Nárok na PN

1mimka18
11. apr 2022

Ahojte mam taku otazku bola som na podpore a popri tom som otehotnela, tento mesiac mi ale konci podpora, od 1.5 idem na rizikove, mam narok na aspon minimalnu pnku ak ano kolko to vlastne je? Asi je podmienka ze musim byt dobrovolne poistena nie? Pred podporou som pracovala 5rokov bez prestavky, teraz ale robit nemozem. ( som v 5mesiaci )

majusikk
11. apr 2022

@1mimka18 55%platu myslím nie som do ista

1mimka18
autor
11. apr 2022

@majusikk a ked posledne mesiace bola na podpore tak mam narok? Asi musim byt dobrovolne poistena nie?

elanor
11. apr 2022

@majusikk % z akeho platu, ked je nezamestanana? a ochranna doba na nastupenie na PN po skonceni PP je uz davno fuc?

1mimka18
autor
11. apr 2022

@elanor to mi je jasne ze je fuc plan bol iny ale vyvinulo sa to takto. Mna zaujima ci mam narok na pn po skonceni podpory ak sa napr dobrovolne poistim

majusikk
11. apr 2022

@elanor
@elanor
@elanor máš pravdu

draik
11. apr 2022

@1mimka18
Odkedy ste na ÚP, čo a kedy bolo predtým?

1mimka18
autor
11. apr 2022

@draik 6mes a predtym som robila 5r vkuse

1mimka18
autor
11. apr 2022

@elanor tym padom ak budem dobrovolne poistena mam narok na pnku ano?

elanor
11. apr 2022

@1mimka18 no, ano, aspon po precitani tych podmienok, to z toho vyplyva, ze ano.

1mimka18
autor
11. apr 2022

@elanor ide o to ze som dala vypoved lebo sme chceli ist do zahranicia ze mesiac dva oddycheneme a ideme ale ostala som tehotna cize zahranicie padlo a teraz ked mi konci podpora do materskej daleko, tak to idem riesit na 3mes pnkou , teda poistim sa a hadam budem mat nárok aspon mi to tak vyslo po precitani ze to tak je

elanor
11. apr 2022

@1mimka18 dost mozne, ze to dobrovolne nemockenske poistenie ti nielenze pomoze k platenej PN, ale akotako ti zachrani narok na matersku.
Bo momentalne na nu nemas narok. Iba na rodicovsky od datumu porodu (samozrejme iba na ten nizsi).

1mimka18
autor
11. apr 2022

@elanor ten nizsi je ten 280€ nie? Tiez som pocula ze to poistenie zachrani aj MD , darmo clovek mieni , osud mení. Ale nelujeme na maleho sa tesime uplne najviac😇

elanor
11. apr 2022

@1mimka18 priznam, ze presne cislo si teraz z fleku nepamatam.
tak to ano, jak sa hovori, clovek mieni - pan Boh meni. Alebo ked chces Boha rozosmiat, povedz mu svoje plany...