Ahoj
Chcela by som vediet ci ma niekto skusenost s tym ze mu nechcu vydat rodny list. Mala sa narodila v spanielsku a priatel je z ekvadoru s trvalym bydliskom v spanielsku. Pri zapise na matrike som volala na sk ambasadu vysvetlila im situaciu a pani mi potvrdila ze dceru mozem zapisat s 2 priezviskami podla tunajsich zvykov. Na sk urade sa s nami natahovali a vyziadali si hromadu potvrdeni, ktore samozrejme neboli lacne. A teraz mi odpisali citujem: apostilovany musi byt uradnik ktory rodny list vydal nie notar. A ze aby ju zapisali s 2 priezviskami musime predlozit ekvadorsky pas. Rodny list bol apostilovany u europskeho notara. Ma niekto podobne skusenosti ? Ako ste to riesili?
@mary2586 my name tiez deti narodene v zahranici a naposledy som vybavovala SK RL v oktobri. Muz je Nemec, ja mam aj nemecke aj SK obcianstvo, dieta tiez SK aj Nemecke obcianstvo.
POstup je zhruba takyto:
Spanielsky RL si das v Spanielsku na prislusnom urade - NIE notar!!!! (musis zistit, kde sa to u vas dava robit- napr sud, specialny urad atd.) apostilovat.
Potom tento RL s apostilou das prelozit do slovenciny.
Takto prelozeny RL bud posles cez SK ambasadu na specialnu matriku do BA, alebo, co je jednoduchsia a casto aj rychlejsia cesta, pri najblizsej ceste na SK odovzdas tento RL na matrike v meste tvojho posledneho trvaleho pobytu. Podpises ziadost o vydanie SK RL a tiez este extra ziadost aby dcera nemala slovensku prechylovku. Na to nezabudni, inak ti ju tam automaticky daju. Formulare ti daju priamo na matrike. Aspon v BB to tak funguje.
To s tymi dvomi priezviskami je komplikovane, pretoze podla SK zakonov slovensky obcan nemoze mat dva priezviska (len po sobasi). Vynimkou su SK obcania, ktori maju a cudzie obcianstvo. Cize, vy musite dokazat, ze dcera ma aj ine obcianstvo.
@mary2586 inak trosku poguglit nezaskodi. 😉
Tu mas presny rozpis, ktore dokumenty kto v Spanielsku Apostiluje.
@yanni narok na obcianstvo vznika narodenim. Ak ju chcem zapisat s dvoma priezviskami musim to zdokladovat. Preto sme posielali overunu kopiu pasu otca. A v spanielskom rodnom liste je tiez narodnost otca. Spanielsky rodny list som mala apostilovany na prislusnom urade. Tu to robia na notarskom urade uznanym europskou uniou.
@anakristina apostily som mala na originaloch a preklad bol urobeny prekladatelom na sk
@mary2586 tvoje/vase dieta musi najprv ziskat ekvadorske obcianstvo ako @yanni vyssie napisala. Tj musite jej najprv vybavit ekvadorsky pas, a s tymto dokladom poziadat o slovensky rodny list kde budu uvedene dve priezviska - tak hovori slovensky zakon. Skus si zavolat/napisat na Osobitnu matriku do Bratislavy a spytat sa ich ako dokazat obcianstvo inej krajiny okrem pasu.
@mary2586 ja neviem ale ja som dva krat apostilovala na sude - tam je jedna oficina kde to apostiluju notar len overuje v tom pripade ze su to privatne zmluvy a pod - presne ako ti to tam hodila jedna baba predo mnou je to vypisane na dost www a najlepsie na ministerio de justicia - tam si dokonca aj descargas la solicitud a dokonca sa mi zda ze je to gratuito
@yanni pokial v krajine jedneho z rodicov je legalne mat dve priezviska tak aj dieta sa moze zapisat do sk matriky s dvomi priezsviskami - ja som to ties nevedela ale podla vsetkeho existuju EU smernice v tomto zmysle a tie sa aplikuju
@prasiatko30 to iste mi potvrdila aj ochrankyna prav. Ale teraz zacinaju vymyslat ze potrebuju ekvadorsky pas. A ten slovensky pas potrebujem len aby som ju zapisala na urad a po roku ma narok na spanielske obcianstvo. Doklady boly vsetky apostilovane a prelozene v poriadku.
@mary2586 noooo az tak spravne to "obcianstvo sa ziskava narodenim" nie je.
Dieta ma NAROK ziskat obcianstvo oboch rodicov. Ale to je NAROK. Pokym mu nevybavis patricne papiere, tak to obcianstvo ako keby ani nemalo. Neviem ako je to v Ekuadore, ale myslim, ze v ramci EU asi kazda krajina vydava "osvedcenie o obcianstve". Pre dieta ti netreba preukazat ani ekvadorsky RL ani ekvadorsky pas, staci ti vybavit (mozno cez ich ambasadu) "osvedcenie alebo potvrdenie o obcianstve". To ked predlozis na matrike v BA, tak ti zapisu obe priezviska.
Co sa tyka tych apostil. Tak ano, aj notar ich da. Ale pospravnosti vydava apostili na svoje dokumenty ta institucia, ktora tento dokument vydala. Ak tato institucia nema povolenie vydavat apostily, tak je na to specialny urad, ktory tieto dokumenty apostiluje.
Napr. sudne rozhodnutia apostiluje sud sam. Osobne dokumenty ako je aj RL bud apostiluje mesto, ak ma tuto pravomoc, ak nie, tak je na to specialny urad.
@mary2586 apostil musi byt na cudzojazycnom originali a nie na slovenskom preklade cize ho nema davat nas urad.pas tazko predlozite ak tu partner nie je.to neviem preco im nestaci apostilovany rodny list.vybavujete to na osobitnej matrike v ba?