Ahojte! Chcela by som sa spýtať jednu vec. Momentálne pracujem ale nemám riadnu zmluvu iba dohodu. Za posledné tri roky som robila dva krát po 9 mesiacov a medzi týmito zamestnaniami som mala prestávky pár mesiacov. Možno budem musieť ísť na rizikové a teraz neviem, či mám nárok aspoň na nejaký príspevok, keďže cez prácu na dohodu by som nedostala nič za PNku, tak asi na rizikovom je to rovnako, však? Ďakujem moc za odpovede
pracovala som od 1.5.2011 do 10.1.2012 a potom od 1.3.2012 do 31.9.2012 tuším takto nejak , nie je to presne na dni ale mesiace určite. V práci som práve dnes dostala zmluvu na polovičný pracovný úväzok platnú od 1.3.2013, kde je uvedená pevná mzda 205 eur/ za mesiac. Nechcú mi dať na papier to čo zarobím. Keby som išla na to rizikové dajme tomu od apríla, mala by som na niečo nárok? Moc Ďakujem za pomoc!
@katarinocka1989 no fajn ... PN je prvé 3 dni 25% z dennej hrubej mzdy, od 4 dňa je PN 55% z dennej hrubej mzdy.
Ak tie práce a dni práce čo si písala bolo zamestnanie na TPP , tak sa deň pred PN prihlás na DNP v SP, z VZ 393 eur, PN sa Ti tým pádom zvýši o 216e mesačne a MD budeš mať potom vyššiu o 255 e .
Za 1 deň DNP ( dobrovolného poistenia ) sa platí z minima cca 4,50 eur. Za dni kedy nie si na PN treba platiť, počas PN neplatíš.
Prihlášku na DNP máš tu http://www.socpoist.sk/ext_dok-rlfo-27122012-v2... tu je poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-13022013... a tu ešte vyhlásenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne_rlfo_vyh...
Takže napríklad... 4.3.12 sa prihlásiš v SP na DNP, z VZ vymeriavacieho základu 393 eur
5.3. pôjdeš na PN , PN Ti lekár musí vypísať 2x , 1x pre zamestnávateľa , 1x pre SP ako DNP ,
PN pre zamestnávateľa odovzdáš v práci, PN pre SP odnesieš do SP,
domov Ti prídu papiere zo SP, podľa nich zaplatíš v SP 4,50 eur najneskôr do 8.4. najlepšie je do konca marca.
No a takisto potom aj MD Ti lekár musí vypísať 2x , 1x pre zamestnávateľa, 1x pre SP z DNP.
Dúfam, že som to napsíala jasne, a že Tie práce čo si spomínala bolo zamestnanie na TPP , lebo ak to boli len dohody tak nárok z DNP na PN a MD mať nebudeš.
Áno, predchádzajúce zamestnania boli na TPP. Ďakujem pekne za radu, idem to skúsiť vybaviť 🙂
@katarinocka1989 vybavuj až den pred PN ... ak to vybavíš dnes a na PN pôjdeš v marci tak budeš za každý deň platiť 4,50 napr. za 10 dní zaplatíš 45 eur .
@katarinocka1989 a ešte doplním ... DNP môžeš mať až do konca MD, potom ho zruš na takom istom tlačive ako som ti dala vyššie, lebo počas RD by si musela platiť odvody.
Ahoj dievčatá...ja by som sa chcela spýtať,začnem asi takto....tam kde pracujem som zamestnaná od 1.5 2011,prac.zmluvu som mala na dobu určitú na 1 rok,potom mi ju predĺžili a a teraz mám pracovnú zmluvu do 30.4 2013 na dobu určitú.Momentálne som asi 3 dni pred embryotransferom a po vklade to budem riešiť do konca marca dovolenkou,ak všetko vyjde tak by som chcela od apríla vypísať na PN ako riziková gravidita po IVF...moja otázka znie,ked budem PN čo urobí zamestnávateľ s pracovnou zmluvou?...neviem ako to teraz funguje po novom,že či ju už musí automaticky mi preďlžiť alebo nie....neviem či mi bude vedieť niekto poradiť,ale už teraz budem za vďačná za vaše rady🙂
@katarinocka1989 napíš presné dátumy pracovných pomerov od 2/2011 a tiež na akú dohodu pracuješ. Či ide o dohodu s pravidelným príjmom alebo nepravidelným.