Nemanželské dieťa - dedenie

e_s_p_r_i_t
9. nov 2015

Ahojte,
na nete som sa dočítala, že po smrti otca (nikdy sme sa nevideli) mám právo na dedenie, ako aj jeho manželka s deťmi. Chcem sa opýtať či to zaradenie do dedenia bude prebiehať automaticky so mnou, alebo sa k tomu dedičstvu musím sama prihlásiť.
Ďakujem.

mikys1
9. nov 2015

toto by aj mňa zaujmalo a ešte či sa dá niekde zistiť kde a či ešte otec žije?

stormie
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t mala si ho uvedeneho v rodnom liste? Ak ano a nevydedil ta tak mas pravo na dedenie

tiwyna
9. nov 2015

A ak by ju vydedil? Ma na to vobec pravo?

lyzzy
9. nov 2015

@tiwyna.... Každý rodič má právo vydediť svoje dieťa....ale musia tam byť splnené veľmi vážne dôvody a musí o tom rozhodnúť súd

stormie
9. nov 2015

@tiwyna ak by ju vydedil tak by nededila. Neda sa to ale len tak, musia byt splnene urcite podmienky napr. to ze sa nikdy nevideli - ak by ona vedela kde otec byva atd a neprejavovala o neho ziaden zaujem, ziaden kontakt (co sama pise ze sa nikdy nevideli) tak by mal pravo ju vydedit

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

Neviem prečo ale mám dva rodné listy na jednom je uvedený a na druhom nie je, normálne na mna platil aj výživné.....tak neviem či ma vydedil, ale keby nie, tak automaticky súd prerozdelí majetok aj mne? ako bude o mne vedieť? mám sa neako hlásiť ?

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@stormie a aj by mi niečo prišlo, že som vydedená či to asi nie že

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@stormie inak mám list, že sme si písali, aj maily by som ešte asi našla to sa neráta?....inak zaujímavý zákon, rodič sa o svoje decko nestara nezaujíma ...decko sa cíti odmietnuté, tak na rodiča kašle a to je dôvod aby to rodič zbabelec vydedil

hradnapani
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t myslim, ze budes dedit normalne zo zakona. Mas ho v RL, platil alimenty, si jeho dieta. Ak by ta vydedil, o tom ti papier nepride, ale musel by mat na to vazny dovod. A tym nie je to, ze ste sa nestretavali, lebo to bolo zrejme hlavne z jeho vole. Ak by ta aj vydedil, myslim, ze by si to mohla napadnut na sude, ale bolo by potrebne dokazovanie, ze si ho nezanedbavala a podobne. V pripade otcovej smrti by som sa skontaktovala normalne s nejakym pravnikom, ze ako dat o sebe vediet ako pripadnom dedicovi. Hoci, logicky by ta mal notar kontaktovat - lenze ked na teba nema kontakt (nakolko otcova "nova" rodina asi nebude mat o to zaujem), tak by som sa hlasila aj sama.

stormie
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t tie dva rodne listy nechapem - najprv si mala bez otca a potom priznal otcovstvo tak ti vystavili novy s jeho menom? To ze na teba platil vyzivne este neznamena ze ta nemohol vydedit, platit vyzivne bola jeho povinnost, je to len dokaz toho ze otcovstvo priznal. Ak by ta nevydedil, tak pri dedicskom konani budes normalne uvedena ako dedic a bude ti priznana cast aka ti patri. Tazko povedat ci by sudca tie listy a maily uznal ako 'dostatocny zaujem'

sissy27
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t jeho manželka dostane polovicu a druhá polovica sa prerozdelí medzi všetky deti rovným dielom... oni by ťa mali k dedičskému konaniu prizvať (ak o tebe vedia), prípadne ty si môžeš - sproste povedané - sledovať, či ešte žije a ak zistíš. že nie, tak potom sa prihlásiť u notára, ktorý má na starosti dedičské konanie, prípadne ak už aj prebehlo, tak požiadať o obnovenie...

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@hradnapani ďakujem, je to vlastne ešte čerstvé, kedy sa tak zvykne kontaktovať právnika....ako nechcem vyzerať ako neaká hyena, ale zase nikdy som otca nemala, a nikdy mi ani nedal čo svojim druhým deťom, nechodila som každý rok po dovolenkách ako oni, jednoducho boli úplne super zabezpečení, a ja som doma obrazne povedané pozerala do prázdnych hrncov.....ale je mi jasné, že moje dôvody pohľady jeho rodiny na mna asi neovplyvnia a budú si o mne myslieť, že jednoducho chcem ryžovať na smrti otca.....je mi z toho celého na grc, ale mám syna - jeho vnuka, pre ktorého urobím čokoľvek aby sa mal dobre

hradnapani
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t mas na to plne pravo, na nazory rodiny sa mozes naozaj vykaslat. Ja by som sa pravnikovi ozvala tak po mesiaci priblizne. Konanie sa aj tak zacne az o par mesiacov, ale nech o tebe notar vie.

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@stormie ani ja ich nechápem, jednoducho ich mám. Originál z 1986 tam nie je, a potom mám tiež originál z roku 2000 a tam je už uvedený....nenašla som už ani tie maily, teraz som to pozerala....ale kašlem, na to ak vydedil, tak nech si ten majetok užíva jeho rodina...budem sa tým zaoberať iba ak nevydedil....
@sissy27 on zomrel pred nedávnom...a asi o mne vedia, aj jeho rodičia moji ,,starkí" o mne vedia, takže určite o mne vie aj jeho rodina....dokonca blízko jeho rodičov býva moja rodina, takže teoreticky by ma vedeli prizvať

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@hradnapani prosím Ta a ako zistím, kto to má na starosti ....v tomto som úplný antitalent

stormie
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t ak by ta vydedil tak sa mozes stale odvolat, urcite to nevzdavaj ... U nas dedicske konanie bolo az po cca 3 mesiacoch, mm tam ani nesiel, len mu doslo rozhodnutie domov. Na tvojom mieste by som tam ale isla, ako ti radia vyssie - kontaktuj pravnika tak cca po mesiaci

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@stormie ďakujem za rady 🙂

hradnapani
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t to tak lahko sama nezistis, preto by som kontaktovala hocijakeho advokata, notara alebo bezplatne centrum pravnej pomoci, nech ta naviguju konkretnejsie co dalej.

e_s_p_r_i_t
autor
9. nov 2015

@hradnapani ďakujem za pomoc

guinevre
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t Este sa moze stat, svoj majetok prepisal na manzelku, alebo niekoho ineho. Skratka povedane, ked nema ziadny majetok v case smrti, tak neni ani co dedit.

sissy27
9. nov 2015

@e_s_p_r_i_t kontaktuj hocijakého notára alebo právnika, bude ťa vedieť nasmerovať... a tak ako píše @guinevre - rátaj s tým, že svoj majetok ešte za života prepísal na niekoho iného, robí to tak asi väčšina chlapov, ktorí majú deti z predchádzajúcich vzťahov a nevychádzajú dobre... možno to neurobil, ale je to jedna z možností...

sasa1310
10. nov 2015

áno dedíš aj ty. Ale vo väčšine takýchto prípadov je už dávno majetok prepísaný na manželku a ďalšie dieťa. Presne z toho dôvodu, aby po jeho smrti sa manželka nemusela deliť o kúsok bytu kde žije a ktorý nadobudla spolu s tvojim otcom

e_s_p_r_i_t
autor
11. nov 2015

@sasa1310 pozerala som to na katasterportály, byt je napísaný na oboch čiže aj manželka aj otec, budovy kde podnikal sú napísané len na neho.....mal stolársku dielnu....takže ak ma fakt nevydedil, mala by som na to nárok...uvidíme čo bude....

sasa1310
11. nov 2015

@e_s_p_r_i_t nemôže ťa len tak vydediť. Nie je tam plomba na katasterportal?

e_s_p_r_i_t
autor
11. nov 2015

nie všetko je bez zápisu, nie sú tam hypotéky

sasa1310
11. nov 2015

@e_s_p_r_i_t myslela som plombu. To je takým červeným a je to vlastne upozornenie, že nastane zmena.

e_s_p_r_i_t
autor
11. nov 2015

@sasa1310 jáj nie to som tam nevidela, ešte je to fakt čerstvé, takže určite to ešte neriešia

e_s_p_r_i_t
autor
15. jan 2016

Ahojte takze dnes som uspesne absolvovala dedicske konanie....pre vsetkych zucastnenych to bol sok nakolko ze vraj o mne nevedeli....bolo to neprijemne ale dohodli sme sa na vsetkom....chcem sa vas opytat ci existuje neaky vzor dohody medzi dedicmi kedze potrebujeme doriesit vyplatenie mojho dedicstva z ktoreho musim odratat poplatky suvisiace s pohrebom a dlzobou....dakujem

olaf1978
31. jan 2020

Zdravim vás chcem sa vás opýtat.Chcem vydedit svoju nemanželsku dcéru s jej rodinou máme zly vzťah.Nechodila do školy ani neskončila strednú školu potom otehotnela ani sa nevydala.Staci to vydedenie potomka???