Ahojte, neviete koľko má otecko nárok na voľno od zamestnávateľa po narodení dieťaťa??Tie dva týždne čo sľubovali sú platné až od októbra 🙈. Má nárok na očr s manželkou ale čo v prípade ak nie sú manželia.. môže si zobrať očr na dieťa po prepustení z nemocnice??
My sme neboli manželia a manzel bol doma celých 10 dní čo bolo vtedy asi maximum
Dovolenka, snáď s tým rátal, na iné voľno ani na ocr nárok nema
@mogaa ani pri zlomenej ruke ti lekár očr nevypíše
@zuzanockamt v takýchto prípadoch môže ošetrujúci lekár matky dieťaťa vystaviť očr na zdravé dieťa,o ktoré sa matka nemôže starať
@lilinka88 áno, to mi je jasné
@zuzanockamt ale vyššie reagujes,že dr očr nevypise
Otcovia budú po narodení bábätka doma aspoň 10 dní
Kristína Kováčiková 15.04.2019 0
Poslanci európskeho parlamentu začiatkom apríla 2019 schválili smernicu, ktorá zavádza opatrenia na zosúladenie pracovného a rodinného života – okrem iného minimálnu dĺžku otcovskej a neprenosnej rodičovskej dovolenky v celej EÚ.
Nová právna úprava by mala umožniť otcom intenzívnejšie sa zapojiť do rodinného života a matkám skorší návrat do práce. Smernica by tiež mala prispieť k zrovnoprávneniu žien na pracovisku.
Právo na minimálne desať pracovných dní otcovskej dovolenky v období po narodení dieťaťa, ktorá by mala byť platená minimálne na úrovni nemocenskej dávky, pre otcov alebo - pokiaľ to vnútroštátna legislatíva danej krajiny umožňuje - rovnocenných druhých rodičov.
Právo na dva mesiace neprenosnej platenej rodičovskej dovolenky, ktoré by malo rodinám vytvoriť vhodné podmienky na vyváženejšie rozdelenie starostlivosti o dieťa.
Právo na päť dní opatrovateľskej dovolenky ročne pre zamestnancov poskytujúcich osobnú opateru rodinnému príslušníkovi alebo osobe žijúcej v spoločnej domácnosti, ktorá ju potrebuje z vážneho zdravotného alebo s vekom súvisiaceho dôvodu.
Mohli sme túto diskusiu ukončiť už na zaciatku
@radkasswe napíš mi prosím ťa presne z akého zákona to je a paragraf,lebo SP takúto dávku nevypláca a čo sa týka otcovskej dovolenky v trvaní 14 dní, tá by mala byť platná od októbra 2022.
Toto čo si ty skopirovala nevyzerá ako znenie zákona,skôr nejaký návrh, ktorý nemusel byť schválený. Naozaj neviem o tom,že by akákoľvek inštitúcia či zamestnávateľ poskytoval aktuálne takúto dávku
@lilinka88 Dr nevypíše OČR na manžela/manželku so zlomenou rukou. Na zdravé dieťa áno.
Mali sme to my , mal to aj Sajfa ak veríte viac jemu ... Nech zavolá ráno šéfovi lebo sme v eú a ich zákon platí aj pre nas...
Muz bral po porofoch dovcu. Teda ale nenapadlo mi, ze mohol pytat ocr 😂 sakra. A to som lezala, luftovala dokatovany podvozok a on robil vsetko.
A posledná vec keď vám zomrie manžel ,máte svadbu alebo to narodenie dieťaťa tak ste v práci pri životných jubileach??
@lucia0211 ak nie su manzelia, narok na manzelku ocr nema. Ak ma nejake volno od zamestnávateľa teraz tak jedine ak to maju v kolektívnej zmluve alebo klasika dovolenku. Ci si moze vziat na dieta ocr, ak ty si s nim na MD neviem