Nemám odbrobené roky na podporu

14. dec 2022

Dobrý večer prajem.

Som sama s dieťaťom (4 roky ma), v práci to vyzerá na prepúšťanie a ja bohužiaľ nemám odrobene ešte roky, aby som mohla ísť na podporu. Bývame momentálne u mojich rodičov, keďže v dnešnej dobe sa slobodná mamička nedokáže o dieťa postarať sama bez cudzej pomoci. Buď sa najeme alebo budeme bývať, ak by sme bývali sami. Teda s mojim platom (700€ cca).
Tak ma zaujíma, či existuje nejaká dotácia, či už od štátu alebo nejaká podpora, ak slobodná mamička príde o prácu. Samozrejme prácu si už hľadám, ale zatiaľ sa nikto neozyva. A bez peňazí nemôžem ostať ani mesiac...musím si nájsť takú prácu, aby mi to časovo sedelo aj so škôlkou (zaviesť dieťa do škôlky minimálne musím, zo škôlky ho už má kto vybrať, ak je to potrebné).
Už som fakt napokraji síl. Nespavam lebo neviem ako nás dokážem uživiť, ako sa o moje dieťa postarám, ak prídem o prácu a druhu si skoro nenájdem. Naozaj pozerám už všetko. Pracovala som cely život v administratíve, pretože len tam mi vedeli ponúknuť taký pracovný čas, ktorý mi vyhovoval. Je to v dnešnej dobe fakt ťažké. A tým nemyslím len pre slobodne mamičky, ale aj celkovo pre mladých ľudí.

Dakujem za každú odpoved.

arvven
14. dec 2022

Ahoj, o dotacii v UPSVAR neviem ale existuje stranka www.jedenrodič.sk s praktickymi info pre rodicov co su na deticky sami. Skus mozno tam pozriet nejake info.

autor
14. dec 2022

@arvven ďakujem, idem to rovno pozrieť

sandra19860
14. dec 2022

.

loginexistuje
14. dec 2022

bez prijmu sa ist osamostatnit je blaznovstvo ostan u dvoch istot co mas co najjdlhsie tj byvaj u rodicov a skus sa udrzat co najdlhsie v praci
ziadny specificky prispevok nie je jedine davky v hmotnej nudzi ale musis mat sudom urcene vyzivne a je to skor symbolicka suma (na jedno teple jedlo denne)

loginexistuje
14. dec 2022

nechces poziadat o vyssie vyzivne na dieta? kedy si mala naposledy urcovane?

drzaopica
14. dec 2022

@loginexistuje ved nepise, ze sa chce osamostatnit.
Autorka asi len davka v hmotnej nudz a volakedy boli aktivacne prace, ked si na UP.

loginexistuje
15. dec 2022

@drzaopica ptak tam ju mozu posudzovat ako domacnost spolu s rodicmi co jej tiez ak oni pracuju dvky nevyjdu le uplne prve pravoplatny rozsudok o vyzivnom

alenah31
15. dec 2022

neexistuje čisto dávka pre osamelého rodiča. No štát disponuje možnosťou pomôcť osobám, ktoré majú problém s finančným zabezpečením po splnení podmienok kedy preukazuješ, že si využila všetky zákonné možnosti ako zabezpečiť financie pre potreba seba a dieťaťa. Preto napr. ak matka (otec) s dieťaťom žiada akúkoľvek pomoc štátu dokladá aj rozsudok o určenom výživnom na dieťa/deti. Ak nemáš súdom určené výživné - štát ti dávky zamietne - nevyužila s všetky zákonné možnosti ako finančne zabezpečiť dieťa nakoľko prvoradú zákonnú povinnosť zabezpečiť ho majú obaja rodičia. Rovnako pri posudzovaní príspevku na bývanie resp. inej dávky v hm. núdzi - sú posudzované všetky osoby v spoločnej domácnosti - čiže budeš posudzovaná spolu s rodičmi kedy sa započítajú aj ich príjmy. V tomto prípade sa za príjem považuje všetko - nielen mzda, ale aj už spomínané výživné, prídavky na dieťa, dôchodok, materské či rodičovský príspevok atď.