Nehnuteľnosť - veľa majiteľov

16. jan 2023

Dobrý deň
Chcela by som sa informovať o mojej situácii
Mame rodinný dom spolu na jednom pozemku s inou nehnuteľnosťou.
Ide o to, že na tej nehnuteľnosti je strašne veľa majiteľov. Nikto sa o to roky nezaujímal, dom chátra. Ja by som chcela investovať peniaze do rekonštrukcie.
Chcela by som ju ale získať a prepísať na seba.
Existuje niečo ako premlčaná doba alebo potrebujem súhlas všetkých majiteľov (príde mi to nemôže, keďže väčšina už nežije a potom to dedia ich deti).
Potrebovala by som od nich darovaciu zmluvu alebo ako postupovať ?
Ďakujem za každú jednu radu a prečítanie môjho príspevku.

dianka555
16. jan 2023

Áno ak majitelia žijú potrebuješ ich súhlas a samozrejme aj darovaciu zmluvu alebo to od nich kúp či to nie? To že dom chátra je jedna vec ak nepadá škridla alebo stena tak opraviť to ani nemusia.

autor
16. jan 2023

@dianka555 je to stará chajda. Myslím že by to darovali lebo ako vravím nikto o to nejavil záujem.
Dom chytila huba a ja sa do toho nechcem púšťať keďže to nie je moje. Neexistuje žiadny zákon že pokiaľ majitelia nejavia záujem 30 rokov.

dianka555
16. jan 2023

Tak musíš každého navštíviť osobne alebo im zavolať, buď ti to darujú alebo predaju. Ak je to nehnuteľnosť je na Liptove hlavne pri Aquaparku alebo pri lyžiarskom stredisku tak ti to nedajú len tak, ak je to niekde ako je Rimavská Sobota aj ceny budú iné, s predajom musia všetci súhlasiť. A ty si s tými majiteľmi rodina alebo len suseda?

katica06
16. jan 2023

Priprav sa na to, že to bude beh na dlhé trate. Stačí ak z tých ľudí je čo i len jeden zlomyselný, a zmarí tvoju snahu.
Napísem ti nás prípad, čo sme riešili. Po smrti deda zistila mama, že dom neni vysporiadaný. Pradedo zomrel počas vojny, ale vtedy neprebehlo dedické konanie. Mal 9 detí, k tomu ich deti a vnúčatá. Bolo treba obnoviť dedické konanie. Trvalo dlho kým sme vypátrali a oslovili asi deväťdesiatku dedičov, ktorý sa následne vzdali v prospech banky, ktorá sa jediná starala celé roky o dom.