Našiel sa závet

25. máj 2024

Ahojte chcela by som sa poradiť ako postupovať keď sa pred pár rokmi rozdelil majetok dedičom podľa zákona ale teraz sa našiel závet a je to napísané na iného človeka ako tých čo zdedili?

autor
25. máj 2024

Pozemok ktorý sa zdedil má hodnotu 400000€

viestta
25. máj 2024

Ist s ty za notarom, ktory vysporiadaval dedicstvo. Najprv musi posudit ci ten zavet vobec je platny a splnuje podmienky zakona

kiki68
25. máj 2024

Vacsinou to musi byt predlozene nez prebehne dedicske konanie, inak je to na 10 rokov sudu a mozno potom.

draik
25. máj 2024

Čo znamená "pred pár rokmi"?

syslik81
25. máj 2024

nieje zavet ako zavet .. treba zajst za notarom a on vas nasmeruje kde a ako s nim nalozit

maranco
25. máj 2024

Pre tých čo si píšu závet existuje Notársky centrálny register závetov, notár môže prijať závet do notárskej úschovy a ten notár ktorý vysporiada dedičstvo si vyžiada info z registra, či niekde existuje uložený závet a u koho sa nachádza.

opica_skorica
25. máj 2024

@maranco áno, existuje aj možnosť spísania závetu u notára, ktorý závet uloží do notárskeho centrálneho registra závetov a listín a v prípade smrti poručiteľa sa tak dá okamžite vyhľadať. Z tohto Centrálneho registra závetov si info zisťujú aj notári pri dedičských konaniach, ale nerozumiem, prečo píšeš, že takýto závet sa u niekoho nachádza. To sa snáď týka iba, keď sa závet nespisuje u notára, ale doma, či?
Veď keď bol spisovaný u notára, nachadza sa u notara.

A keď si dobre spomínam, na tému závet už v roku 2015 odpovedal @draik:
Závet nie je potrebné spísať notárom, stačí napr. vlastnoručne s predpísanými náležitosťami. Ak je však spísaný notárom, tak je možné ho zaviesť do centrálnej evidencie závetov, teda sa "nestratí".
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/spisanie-zavetu-2/

Ešte som sa nestretla s prípadom, ktorý opisuje autorka otázky, že sa dedicstvo prededí a až potom, neskor vysvitne, že u niekoho je doma uložený závet poručiteľa?
Otvorí sa znovu dedicske konanie alebo už iba súdne sa toto rieši? Vie niekto?

maranco
25. máj 2024

@opica_skorica závet môže byť spísaný u notára vo forme notárskej zápisnice ALEBO ho notár prijme do notárskej úschovy

Register je neverejný. Komora oznámi súdu alebo notárovi, ktorý bol ako súdny komisár poverený vykonaním úkonov v konaní o dedičstve, na základe ich žiadosti, či registruje závet poručiteľa a u koho je uložený.

Myslí sa tým u ktorého notára je uložený.
https://www.notar.sk/ncr_popis/

baboobchod
26. máj 2024

Občiansky zákonník:

§ 485
(1)
Ak sa po prejednaní dedičstva zistí, že oprávneným dedičom je niekto iný, je povinný ten, kto dedičstvo nadobudol, vydať oprávnenému dedičovi majetok, ktorý z dedičstva má, podľa zásad o bezdôvodnom obohatení tak, aby nemal majetkový prospech na ujmu pravého dediča.
(2)
Nepravý dedič má právo, aby mu oprávnený dedič nahradil náklady, ktoré na majetok z dedičstva vynaložil; takisto mu patria úžitky z dedičstva. Ak však vedel alebo mohol vedieť, že oprávneným dedičom je niekto iný, má právo len na náhradu nevyhnutných nákladov a je povinný oprávnenému dedičovi okrem dedičstva vydať i jeho úžitky.

Pozor však na premlčanie:

Premlčacia doba
§ 101
Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

§ 105
Ak ide o právo oprávneného dediča na vydanie dedičstva (§ 485), začína plynúť premlčacia doba od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo.

Koľko je to “pár rokov”? Viac ako 3? V akej pozicii si ty? Podľa toho by ti právnik poradil postup správny pre teba 🙂

Vo všeobecnosti: nespisujte závety do suflikov, lebo skončia v koši alebo takto zabudnuté….

opica_skorica
26. máj 2024

@baboobchod aha, takže ak našli závet po 3 rokoch od … asi dedicskeho konania, tak už s ním nezmôžu, lebo uplynula premlčacia doba.

gerdusha
26. máj 2024

Zaujímavé, pripnem sa

baboobchod
26. máj 2024

@opica_skorica tak ja som iba študent, možno ma draik poopraví 😃 ale áno, tá premlčacia doba 3 roky platí. Uplynutie premlčacej doby by však v prípade súdneho sporu musela “namietať” druhá strana, tj zákonní dedičia. Pri cene 400 tisícového pozemku však predpokladám, že by mali pravnika, ktorý by ich na to upozornil a teda závetný dedič by obišiel naprázdno 🤷🏼‍♀️

baboobchod
26. máj 2024

Plus otázka, či vôbec ten šuflíkový závet spĺňa zákonné náležitosti? Je napísaný/ podpísaný vlastnou rukou? Obsahuje dátum? Atd. … § 476 a nasl. Občianskeho zákonníka.

kiki68
26. máj 2024

@baboobchod pokial nepresiel notarom, tak nie je platny. My sme toto riesili a vobec to nie je jednoduche.

baboobchod
26. máj 2024

@kiki68 však určite, ale aspoň či má tie základy si môže aj laik prečítať v OZ. Potom už by musel nastúpiť oficiálny proces, zrejme otvorenie dedičského konania u notára, možno až súdny spor.

maranco
26. máj 2024

@kiki68 * pokial nepresiel notarom, tak nie je platny *
To nieje pravda.

Z Občianskeho zákonníka vyplýva, že existujú tri formy spísania závetu. Ak chce teda fyzická osoba usporiadať svoj majetok závetom, môže to urobiť nasledovne:

- spísať závet vlastnou rukou (tzv. holografný závet)
- zriadiť závet v inej písomnej forme (napr. na počítači) za účasti svedkov (tzv. alografný závet)
- spísať závet u notára vo forme notárskej zápisnice

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/navod...

som_realistka
26. máj 2024

A je vôbec pravý?

zuzanaete
26. máj 2024

@kiki68 Poznam pripad, kedy zavet, ktory nebol spisany u notara ale iba doma, bol sudom uznany ako platny a dedilo sa podla tohto zavetu.

draik
26. máj 2024

Prvoradý je závet. Ak sa nededilo podľa neho a spĺňa náležitosti, tak sa možno domáhať nápravy, aj zmeny výsledku skoršieho dedičského konania. Samozrejme, nie donekonečna, ale do troch rokov.