ahojte, chcem sa vás opýtať, neviete či stále platí nárok na voľno na hľadanie si nového zamestnania počas výpovednej lehoty? na aké voľno mám nárok a ako to zdokladujem? díky
to znamená že mám nárok na poľdeň voľna, a zamestnávateľ mi nemusí poskytnúť náhradu za mzdu?
@miroslava21
ja to chapem tak, ze na nahradu mzdy mas narok, ak ti dal vypoved zamestnavatel z dovodov uvedenych v § 63 ods. 1 písm. a) až c), to znamena, ked:
sa zamestnavatel zrušuje alebo premiestňuje,
sa zamestnanec stane nadbytočný,
zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania
@miroslava21 osdesk z noveho zakonnika prace i) vyhľadanie nového miesta pred skončením pracovného pomeru; pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden poldeň v týždni počas zodpovedajúcej výpovednej doby; v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy pri skončení pracovného pomeru výpoveďou danou zamestnávateľom alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c); pracovné voľno možno so súhlasom zamestnávateľa zlučovať.