dobry den chcem sa spytat ci neviete ci bude mat manzel narok na ocr ak som tyzden pred porodom, staram sa doma o dcerku starsiu 3,5 roka, nechodi do skolky a ja uz nevladzem sa o nu starat?...uz som na materskej nahlasena z mladsim dietatom, ak ma narok musi mu ju vypisat pediater alebo môj gynekolog aby nam to socialka uznala? dakujem za odpoved
Môže si čerpať dovolenku... keď budeš už hospitalizovaná, priamo v nemocnici mu vystavia očr a po prepustení môže čerpať dva týždne otcovske
@nikol1316 tebe zrejme nejde len o ten týždeň pred tvojim pôrodom....na dlhšie trvajúcu OČR treba diagnózu, inak mu ju lekár nedá, možno na týždeň ho ukecá, ale na viac nie a to ti situáciu neporieši....on potrebuje OČR hlavne v čase keď pôjdeš do pôrodnice a kým sa vrátiš z nej.....a ty môžeš prenášať aj 10dní čo potom? pediater nenechá OČR 2-3týždne pri zdravom dieťati....
@nikol1316 Nie, nemá nárok na očr.
Veď nech sa dá na PN on sám a potom prejde na rodicovsku
@luciajass A akú dg bude mať otecko? Či lekári vypíšu na želanie? Prečo som si napr.ja vedela poradiť bez odrbávania a využívania systému pred pôrodom druhého dieťaťa? Chceli malý vekový rozdiel, bolo treba s tým počítať a nie žmýkať systém a my všetci skladajme sa. A keď nutne potrebuješ očr, tak ti ju nedajú (vlastná skúsenosť).
@janinah máš pravdu, týždeň na PN tak zarobiť že až . Platí to zamestnávateľ. A je to menej, ako by chodil do práce. Veď na tom ešte prerobí, ale svojej žene pomôže v ťažkej fáze. . ako fakt sa zamyslí. Či treba dať prednosť peniazom, alebo vlastnej žene s dvoma deťmi .
A ocr si môže zobrať aj na ňu, keď už sme pri Tom. Kým neprídu .
@luciajass neviem čo by som jej mala poradiť. Je nás tu celkom dosť, čo máme dve a viac detí a manžel nebol na OČR.. a to som bola celé tehotenstvo PN, prvú polovicu som povinne ležala, lebo som krvácala, rodila som v inom meste a mladšia dcéra už chodila do školy.. a zvládli sme to bez oteckovej PN, OČR, či dovolenky..
@nikol1316 ahoj, chapem, ze si sa len informovala, ci existuje nejaka legalna moznost, ale bohuzial nie je. Jedine ak si vezme muz dovolenku, alebo pokryjete to so starymi rodicmi. Neznamena to vychcanost.Ja som bola rada, ze som vobec bola, pred oboma porodmi. Pred druhym porodom som bola par dni u rodicov aj so "starsou" 14-mesacnou dcerkou, lebo som sa rozhodla rodit v Kosiciach a muz bol v BA (kde sme zijeme doteraz a on pracoval). Nikomu nenapadlo, ze flakarina, ale proste sme si pomohli. Drzim palce. 😊
Nárok nie,možno ak obkeca pediatra,aby dal ocr na zdravé dieťa.Totiz väčšinou chlapi vedia,že bude pôrod v rodine a nechajú si na to dovolenku.