Nárok na sirotský a vdovský dôchodok

leuska15leuska15
17. apr 2021

Ahojte, dnes má napadla taka hrozna téma ale nejde mi to prestať vŕtať hlavou a neviem nikde vygooglit odpoveď.
Rozmýšľala som, čo by som si pocala, keby nedaj Bože manžel zomrel a zostala by som s deťmi sama (manžel ma rizikové povolanie.)
Neviete niekto, ci by som mala nárok na nejaký (a ak áno tak na aký cca) sirotský a vdovský?

Manželmi sme 4,5 rokov, manžel pracuje cca 3,5 roka (rok sme študovali), mame 2 deti (som na materskej) a manžel zarába približne 1200 v čistom.
Myslím ze nárok by som nemala vôbec na nič, keďže pracoval tak krátko, neviete prosím, ci je tato tak?
Prepáčte za morbidnu tému ale napadlo ma, že by som mala byt nejak pripravená aj na takú možnosť, aby som neskoncila s deťmi pod mostom, kebyže nedaj Bože.....

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
17. apr 2021

@leuska15leuska15 určite poistiť živiteľa rodiny

meluela
17. apr 2021

@leuska15leuska15 vdovsky a sirotsky sa viaze na invalidny dochodok. Tam su podmienky ine nez pri starobnom. Existuje tabulka, kde je napisany minimalny pozadovany pocet rokov doch. poistenia na vznik invalidneho dohodku. Pocet rokov sa meni podla veku:

Počet rokov obdobia dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca, ktorý sa stal invalidný po 31. decembri 2009, je:

menej ako jeden rok, ak ide o poistenca do 20 rokov,
najmenej jeden rok, ak ide o poistenca vo veku nad 20 rokov do 24 rokov,
najmenej dva roky, ak ide o poistenca vo veku nad 24 rokov do 28 rokov veku,
najmenej päť rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 28 rokov do 34 rokov veku,
najmenej osem rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 34 rokov do 40 rokov veku,
najmenej desať rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 40 rokov do 45 rokov veku,
najmenej 15 rokov, ak ide o poistenca vo veku nad 45 rokov veku.

Je tam este vela detailov, niektore roky sa zapocitavalo studium, ine nie atd. Pokial nemal po skole nejake velke prestavky a bol v trvalom pracovnom pomere, tak by si narok mala mat. Zivotna poistka mozno, ale treba pozret dobre podmienky a precitat aj najmensie pismenka, lebo tie svine poistovacke len hladaju sposob, ako sa vykrutit z platenia :-/

roja01
17. apr 2021

Ja rozumiem tomu, že sa bojíš, nakoľko si finančne závislá. Odporúčam ti však nemaľovať si v hlave negatívne scenáre, pretože priťahujú negatívne deje. Prosím ťa, ak ťa napadne akákoľvek zlá myšlienka, ihneď prelaď na pozitívnu a napríklad si predstav obrázok toho, ako idete s manželom na stužkovú alebo na svadbu vášho dieťaťa. Je to veľmi dôležité, pretože ak ponecháš svoje negatívne myšlienky na voľno, pohltia ťa a budú ťa ovládať. A neospravedlňuj si takéto rozmýšľanie tým, že musíš byť pripravená, keby sa niečo stalo. A keby náhodou áno, tak bude dosť času si všetko zistiť.

patusikk
18. apr 2021

Mamina umrela pred dvoma mesiacmi...a mala invalidný dôchodok 150 eur....a ja poberám z jej dôchodku polosirotský ale len 40% z jej mesačného "platu" čiže 60 eur budem každý mesiac dostávať

elizabet173
18. apr 2021

@roja01 myslieť treba pozitívne, to áno, ale ak sa niečo stane, tak to pozitívne myslenie jej šeky nezaplatí. Je lepšie sa pripraviť aj na takéto situácie, či už dobre urobenou poistkou živiteľa rodiny, ako aj odkladaním financií aj keď len po menších čiastkach, potom je aj človek kľudnejší a myslenie pozitívnejšie.

zuvelyn
18. apr 2021

@roja01 toto ale nie je maľovanie negatívnych scenarov. Su to realne a sakra dôležité témy, ktoré teba mat vyriešené v každej rodine a mať na ne pripravený krizovy plán. Ked nedajbože jeden s rodičov zomrie, je sakra neskoro riešiť " a čo teraz".

@leuska15leuska15 neviem síce ako je to so sociálnymi dávkami, ale určite porieste poriadnu životnú poistku nech môžeš v kľude spať.

elizabet173
18. apr 2021

@zuvelyn predvčerom sme išli okolo havárie, zomrel muž 44 rokov, dve deti...je to hrozné, smutné, ak rodina zostane bez muža, otca a ešte aj bez financií. Kým prebehne dedičské, tak sa vdova nemusí dostať ani k peniazom na účte, z poisťovne ich má rýchlo. Inak nie, nepracujem v poisťovni, len ma niekedy zarazí, ako benevolentne sa k tomu veľa ľudí stavia. Tiež čo sa týka domu, postavia za 200000, ale na poistku už nezostane, potom sa vyplakáva, keď nastane napr. požiar.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
18. apr 2021

dolezite je povedat ze nejde len o dobu poostenia ale aj o to kolko si manzel odvadzal do soc poist ak bol napr zivnostnik lebo mnoho odvadza z minima a potom su neprijemne prekvapenia

roja01
18. apr 2021

@elizabet173 V tomto mas sice pravdu, ale poisteniu a sporeniu nemusi predchadzat strach. Poistku a aspon male setrenie je zaklad bezneho zivota.
@zuvelyn k predchadzajucemu doplnim len to, ze okrem vyssie uvedenemu je potrebne mat na jednom mieste vsetky doklady vsetkych clenov rodiny, t.j. rodne listy, vysvedcenia (najma koncove), sobasny list, vsetky pracovne zmluvy a zapocty odpracovanych rokov. Pre muzov pripadne aj doklad o absolvovani vojenskej sluzby.
@loginexistuje Ano suhlasim, ze vybavovanie dost dlho trva ale ked mas vsetko co som vyssie uviedla, nejde o polrok ale o cca 3 mesiace. A lehota sa nijako neda skratit, preto je potrebne aspon trocha setrit. Chapem, ze i setrit sa niekedy neda a potom v pripade problemu sa da obratit na MU, myslim, ze tam maju nejaku moznost jednorazovej podpory, ked nie aspon poradia.

meluela
18. apr 2021

@roja01 ano, dokonca aj zo zakladky treba vysvedcko :-/

elizabet173
18. apr 2021

@roja01 ja som nikde nepísala, že má poisteniu a sporeniu predchádzať strach, je to vždy o zodpovednom prístupe k životu.

loginexistuje
18. apr 2021

@roja01 ja som nepisala o dlhom vybavovani ja viem lehoty na socpoist ja som pisala onvyske ze ak je muz zivnostnik a plati z minima ale konatel a pod tak sa neda ocakavat dochodoknvo vyske inej ako symbolickej

roja01
18. apr 2021

@elizabet173 mas pravdu, ze ide o zodpovedny pristup ... ja som pochopila, ze autorka ma strach a tak som sa jej len snazila povedat, aby sa nebala vopred, co sa moze stat. To samozrejme nevylucuje to, ze treba mat v poriadku poistky, doklady a rezervu. Na tom sme sa zhodli.

roja01
18. apr 2021

@loginexistuje suhlasim s tebou. Len ja myslim, ze ak niekto je schopny podnikat, tak je aj schopny pochopit, ze minimalne odvody maju za nasledok minimalny ci invalidny, starobny alebo iny dochodok.

roja01
18. apr 2021

@loginexistuje prepac, az teraz som si vsimla, ze namiesto odpovedi pre cocolino234 som klikla na teba. Takze ta moja prva reakcia na teba mala byt pre cocolino234.

monikusa
18. apr 2021

@leuska15leuska15 @cocolino234 @elizabet173 súhlasím - ak takto uvažuješ, treba život. poistku. A nemusíš mať výčitky, že by išlo o morbídnu tému. Napadne to väčšinu ľudí, len sa o takých veciach nerozpráva. ... kým z teba nie je v 30-tke vdova a nemusíš rozmýšľať, že aká farba truhly by sa asi mužovi viac páčila - vlastná smutná životná skúsenosť. Dnes mám 37 a som už dlhšie vdova, ako som bola vydatá.

elizabet173
18. apr 2021

@roja01 to by si sa divila, sesternica robí účtovníctvo, môže do tých ľudí hučať, koľko chce, oni sa spamätajú, až keď im príde výmer dôchodku.

liljana
18. apr 2021

Vsade pisu, ze narok na vdovsky a sirotsky vznika, iba ak mrtvy poberal/vznikol mu narok starobny, alebo invalidny dochodok. Cize ak bol zomrety normalny zamestnanec v strednom veku, tak pozostali nedostanu nic?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zontik
18. apr 2021

@elizabet173 musim reagovat na tie poistky, neútočim na teba..roky som si platila poistky, ked prišlo na vyplácanie, zrazu taká diagnóza nebola v poistení.tiež manžel, roky si platil dobrú poistku, a keď bol na operácii chrbtice, tak mu vyrozumeli, že nemal úraz,pritom to boli následky ťažkej fyz.práce, poistka sa nevyplatila, a doplatok za nemocnicu si prosím vyžiadali koľko zarábal, a iba mu doplatili.pritom v zmluve riadne stálo 15€ na deň,tým pádom mu dali 8 na deň.v ten deň som rušila poistky. Teraz si odkladáme peniaze bokom, presne na taketo prípady, a nezaopatrené deti dostávajú dôchodok zo soc.poisťovne,tiež vdovský podľa výpočtu manzelovych príjmov.
Tiež poisťovňa môže zaniknúť(RapidLive) a všetky prachy pustené dole vodou..za mňa živ.poistka zbytočne vyhodené peniaze, aj ked verím, ze niekomu sa istotne vyplatila.

elizabet173
18. apr 2021

@zontik písala som dobre urobenú poistku, nie akúkoľvek len aby bola. Určite by ma nenapadlo poistiť sa v poisťovni, ktorá tu je chvíľu, aj keď cena poistky bola zrejme lákavejšia, ako v iných. Treba si pred podpisom zmluvy všetko dôkladne preštudovať, pýtať sa. Môj partner mal úraz, vyplatené dostal presne toľko, koľko mal uvedené v zmluve - 15 eur/ deň, čiže 15 krát 48 dní, poisťovňa Allianz. Životná poistka sú vyhodené peniaze, ak je braná ako šetrenie, to je nezmysel. Treba úrazovú poistku a uvedom si, že úraz, smrť sa môže prihodiť pár mesiacov po tom, ako si začala odkladať peniaze, z poisťovne môžeš dostať tisíce eur, no ty ich ešte naodkladané v tom čase nemáš. Mám poistené všetko v tej istej poisťovni, či seba, auto, dom, v tom prípade tam mám aj zľavy a ešte som nemala problém s plnením - vyše dvadsať rokov.

fiafia
18. apr 2021

@leuska15leuska15 toto nieje maľovanie čiernych scenárov ale reálne veci, ktoré sa skutočne dejú. Nikto z nás nevie dňa ani hodiny. Treba si vedieť odpovedať čo ak....čo potom.... netreba zabúdať,že vybaviť takéto veci trvá mesiace, navyše po smrti sa k peniazom nik nedostane kým neprebehne dedičské to trvá nejaký čas. Takže určite poriesene poistky, niečo našetrené prípadne závet atď....

elizabet173
18. apr 2021

@zontik keď to po sebe čítam, písala som ako tatár. Myslela som to tak, že mať životnú poistku so šporením je k ničomu, treba úrazovú a sporiť inde. A čo sa týka toho odkladania, ty odkladáš dajme tomu od začiatku tohoto roku po 100 eur mesačne. V októbri tam budeš mať 1000 eur, ale ak začiatkom roku uzatvorí muž poistku - smrť 20000 eur, tak by si v prípade tragickej udalosti dostala už v októbri tých 20000. Vnímaš ten rozdiel? A poistné by rozhodne nebolo 100 eur mesačne. Hádam som to napísala zrozumiteľnejšie.

liljana
18. apr 2021

@elizabet173 Ale treba uzavriet poistky dve, na oboch. Co ked zomrie ten, ktory nemal poistku?

elizabet173
18. apr 2021

@liljana jasné, úrazovú vždy, ale v prvom rade živiteľa. Ak on zarobí napr. 1200-1500 eur, tak si z toho platu skôr poradí, ako ona z RP

liljana
18. apr 2021

@elizabet173 Ak zivitel zostane s detmi sam,bude sa musiet o ne postarat. Tazko si udrzi dobre platenu pracu, narocnu na cas, co mal predtym. Bude musiet zobrat nieco flexibilnejsie, menej casovo narocne a zaroven horsie platene.

elizabet173
18. apr 2021

@liljana nerozumiem, o tú prácu predsa prísť nemusí. Či myslela si to tak, že peniazmi z poistky zaplatí opatrovateľku? No aj to je riešenie

zontik
18. apr 2021

@elizabet173 ja som mala tiez v Alianz, na vsetky choroby, vybrali mi zlcnik, ten tam napr nespada..a nemyslim, ze 38€ na mesiac je celkom malo..a Generalli je tiez ospevovana poistovna, a tiez zla skusenost