Nárok rodiča na dôchodku na výživné od dospelého dieťaťa

10. mar 2023

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci niekto riesil nasledujucu situaciu. Otec na dochodku ziada o vyzivne od svojej dospelej dcery.. Dcera s rodicom nema kontakt 30 rokov. Otec cakal skoro 10 rokov, kym dcera zmaturuje, a nepojde na vysku, aby sa vyzivne na dieta nevypocitavalo zo spolocneho prijmu s novou zenou. Teraz cakal, kym sa dcera vyda, kedze slobodna bola na predlzenom rodicaku. A otazka je. Ma otec pravo pozadovat vyzivne od dcery., aj ked je dcera stale na rodicaku, ale ako vydata je prijem celkovej domacnosti vyssi? Je mozne zapriet otca uradne v dospelosti? Je fakt, ze sa spolu nestykali tak dlho, hodny osobiteho zretela, aby nemal narok? Dcere nic v zivote nedal. Dakujem za skusenosti.

alenah31
10. mar 2023

nie je možné vzdať sa rodiča. Nárok podať si návrh na priznanie výživného má. Pri určení výživného detí voči rodičom súd nezisťuje aký máte vzťah. Rozhodujúce je či je Váš otec na takéto výživné odkázaný. Nakoľko súd rozhoduje na základe odôvodnených potrieb oprávneného a schopností, možností a majetkových pomerov povinného, je potrebné dokazovanie sústrediť na tieto veci. Tzn. že je jednak potrebné namietať skutočnosť, či je na toto výživné odkázaný, aké výdavky na svoju osobu preukázal, prípadne iba tvrdil. Rovnako z Vašej strany je potrebné preukázať príjem, výdavky, iné vyživovacie povinnosti (deti napr.)
Našťastie Zákon o rodine obsahuje aj ustanovenie, že výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi ( ust. § 75 ods. 2 ZR).
Otázne je jedno - ak si on riadne plnil svoju vyživovaciu povinnosť voči tomu dieťaťu tak ako mu nariadil súd (a je fuk, že zámerne robil všetko preto, aby platil čo najmenej) bude sa to považovať za záujem aj keď sa s dieťaťom osobne nestýkal.

Podľa ustanovenia § 66 Zákona o rodine:
"Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú."

Podľa ustanovenia § 75 ods. 1 Zákona o rodine:
"Pri určení výživného prihliadne súd na odôvodnené potreby oprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného prihliadne súd aj vtedy, ak sa povinný vzdá bez dôležitého dôvodu výhodnejšieho zamestnania, zárobku, majetkového prospechu; rovnako prihliadne aj na neprimerané majetkové riziká, ktoré povinný na seba berie."

dominikagier
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
10. mar 2023

Nie je možné vzdať sa rodiča....deti majú síce vyživovaciu povinnosť voči rodičom, ale o nároku a sume rozhoduje súd....ten po zohľadnení všetkých skutočností stanoví či je nárok oprávnený a aj v akej výške treba rodičovi prispievať....

jaja20
10. mar 2023

To je ale riadne svinstvo a vychcanost od toho dotyčného 😒

matabb73
10. mar 2023

Otec nepracuje? Má nízky dôchodok alebo aký je dôvod, že to od nej žiada?

autor
10. mar 2023

@alenah31 dakujem. Naozaj sud povazuje plnenie vyzivovavej povinnosti voci maloletemu dietatu za zaujem o dieta? Neplatenie vyzivneho jev trestny skutok s pravnymi nasledkami. Ako sa plnenie povinnosti teda moze povazovat za aktivny zaujem?

apolka77
10. mar 2023

Tak to som ani netušila že rodič si môže žiadať výživne od dospelého dieťaťa. Bola by som zvedavá v praxi koľkým sa podarí vysúdiť nejaký peniaz...ešte keď sa 30 rokov nevideli.

matabb73
10. mar 2023

V skupine Právne poradenstvo sú na začiatku články od právničky a zdá sa mi, že jeden je tam aj na túto tému. Tam radia viacerí právnici, tak na tvojom mieste by som aj tam položila otázku.

matabb73
10. mar 2023

Je tam aj tento pripad, práve som to pozerala. Skupina je verejná, tak si prečítaj, čo je tam k tomu písané a keď ti niečo nebude jasné, polož otázku.

leto232
10. mar 2023

@apolka77 áno, existuje aj vyživovacia povinnosť dospelých detí voči rodičom

loginexistuje
10. mar 2023

otec ma manzelku ?

autor
10. mar 2023
loginexistuje
10. mar 2023

tak neries vyzivovacia povinnost medzi manzelmi ma prednost pred vyzivovacou povinnostou medzi dietatom a otcom dochodcom

a ak by aj sud bol posudzoval by aj moralny aspekt a urcite by zohralo aj to nestretavanie sa a plus to ze je dochodca neznamena ze nemoze ist robit

neboj sa

liljana
10. mar 2023

Chudak manzel, nakoniec bude mozno musiet prispievat aj svokrovi, kym budes na materskej. Pred svadbou si dnes treba prelustrovat celu rodinu, aky kostlivec v nej vypadne zo skrine. 🙂

domi1911
7. máj 2024

Ahojte, práve riešime s manželom presne podobný prípad s advokátkou - nedávno volali mužovi z nejakého domova dochodcov,plus este aj nejaka socialna kuratorka, ze jeho otec (ktorý sa mu neozval takmer 30 rokov, neplatil v detstve na neho výživné,rodičia boli rozvedený a muz zil len s maminou) že si ten jeho otec ziada aby mu syn doplacal do domova dochodcov… chapete tomu?? Ostal ako obareny, ze ako zrazu si na neho na starobu spomenul, nepomohol mu nikdy v zivote, byt co mal predal a prepil peniaze, nedal svojmu synovi ani jeden halier a teraz mu ma platit dostojny domov aby mohol dožiť… ziadaju aj zabezpeku na pohreb, ten chlap nema ani cent nasporene a vsetko to ziada teraz od syna… je to pre neho uplne cudzi clovek, bol este dieta ked sa prestal o neho zaujimat… ideme s tym na sud, takze som velmi zvedava ako to cele dopadne…

jpiatrikova
17. máj 2024

@domi1911 taktiež od dnes to isté idem riešiť. Vyhľadala si ma sociálna pracovníčka, že potrebujú otca umiestniť do špeciálneho zariadenia. 15 rokov som ho nevidela, nepočula som o otcovi nič. Ževraj bol ako bezdomovec, dostal mozgovú porážku(nerozpráva, nepíše), museli mu amputovať z nohy. Teraz čo akože čakajú? Rada by som vedieť, či niečo vysúdite.

domi1911
23. máj 2024

@jpiatrikova dopadli sme tak, ze my nic nemame podpisovat ani nic, kazdemu kto sa bude domahat nejakeho vyplatenia alebo doplatenia do domova tak nic nemame platit. Ak by sa domahali sudnou cestou, potom najat pravnika a vsetko povedat - ze sa nestaral atd… takze hlavne nic nepodpisat, odbijat ich ze sa o vas nestaral a nemienite mu nic platit.

domi1911
23. máj 2024

@jpiatrikova je to zial smutne, ale takto kazdy bezdomovec moze povedat ze mam 5 deti, dajte ma do domova a oni mi to zaplatia, no zial tak to nefunguje - nieje rodic ako rodic.