Nechcem udať otca do rodného listu

waspera
3. dec 2013

Ahoj, pokusala som sa najst, ale nenasla som vo fore az tak priamo ako by som chcela, veci ohladom temy, ktoru zakladam. Takze, prosim vas, ide o to, ze som tehotna a v ziadnom pripade, opodstanene, nechcem udat do RL otca. Situacia je dost vazna. Dalej, on si moze dat spravit testy DNA. Ake mam moznosti, aby na dieta ani tak nemal narok? Neviete mi niekto spolahlivo nieco napisat k tomu, ze ak sa do porodu vydam, tak automaticky sa za biolog.otca povazuje muz ktoreho si vezmem a ten ex, uz nepochodi teda ani s testami DNA? O takejto moznosti som pocula, len neviem sa dohladat viac info okolo toho. Alebo je este ina moznost ako zbavit prav uplne aj keby chcel operovat s testami Dna? Dakujem vam.

mimake
3. dec 2013

@waspera no velmi sa do toho nevyznam ale pokial viem tak vydajom toho vela nezmozes, on bude vzdy otcom aj ked nebude manzelom.mozes skusit zadat do RL ako otca terajsieho partnera ale tak ci tak pokial sa urobia testy tak otcom bude vzdy ten biologicky

prstek
3. dec 2013

@waspera ak sa vydáš skôr ako porodíš automaticky má dieťatko priezvisko sobášne tým pádom aj otec je manžel...ALE je tu otázka, či "bio" otec chce podať testy dna alebo nie...či bude žiadať o uznanie otcovstva alebo nie.....pokiaľ bábo nebude mať v RL otca, nemá naň otec nárok, lebo žiadneho nemá, na to ale môže reagovať podaním na súd o testy DNA a vtedy ti ani to nepomôže, že si vydatá 😒

waspera
autor
3. dec 2013

@mimake praveze preto sa pytam, pretoze som citala len take nejodnotne nazory na toto, aj to napr, ze ak sa do porodu vydam, vsetky prava prejdu na manzela ajked nie je b.otcom a ze su uz aj zbytocne testy DNA toho, kto je skutocny otec.Povazuje sa to v zakone za nejaku vraj vynimku, neviem to najst.

waspera
autor
3. dec 2013

@prstek prave-vraj vtedy uz DNA nic nezmozu-vynimka v zakone... ale aj t som to citala od niekoho fundovaneho, bol tu aj link na zakon a tam to bolo tiez, ze v tom pripade ak sa vydam do porodu, nemoze si pomoct ani dna testami, len neviem sa toho dopatrat

vroni
3. dec 2013

@waspera , ak sa vydas, je otcom manzel dietata a biootec moze aj puknut a to aj v pripade, keby si si zobrala 100 rocneho impotenta, ktory objektivne ziadne deti splodit nemoze. Na urcenie otcovstva pozna zakon tri domnienky, pricom ich poradie je nemenne (cize ked uz je splnena prva, nemozes sa odvolavat na druhu alebo tretiu)
1. otcom dietata je manzel matky dietata
2. otcovstvo je urcene suhlasnym vyhlasenim otca a matky dietata
3. otcovstvo je urcene sudne
Z toho vyplyva, ze ak chces biootcovi zabranit "dostat sa" k dietatu, mozes sa alebo vydat alebo najst ineho muza, ktory vyhlasi dieta za svoje
Tu to mas podane aj so zakonmi: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

waspera
autor
3. dec 2013

@vroni Daujem,moc... cize ak novy partner vyhlasi dieta za svoje, ale nevezme sa, tak ani vtedy nepomozu testy dna?

prstek
3. dec 2013

@vroni vidíš tak som aj ja o niečo múdrejšia 🙂 ani moje mimčo posledné nemá v RL otca...z dôvodov, kt. tu nechcem rozoberať, ale on záujem o malého doposiaľ nemal a tuším mať ani nebude, ale vidím, že mám aj ja ešte nádej, že keby náhodou si to niekedy rozmyslel, že nikdy nárok ani mať nebude 🙂 veď keby sa tak dalo aj na súdoch aplikovať, že nie je otec ten, čo splodí, ale čo vychová 🙂

vroni
3. dec 2013

@waspera, nia, ani vtedy. Testy DNA "pomozu" len ked dieta nema v RL ziadneho otca 😉

@prstek 😉

luba28
4. dec 2013

noo ja neviem,ale ak bude biolog.otec trvat na sudom urcene otcovstvo,tak je tam pre sud pochybnost,ze ty si to urobila zamerne ,bolo by dobre sa o tom poradit s nejakym pravnikom,

lulu551
4. dec 2013

A viete,ako to je udat otca do RL dodatocne?Cize ,nie hned po narodeni,ale napr.po niekolkych mesiacoch?Da sa to?

luba28
4. dec 2013

@lulu551 asi by som sa isla informovat na matriku,...

vroni
4. dec 2013

@luba28, este raz a pomaly: pre sud je uplne irelevantne, kto a ci je biootcom, ak ma dieta otca urceneho prvou alebo druhou domnienkou otcovstva (teda dieta je narodene v manzelstve alebo dieta za svoje vyhlasil iny muz), NIE JE MOZNE ho zmenit. Sudneho urcenia otcovstva sa moze dozadovat muz (alebo aj zena) LEN AVYHRADNE v pripade, ze otcovstvo uz nebolo urcene inak.

vroni
4. dec 2013

@lulu551, da

adeala
4. dec 2013

@lulu551 ak s tým otec súhlasí, tak nie je problém - stačí ísť na matriku. Ak nesúhlasí, tak ho tam nezapíšeš ani pri narodení (jedine, že by to bol tvoj manžel, príp. bývalý manžel pričom ste sa rozviedli 180-300 dní pred narodením dieťaťa). Ak nesúhlasí, tak jediné cez súd potom.

adeala
4. dec 2013

@luba28 🙂 Keď raz má napísané v RL otca a ten s tým súhlasí, tak naše právo neumožňuje inému chlapovi nejak to zmeniť. A môže aj pred súdom nahlas povedať, že to spravila naschvál, právo nepustí.

luba28
4. dec 2013

ok,ved ja sa nehadam,....🙂

lulu551
4. dec 2013

@adeala A sud o tom moze rozhodnut na zaklade coho,kebyze on nesuhlasil nai tam?Mozu nariadit aj DNA testy?

ifkael
4. dec 2013

Ved ak sa chce domahat otcovskych prav- tomu nezabranis... Sud nariadi DNA testy a tie ukazu pravdu

adeala
4. dec 2013

@lulu551 Prinajhoršom môže nariadiť aj testy DNA. Ak by nesúhlasil, že s tebou niekedy (180-300 dní pred narodením) mal styk a pod.

vroni
4. dec 2013

@ifkael, zabrani. Sud ziadne DNA testy nenariadi, ak je otec (ktory vobec nemusi byt biootec) v RL zapisany. "Pravda" (cize darca spermia) v tomto pripade nikoho nezaujim (toto neplati pre @lulu551, tam je celkom ina situacia)
@luba28 😉

ifkael
4. dec 2013

@vroni myslim ze ak sa dozaduje prav otec- nema narok? Ak dna vyjde v jeho prospech?

To je nejake divneeee.

vroni
4. dec 2013

@ifkael, nie,nema. Ked sa so suhlasom matky za otca oznaci iny muz, ma biootec proste smolu, ziadna DNA "v jeho prospech" nevyjde, lebo ju sud nenariadi, nakolko uz dieta orca ma. Proste otec pred zakonom je ten, kto sa prhlasi ako prvy, ten ma vsetky zakonne prava, kazdy, kto pride po nom ma smolu aj keby bol 1000x biootec. Ono to nie je az take divne, brani to vsetkym egomaniakom zasypat sudy zalobami o otcovstvo...

luba28
5. dec 2013

neverim,ze az tolko je takych biootcov,ktori by sa bili o otcovstvo.....🙂

waspera
autor
16. dec 2013

@vroni mam take nove info, ze jedine ak sa vydam za ineho, sa nenariaduju testy dna bio otcovi... viem, ze zapis v rl a vydaj su dve z troch domnienok o otcovstve, ktore sa nedaju vyvratit, ale vraj ze zapis ineho muza v rl nestaci-ze vtedy su mozne testy dna bio otca, jedine ten vydaj do porodu ze zabrani umozneniu testov..tak neviem...

vroni
16. dec 2013

@waspera, zakon taku moznost nepripusta, ak ti tie nove informacie niekto aj podlozil, obratila by som sa na pravnika (aj bezplatnu online poradnu napriklad), ak si sa to dozvedela na fore od niekoho, koho svagrinej susedy kamarata bratranec take zazil, tak na to kludne zabudni 😉

waspera
autor
17. dec 2013

🙂 hej na fore, ale zdalo sa mi to praveze vie co pise, ale aj tak, bola by splnena jedna z domnienok, tak ma to zarazilo, skusim to najst

waspera
autor
17. dec 2013

@vroni https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-dokazem-poruchu-osobnosti/ niekde v strede stranky a aj dalej to spomina nick kveta... tak neviem...

vroni
17. dec 2013

@waspera, ano, nasla som to. Nie, nevie, o com pise a pravdu nema uz vobec. Skus IP na nick odbornicka alebo bielavrana, obe su pravnicky a ochotne poradit aj cez forum, oni ti daju spravnejsiu odpoved nez v agenture JPP 😉