Nárok na podporu v nezamestnanosti po ukončení rodičovskej

lillik3
2. jan 2017

Prosim o radu. Tento rok (2017) koncom februara mi konci RD, toho casu som evidovana ako zamestnanec, ale do prace sa vratit nemozem (uz je podpisana dohoda o ukonceni PP)... Pocas MD som pre danu firmu pracovala (brigadne) po cca 10mes som opat nastupila do prace na TPP a muz nastupil na RD. No v praci sa to cele skomplikovalo a ja som nastupila na PN od 12/2014 do 04/2015 a potom opat na RD az do toho casu...je nejaky narok na podporu a z coho sa bude ratat podpora? Dakujem

gapa
2. jan 2017

@lillik3 Nepíšeš uplne presné údaje-dátumy, tak to ber orientačne. Podpora sa ráta z obdobia 2roky pred zaevidovaním, tj. ak ti končí pp napr. 28.2.2017 a evidovaná budeš od 1.3.2017, tak sa podpora ráta z vym.základov 1.3.15-28.2.17. Ak v tomto období nemáš žiadny vym.základ, len pn v obd. 1.3.15-napr. do 20.4.15 a potom RD 21.4.15-28.3.17, tak podpora by bola z minima. Ak tam ale máš aj nejaký vym.základ, napr. po RD si ešte čerpala riadnu dovolenku, či pracovala, tak sa bude rátať z vym.základu v období bez pn, očr, rd.
Nezabudni sa nanovo prihlásiť na dôchodkové poistenie štátom v soc.poistovni, najneskôr den po ukončení pp (alebo skôr) ak teda chceš byť dôch.poistená štátom zo sumy niečo nad 500eur. vybaviť spätne sa to nedá!!!! tak bacha na to a urob si kopiu prihlášky, daj potvrdiť pečiatokov jej prevzatie a najlepšie založ do dôchodku napr. k zápočtovým listom.

lillik3
autor
2. jan 2017

@gapa dakujem... Mne RD konci 21.2.2017 a k tomu datumu konci aj TPP...od 3.3.2014 do konca oktobra MD+RD... Od 2.11.2014 do 13.11.2014 TPP a od 14.11.2014 do 30.4.2015 PN .... A opat od 1.5.2015 do 21.2.2017 RD... Dovolenka ktora tak ostala sa ma preplatit aj to este neviem kolko tej dovolenky tak je....tazsia komunikacia s vedenim...

lillik3
autor
2. jan 2017

@gapa ....a podpora z minima je aka suma? Moja PN bola cca 400€

lillik3
autor
2. jan 2017

🙏s

gapa
2. jan 2017

@lillik3 škoda, že si neskončila pp napr. dnom 24.2.2017 a čerpať dovolenku tie 3dni. Predpokladám dovolenky máš dosť. Mala by si vysokú podporu rátanú z tých 3dní (čerpanej dovolenky + preplatenej zvyšok). Podpora je cca 50% z minima, čo je r.2017 441,5eur, tj. 50% je cca 220eur na mesiac. Alebo ak nebudú chcieť ukončiť pp inak ako 21.2.2017, tak písomne požiadaj tak aby to mali najneskôr 18.1.17 o ukončenie rodičovskej dovolenky dnom 19.2.2017 (nedela) a zvlášť daj papier na čerpanie riadnej dovolenky 20+21.2.17. Určite nech maš potvrdené prevzatie žiadosti o ukončenie RD s podpisom, pčiatkou a dátumom prevzatia. Alebo nech zmenia dohodu na ukončenie dnom najskôr 22.2.2017 (aby si mala aspon 1den s trvaním poistenia v nezam.!!!)
Potom ale pozor K DôCHODKOVéMU POISTENIU, som napísala CHYBNE/NEúPLNE V PREDCHáDZAJúCOM PRíSPEVKU.
nanovo prihlášku v soc.poistovni na dôchodkové poistenie treba ak budeš po RD pracovať alebo čerpať riadnu dovolenku. Lebo ak sa ti obnoví dôchodkové poistenie zamestnanca, treba odhláška (do 8dní, čo som nepísala) a nanovo prihláška najneskôr v 1 den po ukončení prac.pomeru.
------
Ak máš podanú prihlášku na dôch.poistenie, tj. trvá ti dôch.poistenie štátom v soc.poistovni a skončí tvoj prac.pomer posledným dnom čerpania RD (nebudeš ani pracovať anič čerpať riadnu dovolenku), tak nová prihláška na soc.poistovnu netreba, trvá stále.
Len si v zdravotnej poistovni over, či máš všetko ok, tj. či mzdárka odhlásila poberania rodič.príspevoku (nemá ona tú povinnosti, je to na mamičke).
A na upsvar nahlás, kto sa o dieťa stará.

lillik3
autor
2. jan 2017

@gapa dakujem

gapa
2. jan 2017

@lillik3 ešte tolko, tá dohoda(brigáda) bola pred 21.2.2015, pre istotu overujem, aby to nebolo v období 2roky pred zaevidovaním.

lillik3
autor
2. jan 2017

@gapa ano, brigada bola od 3.3.2014 do konca 10/2014

katka2678
2. jan 2017

Kočky prosím Vás,vidím,že sa tu rieši podpora v nezamestnanosti po RD tak ak môžem aj ja by som poprosila pomôcť,poradiť.Mne taktiež tento rok 10.júla končí RD,stále som zamestnaná.Ale počas RD som od 25.11.2015 do 30.09.2016 pracovala na polovičný úväzok.Od 01.10.2016 som znova na RD.Budem mať nárok na podporu a z čoho mi ju vyrátajú?A je lepšie hneď nastúpiť na podporu,alebo si vybrať aspoň pár dní dvolenky čo mi zostala?Ďakujem moc za vysvetlenie

gapa
2. jan 2017

@katka2678 ak si nečerpala RD ale robila na polovičný úväzok z toho istého zamestnania (nie iného), tak podpora sa ti vyráta z vym.základu z obdobia 2roky pred zaevidovaním, kam spadá aj to obdobie polovičného úväzku. Ak nebudeš čerpať dovolenku po RD, tak aj ked ti to preplatia, odvody do soc.poistovne za zamestnanca sa neodvádzajú z toho. Neviem posúdiť, o kolko by sa zmenilo, ak by si aspon pár dní čerpala, záleží samozrejme od počtu dní dovolenky a tvojej mzdy teraz a aj predtým.

katka2678
3. jan 2017

Na polovičný úväzok som pracovala v inom zamestnaní,nie v pôvodnom.V pôvodnom mám stále trvalý pomer a tá dovolenka mi zostala tu,tak vôbec neviem z čoho by sa mi rátala podpora.A ešte jedna vec.Keď dám ja výpoveď mám nárok na podporu?

gapa
4. jan 2017

@katka2678 je jedno ako ukončíš pracovný pomer, či dohodou (končí dnom uvedeným v dohode), výpovedou zo strany zamestnanca alebo zamestnávatela (kedy plynie výpovedná lehota od prvého dna mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede) alebo skončí pp inak, nárok na podporu to neovplyvní.
Ak si teda v pôvodnom zamestnaní čerpala rodičovskú dovolenku!!! v období 2roky pred zaevidovaním do evidencie uchádzačov o zamestnanie to je podstatné (od ukončenia MD do dovršenia 3rokov dieťaťa 10.7.2017) a v tomto období mala druhý pracovný pomer na polovičný úväzok u iného zamestnávatela v období od 25.11.2015 do 30.09.2016, tak bude velmi záležať: kedy skončí prac.pomer a či sa zaeviduješ hned po ukončení pp.
1. ak skončí prac.pomer posledným dnom rodičovskej dovolenky = 10.7.2017 a hned den po ukončení rodič.dovolenky ťa zaevidujú ako uchádzača o zamestnanie, tak budeš mať v období 2roky pred zaevidovaním LEN obdbie čerpania RD v zamestnaní pôvodnom, tak by mali na soc.poistovni vyrátať dva varianty z ktorého sa môže rátať podpora. Bud:
a) z obdobia 2roky pred zaevidovaním do evidencie uchádz. o zamestnanie, tj. 10.7.2015-9.7.2017, kam spadá aj vym.základ z pp na polovičný uväzok alebo
b) z obdobia 2roky pred nástupom na rodič.dovolenku (nemala si asi reťazové pôrody), tj. ak sa dieťa narodilo 10.7.2014, tak dajmetomu RD mohla začať približne v januári 2015, dajmetomu 10.1.2015, tak podpora by sa rátala z vym.základu v obd. 10.1.2013-9.1.15 (dátumy uvádzam vzorovo, aby si si to sama mohla presne určiť), takže si pozri, aké si mala vym.základy vtedy, či je to viac ako variant a), čo predpokladám.
-------------
z týchto variantov určia vyšší vym.základ.
2. ak by ale prac.pomer neskončil posledným dnom RD ale ešte pokračoval napr. s PN, očr, čerpaním riadnej dovolenky, neplateného volna alebo vykonávaním práce, tak už by sa rátala podpora s istotou z obdobia dva roky pred zaevidovaním, už by nebola možnosť variantu b).
-----------
-----------
ale ešte aby si mala istotu!!!!!! lebo aj zákon sa môže zmeniť a aj z dôvodu, že som zväčša mala len prípady dohody počas RD, len myslím 1x som zistovala pri prac.pomere č. 2 počas trvania prac.pomeru č.1, tak by som napísala otázku na poradnu soc.poistovne, priamo cez ich formulár (a možno aj opakovane v čase pred ukončením prac.pomeru), a spýtala sa, s uvedením všetkých konkrétnych údajov, že tvoj PP č. 1 trvá od xx.xx.xx, kde čerpáš od xx.xx.xx rodič.dovolenku, ktorá ti končí 10.7.2017 a počas toho si mala prac.pomer č. 2 na čistoč. uväžok v obd. xx.xx.xx-xx.xx.xx, ako by to bolo, ak skončí pp posledným dnom RD 10.7.2017, z ktorého obdobia sa bude rátať podpora. Prípadne uved aj údaje o období 2roky pred nástuom na Rd (snád si teda tam máš vymeriavací základ!!!!! zisti aký aby si nemala menej ako minimum)

pipistrelo1
20. mar 2017

Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať na radu. Momentálne som na RD a v auguste 2017 mi konci rodicak po druhom dieťati. (Išla som z jednej materskej do druhej , prvá dcéra sa narodila 4.8.2011 a druha 8.8.2014 ) Stále som zamestnaná u zamestnávateľa, u ktorého som pracovala od r. 2001. Vzhľadom na to, že mám dve deti, nebude sa mi dať vykonávať povodne zamestnanie a tak som sa dohodla účtovníčkou, že po ukončení Rd by som sa na jeden deň zamestnala, resp. čerpala dovolenku a dala si preplatiť zvyšok dovolenky a až potom by som dala výpoveď a išla požiadať o podporu v nezamestnanosti. Chcem sa ale spýtať, teraz od 22.2. 2017 mám dohodu o pracovnej činnosti . Odhlásila som sa z dôchodkového poistenia, počas rodicaku. Vznikne mi nárok na podporu aj keď mám tu dohodu a ak áno z čoho sa mi bude podpora vyratavat, bude mat dohoda na to vplyv? Alebo je lepšie dohodu ukončiť, dať sa znova dôchodkovo poistiť počas RD ? Ďakujem za odpoved.

evittam
20. mar 2017

@pipistrelo1 V prvom rade ty musis podpisat so zamestnavatelom dohodu o skonceni prac.pomeru k 9.8.3017.
Ak mas vsak dohodu o prac.cinnosti na pravidelny prijem tak si si pokazila tymto celu podporu-maximalnu. Zrusit ju ti uz nepomoze lebo boli za teba v tomto pripade odvadzane odvody na poistenie v nezamestnanosti.

evittam
20. mar 2017

@pipistrelo1 A dôchodkove poistenie nema nic spolocne s podporou v nezamestnanosti.

pipistrelo1
21. mar 2017

Dohodu mám na 2 hodiny týždenne a neviem či sú za mna odvádzané odvody v nezamestnanosti. Čo to znamená v tomto prípade na pravidelný príjem?

pipistrelo1
21. mar 2017

To znamená, že ak by som ju teraz po mesiaci cca ukončila, stále by sa to bralo ako pravidelný príjem a podpora by sa mi rátala z tejto dohody?

pipistrelo1
21. mar 2017

A keď sa potom zamestnám u pôvodného zamestnávateľa na 1 deň a v Tom dni mi preplatia všetku dovolenku, čo je cca 25 dni. Ani to mi nepomôže zvýšiť nárok na podporu? Pekne som sa obrala o prasulky, nevadí ☹️

pipistrelo1
21. mar 2017

A ešte jedna otázka, má vplyv dĺžka trvania tejto dohody na výpočet podpory alebo nie. To znamená, že keď by som ju teraz ukončila ovplyvní to nejako - niečo?!? Dakujem

evittam
21. mar 2017

@pipistrelo1 Na pravidelny prijem znamena,ze su za teba odvadzane vsetky odvody ako keby si bola aj na HPP. Mozes ju ukoncit aj po dni-stale je to pravidelny prijem.
Co sa tyka toho ostatneho to presne neviem. Poradia :
@zalka
@majusqa77
😉😊

evittam
21. mar 2017

@pipistrelo1 Pozri si vyplatne pasky ale ak to mas len na 2h/tyz.tak si myslim,ze na neprav.prijem a je to v pohode.

majusqa77
21. mar 2017

@evittam suhlas, treba v prvom rade vediet, coje to presne za dohodu
@pipistrelo1 ono by ti to moc nepomohlo, lebo mas aj maximalny denny vym.zaklad. takze aj keby si mala za ten 1 den dovo 5000 eur a ak to bola dohoda s pravidelnym prijmom, tak ti to nepomoze. potom bude najlepsie riesenie ukoncit dohodu skor ako skonci RD, aby sa podpora pocitala z prijmu pred nastupom na md

pipistrelo1
21. mar 2017

Mám dohodu o pracovnej činnosti, ked som to kukala na nete, berie sa to ako pravidelný príjem - tento typ dohody. Musela by som mať dohodu o vykonanej činnosti, aby sa to bralo ako nepravidelný príjem, len neviem ako z toho teraz von, tak aby to bolo čo najvýhodnejšie.
Takže, keď by som dohodu ukončila napríklad v júni 2017 a rodičák mi končí v auguste 2017. je tam ešte šanca, že by mi vyšla lepšia podpora alebo je to už úplne stratné. Ďakujem za odpoveď.

zalka
21. mar 2017

@pipistrelo1 to čo píšeš vôbec nie je pravda ... záleží ako zamestnávateľ na hlási na SP , či pravidelný príjem alebo nepravidelný príjem,
i DoPC vie byť na nepravidelný príjem ... nečítaj na nete, ale pýtaj sa mzdárky ako ťa nahlásila

pipistrelo1
21. mar 2017

Nahlásila ma ako pravidelný príjem, povedala mi, že by sa to dalo zmeniť, ale ten február mi už zmeniť nedokáže.

zalka
21. mar 2017

@pipistrelo1 a koľko si zarobila za február .. to si bola od 22.2. prihlásená nie?
ak ti to zmení od marca tak by to ešte šlo celkom spraviť .. len by si viac dovolenky musela čerpať pri skončení RD

pipistrelo1
21. mar 2017

Moja mzda bola 2,87 eura za február

zalka
21. mar 2017

@pipistrelo1 a zmluva? od kedy?
a kedy ti končí RD? a koľko dní dovolenky máš?
akú máš hrubú mzdu v zamestnaní ?

pipistrelo1
21. mar 2017

Zmluvu v práci mám na dobu neurčitú, hrubú mzdu som mala 5,20 Eur/ 1 hodina. V hlavnom pracovnom pomere som od r. 2001 a stále mi trvá.
Dohodu mám od 22.2.2017.
Rodičák mi končí 8.8.2017 a dovolenky som mala minulý rok u hlavného zamestnávateľa 25 dní, teraz to asi bude o čosi viac - dúfam 🙂

zalka
21. mar 2017

@pipistrelo1 dovolenka ti patrí len za MD nie za RD takže min. rok si mala 0 dní dovolenky ak si bola len na RD a nepracovala si .
za dohodu dovolenka nepatrí ..
a ak ti vie zmeniť zmluvu nech ti ju zmení ...
a nezabudni čerpať bajočkom 5-7 dní dovolenky po skončení RD a ukončiť PP a zvyšok preplatiť ak budeš mať 840e v hrubom tak budeš mať max. podporu
pri 20 dnoch dovolenky 20x8x5,2e = 832 eur by bola mzda ,
ale musí ti od 1.3. dať dohodu na nepravidelný príjem ...