ahojte..chcem sa opýtat, ako to tu vlastne chodi....
Zo zahranicia som si doviezla nemanzelskeho uteseneho chlapceka..no zaujima ma ci budem na neho dostavat výzivne od jeho otca aj ked sa vydam uz tu na SR za ineho muza.Ďakujeme...
ano.. mame otca v rodnom liste...ale priatel si osvojovat maleho nebude, nieze by nechcel, ale aj tých pár korun k dobru pomoze..no nie? hlavne ze sa vsetci lubkame
A dakujem za pomoc...
som v rovnakej situácií.. tiež ma syna, ale svadba nebude..neviete mi poradiť aká je výška výživného?? a či mu súd dovoliť sa s ním stíkať, keď by som bola ja proti tomu?
ďakujem
@whitney_92 výšku výživného ti určí súd, neexistujú na to tabuľky, je akurát stanovená spodná hranica minimálneho výživného nejakých 26€... v zásade ty si dáš návrh na súd o určenie výživného, zdokladuješ všetky výdavky (nájomné, strava, oblečenie, drogéria, lieky, poistné, škôlka, krúžky atď) a dáš návrh, koľko požaduješ od otca. Súd preverí jeho finančné možnosti a rozhodne o výške výživného. On má povinnosť platiť a zároveň má právo sa stýkať so svojím dieťaťom, tento styk takisto upraví súd (ak sa nedohodnete inak). To, že ty si proti tomu, ti je prd platné, zamietnu mu styk s dieťaťom, len keby si preukázala, že ho psychicky / fyzicky týra (musela by si to podložiť potvrdeniami od lekárov, psychológov, budú sa robiť posudky atď)... maximálne môžeš žiadať, že sa budú stretávať len za tvojej prítomnosti (takisto musíš uviesť prečo a súd rozhodne, či vyhovie alebo nie). Ak mu v stanovenom čase nebudeš dieťa dávať bez nejakej príčiny, tak sa on môže domáhať svojich práv súdnou cestou. To je len tak v skratke...
no a keďže on pracuje, ale je nezamestnaný, len kvôli tomu aby mu súd nariadil mi dávať čo najnižšie výživné ..dostanem tých hlúpich 80€. Čiže mám šancu, aby sa s ním stretával len v mojej prítomnosti?.. A ešte jedna vec, keďže mi dáva už nejaké peniaze teraz...keď mu súd určí nižšiu sumu budem mu ich musieť vrátiť tie čiastky?..napr .. dáva mi 50€/mesačne... súd mu určí 40€/mesačne.. budem mu tých 10€ musieť vrátiť..keď má taký zdrap papiera a tam môj podpis, že mi dal tie peniaze?
@sissy27 a mohli by ste mi poslať Vás e-mail.. chcela by sa ešte niekoľko vecí opýtať?
ďakujem
@whitney_92 poslala som internú poštu...
@felinda vyzivne urcite vysudis, ale otazne je, ci od otca niekedy nieco uvidis, ak to nie je obcan SK a nezdrziava sa na SK, teda nema tu trvaly pobyt, tak po1. zrejme sa na sud nedostavi, takze potom mozes poziadat o predbezne opatrenie, za 2. aj ked by sa dostavil a urcili mu vysku vyzivneho, nemusi ti platit a nase urady na neho nemaju ziaden dosah nasledne, takze by si si mohla poziadat potom o vyplacanie nahradneho vyzivneho ... samozrejme je aj to, ze ak je uvedeny v rodnom liste, tak ma na neho pravny narok a moze si aj on poziadat o moznost stretavania sa s maloletym, aj ked ty nebudes suhlasit, ak to sudca uzna za vhodne ...
@whitney_92 minimalna vyska vyzivneho nie je urcena, tak ako ti pisala sissy, sud moze uznat, za zo svojho prijmu ti bude posielat aj 2E a to bude platit nasledujuce 2 roky, alebo ak sa zmeni jeho financna situacia, tak mozes poziadat o zvysenie ... takze pred sudom treba mat poriadne pripravene podklady, ake su skutocne naklady na starostlivost o dieta, treba tam uviest aj osatenie a obuv ako casto kupujes a v akej cene cca, potom ci ma nejake kruzky, ktore su platene, ci ti do casu, kedy prebehne sud, posielal nejake peniazky a v akej vyske ... proste vsetko, co je rozhodujuce pre urcenie vysky vyzivneho
@whitney_92 ked sud urci nizsiu sume, nez ti doteraz daval na dieta, tak peniazky nevracias, na vyzivne sa totiz nevztahuje tento zakon, to nizsie vyzivne plati az od vynesenia rozsudku, resp. od nasledujuceho mesiaca ...
@juliap keďže sa chystám ísť s tým na súd až o rok (dá sa to do troch rokov syna)..odkedy mám zbierať tie bločiky (výdaje na syna)..ale on ked je nezamestnaný ale pracuje na čierno..ako mu to vymerajú..dá sa povedať že so mnou vybabral
@whitney_92 mozes kludne od teraz si nechavat blocky za obuv a oblecenie, potom pripojit k navrhu na vyzivne ... ak je nezamestnany, tak je rozhodujuce aj to, z akeho dovodu, ak umyseln, vedome prisiel o pracu uz v case, ked si bol vedomy svojej vyzivovacej povinnosti, tak sud prihliada aj na tuto skutocnost, lebo ak ma vyzivovaciu povinnost, tak sa NESMIE podla zakona vzdat prijmu, zamestnania, majetku ...
do očí mi povedal, že sa nezamestná kvôli tomu, aby mi nedával vysoké výživné!
@juliap on pracuje (ilegálne).. no očí mi povedal, že sa nezamestná, aby mu súd nedal platiť vysoké výživné!
@whitney_92 toho by som sa neobavala, ak vies kde pracuje, tak tam posli do toho podniku (stavby) inspektorov prace (jednoducho ho hnusne bonzni). V zahranici su na ilegalne pracujucich velmi haklivy. Ak sa mozem spytat, aky je to stat? Sud bude prihliadat aj na to, ci je "nezamestnany" dobrovolne, ale schvalne. Vies si vyziadat jeho vypisy z uctu - z nich sa takisto vela dozvedia.., pripadne ak ma nejaky hnutelny, nehnutelny majetok. To vsetko treba do ziadosti uviest.
@juliap ďakujem za rady...no je síce zo zahraničia ale musí si strážiť dobrý status v krajine, kedže nieje z EU a dostal Írsky pas, zarába viac ako 2500 e tak mi predsa už niečo dať musia. Bločky, krúžky a školku..toto všetko mám zdokladované, už je to mesiac podané, tak držte palce a uvidíme, kedy vôbec to prebehne.
A nárok na syna?? Však sa o neho dva roky nezaujímal, tak mu ho hádam nebudem teraz dávať, keď ani nevie čo má rád a čo nie. A ani si neviem predstaviť ako by sa červík správal pri cudzom človeku...
Držím Vám palce..prosím aj Vy mne 🙂
@felinda stretavanie mu mozu urcit, aj ked sa nezaujimal, nam to tak tiez urobili, 2 roky sa byvaly ani len neozval, nevidel deti, ale ked zistil, ze sa idem vydavat, hned bol z neho milujuci otec, ktoremu je branene v stretavani ... a urcili mu narok na stretavanie, 3 roky cca dodrziaval to, co mal urcene sudom, no pohroma, ked zistil, ze cakam babatko, vlacila som sa po sudoch, lebo chcel rozsirenie styku a nakoniec po 2 rocnych tahaniciach vysvitlo, ze on vlastne ziadne rozsirenie nechce, dokonca po ne uz rok nechodi ...
ako mne nevadi ak sa s ním chce stretnúť to vôbec nie, ale nech nečaká že na vlastné náklady ja budem dieťatko nosiť do Írska a nazad len aby ho on videl...však nech mu nakážu styk s malým na SR, lebo ja malému vlastný pas robiť nejdem aby si ho on mohol vziať tam..tak neviem ako to vyriešia...fakt neviem...
@juliap minimálna výška výživného JE daná zákonom
ahojte potrebujem poradit...som v 27tt a cakam nemanzelske dieta.ked dam oca dietata do rodneho listu tak mam pravo na vyzivne?a dieta musi mat jeho priezvisko aby som dostala vyzivne alebo staci ak je uvedeny v rodnom liste?
@peggynkaand
Musí byť v rodnom liste a samozrejme musí to byť jeho dieťa.
a musi mat aj jeho priezvisko? dakujem
@peggynkaand meno nijak nesuvisi s narokom na vyzivne. Ak s otcom dietata nezijes,tak je vjodne vysporiadat prava a povinnosti na papieri. Nie je to nutne sudom,ale ak by bol problem,ustnu dohodu nezazalujes 🙂
Dakujem 🙂
Dobrý deň chcela by som vás poprosiť o radu chodila som s partnerom cca 5rokov chceli sme babo tak ho máme pocas tehotenstva ma opustil keď som porodila nasluboval horí doly bol so mnou mesiac opustil ma našiel si iný vzťah po mesiaci čo sa poznali sa zasnubili po cca pol roku sa zobrali ja som sa s ním nikdy nezobrala takze máme nemanzelske dieťa chcem ho dať na súd viem že neskoro dávam keď malý už ma 10mes no to nič chcela som sa opýtať ako to je s vyzivnym na malého čo všetko mi k tomu treba a ako to je zo stretavanim sa on s malým keďže od kedy je so svojou ženou jeho vyjadrenia sú ze pri malému nebude v mojej pritomnosti no aj preto sa o neho nezaujima neviem možno 4krát ho videl za 10mesiacov inak ak ho dám na súd o výživné počula som že môžem aj ja na seba od neho žiadať je to pravda?mohli by ste mi poradiť čo ako a ešte ak raz za uhorsky rok komunikujeme nikdy to dobre nedopadne a stále na konci sa mi vysmieva ze sa teší kedy bude mať malý 3roky a bude ziadat striedavu starostlivost je to možné aj keď nie sme manzelia súd mu moze určiť ze si malého zoberie na pár dni?alebo bude ho navštevovať aj teraz aj potom v mojej pritomnosti?dakujem
@dipsi258
Všetko je popísané v tunajších diskusiách, tak len v skratke.
Máte nárok na výživné na dieťa, na príspevok na seba a úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.
Za súčasného stavu styk v prítomnosti matky, časom samostatne vo vyhradených dňoch (napríklad každý druhý víkend + nejaký deň v týždni + časť prázdnin). Podľa okolností je časom možná aj striedavka, závisí však na okolnostiach (predchádzajúci záujem o dieťa, vzdialenosť bydliska rodičov atď).
Ahoj, ja mám tiež nemanželského utešeného chlapčeka, ale keďže som neuviedla jeho otca do rodného listu, ďalej som sa téme výživné ani nevenovala. A myslím, že tých "pár korún" by mi zato ani nestálo, pretože takto sa nebojím, že by mi ho nedajbože "uniesol". Myslím, že sobáš za iného muža s tým nemá nič spoločné, ibaže by si tvoj nový partner oficiálne osvojil tvojho synčeka. chrissa