Ahojte, v minulosti som ciastocne (2 mesiace) cerpala podporu v nezamestnanosti a teraz neviem ci budem mat narok na docerpanie po MD? Cela story je - Po prvej MD/RD a nastupe do zamestnania 2/2014, som dostala vypoved k 30.6.2014. V mesiacoch 7-8/2014 som poberala podporu v nezam. (rodicovsky prispevok sme prehodili na manzela), od 2.9.2014-30.11.2015 som bola zamestnana na dobu urcitu, teraz som PN a od 15.2.2016 nastupujem na MD. Budem mat narok po MD na docerpanie podpory? Ziadna z precitanych diskusii mi nepasuje na moju Situaciu. Prosim poradte. Dakujem
Ahoj dakujem za odpoved. Je nejaky sposob aby som o tie 4 mesiace podpory neprisla? Napr. ukoncit PN tesne pred MD a ist na podporu cim by som si ak to dobre chapem predlzila obdobie o dalsie 2 roky? Dakujem
@gapa Este doplnujuca otazka s ktorou si neviem pomoct. Ma nejaky vplyv na obdobie z ktoreho sa bude vypocitavat materska ci budem ten zvysny cas PN alebo na podpore? Dakujem
@zdenkaslivka
MATERSKé
na matetrské ti vznikne nárok presne 6týž pred očakávaným termínom pôrodu, čo napíše lekár do žiadosti o materské (pozor nie skôr!!! aj keby si bola pn). Materské sa ti bude rátať z obdobia 2.9.2014 do 31.10.2015(resp. do dna pred vznikom pn, ak vznikla pn skôr ako 1.11.2015), ak tvoje posledné nem.poistenie zamestnanca vzniklo 2.9.2014, trvalo s platením aspon 90kalend.dní a skončilo 30.11.2015.
PODPORA
Ak by si poberala podporu aspon 3mesiace, tak 50% zo zvyšku podpory sa dá vyžiadať vyplatiť, no potom nárok nemáš. Ale toto viem zo skúsenosti, ak bola prvá evidencia dlhšia ako 3mesiace, nie, ak si nanovo zaevidovaná, ako sa to ráta (či aj tie predchádzajúce k tomu????), to by som si napísala asi presne do soc.poistovne na ústredie otázku, že ak si čerpala podporu od xx do xx a čerpala by si znovu z ešte od xx do xx (tak, aby spolu to dalo aspon 3mesiace), či si môžeš zvyšok teda polovicu zo zvyšku dať preplatiť prípadne dočerpať (na tretí krát) po ukončení poberania materského, ktoré ti začína xx a končí ti xx. Niečo takého by som sa spýtala mailom. Bude lepšie, ked to budeš mať od nich na papiery a možno by som si to ešte konzultovala aj s pani,čo ta bude mať na starosti priamo vo vašej pobočke, tj. ktorá ti to bude rátať (s inými by som sa velmi nebavila, resp. nebrala by som to ako záväzné). Ale najprv by som to písomne od nich, potom pred ukončením pn ešte s tou pani.
tu je ich stránka- cez formulár:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
ak tak urobíš, daj vedieť.
ešte tolko, že snád nejaké zmeny nebudú v r.2016
------------------
EšTE tolko, že predpokladám dala si si nanovo prihlšáku na soc.poistovnu aby si bola dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo od ukončenia prac.pomeru ti už žiadne dôch.poistenie zamestnanaca netrvá a preto môžeš byť dôch.poistená štátom, ak si podáš prihlášku. Nedá sa to vybaviť spätne!!! ani den. odporúčam robiť kopie prihlášky, dať opečiatkovať prevzatie ak založiť do dôchodku.
@gapa Dakujem Ti za odpoved!Pisala som do soc. poistovne cez link,kt. si mi poslala.Kedze sa neozyvali,tak som tam zavolala-da sa podpora dopoberat aj do tretice,len musim po MD poziadat o odklad rodic. prispevku a,samozrejme,musim sa este pred MD zaevidovat na UP (inak mi-presne ako si pisala-vyprsi 2rocna lehota).Este raz vdaka a inak klobuk dole,ako nam vsetkym pomahas!!!
@zdenkaslivka RP môže zatial poberať manžel, pokial ty budeš poberať podporu.
@zdenkaslivka len ak sa zaeviduješ do 2rokov od vyradenia, tj. cca do 31.8.2016, no počas poberania materského ťa nezaevidujú, čo ak začínaš 15.2.2016 poberať, tak 8mesiacov, to je ešte v tom auguste. Tj. po ukončení poberania materskej už nie.