Mám narok na invalidny dochodok? Budem mam 22 rokov (nemam odrobeny rok) som rok na pnke. Zdravotne problemy s klbami mam od 12 rokov, len mi lekari nevedeli zistit, co mi je. Teraz mi zistili, ze mam seronegativnu artritidu s raynaudovym syndromom s vysokou klinickou aktivitou ochorenia, možnu psoriaticku artritidu, hypermobilny sydrom 8/9, marfanov syndrom, scoliosis lumbalis, sekundarny VAS pri skolioze a STM insuficiencii, tetaniu, depresivny syndrom, poruchu leukocytov, raynaudov syndrom. Mam papiere od mala ze mam ADHD poruchy spravania, hyperaktivitu a idem ešte k psychiatričke. Mám nadej, ze mi nieco schvalia a vyplatia ma spatne od 18 rokov?
@natasamaksinova ID sa priznáva na jednu hlavnú diagnozu, za ďalšie pridružené to môže byť plas max 10%. Chodíš normálne? Alebo si bola hospitalizovana niekoľko krát na psychiatrii? Možno tak čiastočný ID
@evabb35 mala by som mat odrobeny rok. Ale niekto mi spominal, ze ked to mam od mala, tak ma vyplatia spatne, ale neviem, ci je to pravda
@zuzap33 sem tam chramem, sem tam sa nepostavim z postele, lebo ma neuveritelne bolia klby... na psychiatrii som nikdy nebola. Iba ku psychologom, neurolom a psychiatrom som chodila ako mala.
@natasamaksinova spätne určite nie
Aj tie dg čo máš dajú Ta max do polovičného aj to budeš bojovať x správ...hypermobilita, skolioza, tetania to má polka ľudí.Co poznám ľudí s psychiatrickými diagnózami bola tam podmienka byť viac x hospitalizovaná aj to uhrali polovičný dôchodok.Na toto by Ti mal odpovedať lekár...asi pôjdeš po roku k posudkovemu
@natasamaksinova ID sa vypláca ku dňu podania žiadosti...tvoja prvá chyba bola že si o ID nežiadala ešte pred nástupom do práce - v 18-tke.....ako náhle začneš pracovať, už musíš mať odrobené určité obdobie aby ti ID mohli priznať.....ale spätne ti ho od 18r.nevyplatia, keďže skoro rok si zamestnaná.....ale ja nie som pracovník SP, takže možno baby ti povedia viac...o tom či máš nárok, pozri si túto tabulku a uvidíš koško percet ti môžu max.uznať...do úvahy sa berie 1hlavná diagnoza a za ostatné môžeš mať max.10%
file:///C:/Users/admin/Downloads/15012015+-+461+-+pr%C3%ADloha+4.pdf
@natasamaksinova Nárok na ID určí posudkový lekár. Aj keď si nájdeš diagnózu v tabulke, ktorá je prílohou zákona o sociálnom poistení, kde sú uvedené body, to ešte neznamená, že to posudkový lekár aj takto schváli.
@natasamaksinova Najlepšie poradia na pobočke v sociálnej poisťovni, kde pomôžu aj s vypísaním žiadosti o invalidný dôchodok a posudkový lekár si vyžiada zdravotnú dokumentáci, pozve na prehliadku a až potom sa dozvieš jeho stanovistko ku žiadosti.
@natasamaksinova Každý dôchodok sa vypláca od dňa podania žiadosti, pokiaľ sa nemýlim. Neviem, či nie je potrebné odpracovať minimálne 5 rokov, je to všetko v zákone o sociálnom poistení a ten sa novelizuje neustále.