Nárok na OČR pre priateľa

sunflower36
25. nov 2020

Dobrý deň, prosím o radu. Sestra má s priateľom bábätko 6 mesiacov. Nešťastne spadla a zlomila si nohu. Môže zostať na OČR jej priateľ? Nie sú manželia.

mogaa
25. nov 2020

@sunflower36 na partnera len v prípade že ostane ležiaci a nevie sa o seba postarať, čiže pri zlomenej nohe nie....

sisa_s
25. nov 2020

Počas ošetrovania možno poberať dávku zo Sociálnej poisťovne, ktorá sa nazýva ošetrovné, ak si zdravotný stav blízkeho príbuzného podľa potvrdenia jeho ošetrujúceho lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou osobou. Blízkym príbuzným je choré dieťa, manžel alebo manželka, rodič, svokor a svokra (rodič manžela alebo manželky). Zákon o sociálnom poistení, ktorý ošetrovné upravuje, hovorí výslovne o manželovi a manželke, ošetrovné preto nie je možné poberať pri ošetrovaní chorého druha alebo družky (prípadne inej osoby žijúcej v spoločnej domácnosti) a ich rodičov. Rovnako nie je možné poberať ošetrovné pri ošetrovaní súrodencov.

hettinka
25. nov 2020

@sunflower36 nie nemôže. Je to jedna z nevýhod toho, že nie sú zosobášeni. Môže čerpať ocr len na dieťa, ale ak je ona na materskej, ani to nie.

sunflower36
autor
25. nov 2020

@hettinka ďakujem za odpoveď

sunflower36
autor
25. nov 2020

@sisa_s ďakujem za odpoveď

sunflower36
autor
25. nov 2020

@mogaa ďakujem za odpoveď

zuzanaete
25. nov 2020

Zistite si este moznost u pediatricky. Bola som na rodicovskej dovolenke a pocas mojho pobytu v nemocnici kvoli operacii a este aj par dni po navrate domov mal manzel ocr na dieta. Ak si dobre pamatam, tak ocr vypisala pediatricka a moj lekar potvrdzoval moju diagnozu a dovod bol, ze som sa nemohla starat o dieta ja kvoli operacii a musel sa o dieta starat otec.