Nehoda a vinník neodsúdený

mrnava
20. jan 2014

Ahojte,
mojho manzela zrazilo auto, k comu sa dotycny nepriznal,kedze neboli ziadny svedkovia /bola to malo frekventovana cesta/! Pri naraze sa mu zlomil na jednej nohe clenok, na druhej mal posunute jablcko, na hlave niekolko stichov! Posudkovy lekar mu zranenia obodoval na sumu 1600€! Policia to uzavrela pre nedostatok dokazov! Bol doma cca 3mesiace, bola som rada ze nema trvale nasledky adt. ze sa s toho tak rychlo dostal! Tak vas chcem poprosit o radu alebo ako mam postupovat dalej! Aby mu tie peniaze vyplatil popripade aj uslu mzdu! A do kedy je doba premlcania? Sice to nie je vela penazi ale ide aj o to samozrejne ale hlavne o tu spravodlivost! Dakujem ☹

nikawero12
20. jan 2014

Ak to polícia uzavrela pre nedostatok dôkazov a nikoho neurčila ako viníka, tak od koho chceš žiadať peniaze?/ môžeš akurát od poisťovne, ak je manžel poistený/. Ak nie si spokojná s postupom polície, obráť sa na právnika.

awalancha3
20. jan 2014

Vysetrovateľ postupuje podla toho, ako mu Trestny poriadok umoznuje. Nema vestecku gulu, a teda, ak vykonanim dokazov, vysluchov, znaleckym dokazovanim nebola vina preukázaná, nič s tym neurobis. &maximalne to natiahnes, ak manzel podal proti uzneseniu staznost. Vtedy to preskumava prokuratura. Vinnik moze byt aj 100x vinný, ale pokym sa mu vina nepreukaze, tak po pravnej stranke je nevinny. Právne a zákonne moznosti nepokryvaju celu skutocnu realitu. tazko povedat, cibola vina preukazatelna alebo nepreukazatelna, nemam k dispozicii spis, ale ak to vysetrovatel vyhodnotil, ze sa vina nedokazala a trestne konanie zastavil, tak to tak asi bude. Je mi to luto.

zeriempizzu
20. jan 2014

Vitaj na Slovensku!

Poistovna vodica co na to? Taketo odskodnenia za ublizenie na zdravi by mala riesit ona. A nemusi byt potvrdene pochybenie poliiciou ci nemusi prejst ani trestno pravne konanie. Toto je obciansko pravny spor.
Najdite si pravnika co sa specializuje na ublizenie na zdravi pri dopravnych nehodach. Muz ma narok ziadat bolestne, uslu mzdu, rehabilitaciu, peniaze za lieky atd atd. Lekarsku spravu budete mat - dufam ze manzel nahlasil u lekara co sa stalo.

macamac
20. jan 2014

@zeriempizzu poisťovňa vodiča nemá čo vyplácať, keďže mu nebola preukázaná vina
asi tak

kaktusik007
20. jan 2014

@mrnava obrat sa na slovensku kancelariu poistovatelov - skody na zdravi kde je neznamy vinnik su hradene z garancneho fondu.

http://www.skp.sk/index.php?clanek=31
@macamac
@nikawero12
@awalancha3
@zeriempizzu --- skody na majetku su presne tak ako pisete, znasa ich poskodeny, ak nie je znamy vinnik... v pripade skod na zdravi ale zakon o povinnom zmluvnom poisteni na poskodeneho pamata.

kaktusik007
20. jan 2014

@mrnava premlcacia doba je tri roky a v tom dva roky...
ozrejmim:

tri roky odo dna datumu dopravnej nehody a v ramci tychto troch rokov dva roky odo dna, od kedy sa poskodeny dozvedel vysku skody, ktora mu bola sposobena (ten posudok na 1600 eur) a kto za skodu zodpoveda (to sa este nestalo u teba)

takze podla tohto si uplatnit pravo na nahradu skody musi manzel na SKP do troch rokov odo dna dopravnej nehody.

zeriempizzu
20. jan 2014

@macamac nesuhlasim. Dovod som napisala vyssie. Je rozdiel byt vinny v trestno pravnom konani a je rozdiel sposobit niekomu ublizenie na zdravi.

zeriempizzu
20. jan 2014

@kaktusik007 to som nevedala. To aj vtedy vyplaca garancny fond ak je "vinnik" znamy len sa nechce priznat, resp. Je to iba slovo proti slovu?

kaktusik007
20. jan 2014

@zeriempizzu - ak nie je dokazana vina, tak nie je znamy vinnik. Vinnik je znamy vtedy, ak mu je dokazane, ze dopravna nehoda bola sposobena jeho zavinenim (resp. zavinenim konkretneho motoroveho vozidla).

Z garancneho fondu sa hradia iba skody na zdravi, ktore sposobil neznamy vinnik a neznamym motorovym vozidlom.

kaktusik007
20. jan 2014

@zeriempizzu ak nie je jasne, kto je vinnik v zmysle osoby vodica, ale je zname, ktorym motorovym vozidlom bola skoda sposobena - hradi naroky poskodeneho poistovna toho motoroveho vozidla.

zeriempizzu
20. jan 2014

@kaktusik007 zaujimave... Vdaka, zas som mudrejsia.

Ale je mi to I tak cudne..., Lebo staci ze pri nehode Niet svedka a hned je vinnik "nevinny" lebo vieme ako to ta nasa policia riesi 🙂 ale tak budis.

Inac ako to riesi garancny fond? Nejako to vysetruju alebo hned vyplacaju?

kaktusik007
20. jan 2014

@zeriempizzu tak ale bavime sa o skode na zdravi!!!! ako ked niekto zrazi cloveka a necha ho tam - to je hajzlovstvo... a stava sa, ze ho vypatraju, lebo dotycny ma predsa len poskodene auto, aj ked ano - nemusia ho vypatrat... To uz je na vysetrovateloch...
Proste zakon o povinnom zmluvnom poisteni je postaveny tak, aby poskodeny vzdy dostal svoj narok na nahradu skody. Ak je auto, co sposobi skodu, nepoistene - tiez sa to hradi z garancneho fondu a ten si to nasledne narokuje spat do majitela vozidla - (a ano, nie vzdy sa skoda na majetku da preukazat).. Ak ale niekto a nevieme kto spravi skodu na majetku - je to zial skoda toho poskodeneho, ma si vec poistit komercne on sam.... Ak ale sa jedna o skodu na zdravi -- tak to musi byt proste odskodnene a to prave je hradene z garancneho fondu. Rovnako ako nemozes celu skodu na zdravi zamietnut, ze si dotycny za to moze sam (typu bol tam alkohol, napriklad... alebo nemal na bicykli prilbu... ) Znizit plnenie ano, ale nie zamietnut skodu v plnom rozsahu.

ako sa to riesi z garancneho fondu tak netusim, na SKP som skody nelikvidovala... Zase skod na zdravi, kde je zapisnica a uznesenie vysetrovatela ze vinnik je neznamy a je nezname aj motorove vozidlo, ktorym bola sposobena skoda, povedzme si pravdu, na slovensku vela nie je. Skor je to vynimka. ALe standardne by sa malo postupovat stylom ze oslovim SKP, tam si uplatnim narok na nahradu skody, a SKP bud tu skodu bude likvidovat sama (cize ma oboznami, co mam doplnit, ake vsetky doklady a lekarske spravy predlozit a podobne) alebo to postupi akejkolvek poistovni na slovensku, alebo inemu likvidacnemu zastupcovi, a ten to zlikviduje v mene a pre SKP a potom si to po likvidacii skody vzajomne vyrovnaju. A mna s tym, co mam dolozit, kontaktuje az tato poistovna ci likvidacny zastupca.

K tomu setreniu - kazda jedna skodova udalost sa musi presetrit, ze ci vsetko sedi tak ako uvadza jedna ci druha strana... ale ak je pravoplatne uznesenie z policie o vinnikovi, ak su predlozene vsetky doklady a posudky, tak je to otazka dni... do mesiace rozhdone urcite uz ano... Len hovorim, je problem vsetky tie papiere zozbierat a predlozit vsetky doklady...

Mala som za celu moju 5 rocnu prax len jeden pripad, kedy mi poskodeny doniesol vsetko to co som potrebovala (informoval sa po nehode asi mesiac, dostal odo mna zoznam, a vsetko to predlozil az o cca rok, kedy bol jeho zdravotny stav ustaleny a mal aj posudok o trvalych nasledkoch) a tento mal fakt peniaze do 14 dni na ucte. Ale od nehody to bolo samozrejme viac ako rok... A toto je problem vacsiny poskodenych, pri skodach na zdravi sa caka na konecne stanovisko vysetrovatela, na pravoplatnosti rozsudkov -- a niektore dopravne nehody sa natahuju aj tri roky... zial.

Apropo, skoda na zdravi. Posudok o bolestnom sa ma vypisovat vtedy, ked je zdravotny stav ustaleny - u kazdeho je to ine. A rovnako aj posudok o stazeni spolocenskeho uplatnenia sa dava spravidla po roku odo dna nehody, ale su veci, kedy sa da hodnotit aj skor (ak ti amputuju v dosledku nehody ruku, tak toto je mozne obodovat ihned, pretoze nova ruka ti nenarastie)...

mrnava
autor
21. jan 2014

Dakujem velmi pekne za rady ! Skusim to cez ten garancny fond! Este raz dakujem!!!!! 🙂 😉

bielavrana
24. jan 2014

@mrnava trestné konanie nemá žiaden dopad na občianske súdne konania, v ktorých na základe tej nehody a zranení môže manžel žiadať :
1) bolestné a staženie spoloč. uplatenia
2.) náhradu za ujmu na osobnosti.

Ak treba pomôct napíš mi do súkr. správy, som advokátka

kaktusik007
4. feb 2014

@bielavrana milujem pravnikov, ktori si myslia, ze vedia viac ako stredoskolaci pracujuci so zodpovednostnymi skodami na zdravi ;)
Ak ti napise ip, co spravis??? Okrem toho, ze si za tie rady nechas zaplatit??? Oni nemaju koho zalovat - nie je nik, kto je za skodu zodpovedny a ziadna poistovna to likvidovat z pzp nebude - nie je pravne dokazane, ze ich poistenec za tu skodu zodpoveda. V pripade zodpovednostneho poistenia sakra dolezita vec. Takze garancny fond, a tam ju budu navigovat aj sami, nepotrebuje si platit prizivnikov advokatov.
@mrnava vela stastia a dobre vybav ;)

bielavrana
4. feb 2014

@kaktusik007 velmi mile od teba, vela stastia do zivota. Vidim, ze sa neoplati chciet pomoct.