobu na súd že predala cudziemu. Bola som snou za právnikom aby vedľa ako to je podľa zákona. A sused kúpil dom vedel co kupuje, mohlo ho napadnúť že na ten pozemok mam predkupné pravo
@taynee ten pozemok patrí aj mne som spoluvlasnik on o tom vedel. Užíva ho on co není jeho jeho je len dom a kúsocek pozemku za domom
keď ho ponúkne za 100K Margite, musí ho za 100K ponúknuť aj tomu druhému záujemcovi...
@taynee na cene sme dohodnutí ona navrhla ja som súhlasila
@taynee nerieš cenu otázka bola iná nie o cene
Sused bude mať právo dostať sa k svojmu domu, aj keď bude musieť prechádzať cez tvoj pozemok. Dá sa to zapísať aj na LV ako "právo prechodu....."
@andaluzia12 on ma prechod svoj vlastný nechodí cez môj
Ked tvrdis, ze ste dohodnuti na cene, tak preco si myslis, ze to ide predat inemu?
napíš mi Ip
@babovka2321 ja si nemyslím ze to ide predať inému.... Ani mu nemôže predať keďže mam záujem o kúpu toho pozemku a mam predkupné právo ako spoluvlasnik..... Moja otázka bola ci môže sused užívať pozemok keď nepatrí jemu, na pozemok som spoluvlasnik ja.
@deti95060810 písala som dakujem
Si polovičný vlastník toho druhého pozemku a druhú polovicu má/bude mať dedička? Kým je to takto môže ho využívať aj ona. Časť pozemku potom ponúkne tebe a keď kúpiš budeš vlastníkom celého. Dovtedy je to spoločné.
@januska12323 áno presne tak len ako som písala ona pozemok neužíva užíva ho sused ktorí kúpil jej dom nie pozemok na pozemok nemá podiel on
@januska12323 ten pozemok teraz momentálne nevyužívam ani ja kvôli susedovi lebo tam ma veci on a tvrdí že to je jeho pozemok
@marrgita135 on vie vobec o tom, ze kupil dom bez pozemku? Ved ked ho odkupis tak jemu ostane dom. Juj cele nedomyslene
@modrykolibrik on vie aj vedel ze kúpil dom bez pozemku, len ten pozemok využíva a ja som spoluvlasnik toho pozemku a nemôžem ho využívať
@modrykolibrik ja chcem pozemok o plotit mam aj súhlas druhého spoluvlasnika, lenže nedá sa sním dohovoriť robí problemi