Nárok na invalidný dôchodok

evahovanovafoto
14. apr 2021

ahojte 😊
rada by som sa opytala ohladom invalidneho dochodku.
Som cerstvy onko pacinet, zajtra idem na prvu chemo.
Tento mesiac mala dcera 3 roky. rodicak mi konci ( verim, ze pandemicky bude pokracovat )
nakolko uz nemam pracovny pomer tak nemam narok na PN. mam vobec na nieco narok? 🙈 alebo ostava cakat kym sa vyliecim a nastupim do prace?
dakujem pekne za vsetky info

martinkatinka
14. apr 2021

Na tvojom mieste by som podala ziadost o ten invalidny. Tazko povedat v akom stadiu si a vzdy zalezi aj na pridruzenych problemoch.
Kazdopadne, zelam vela sily to zvladnut.
A doplnim, skus podat aj ziadost na ZTP.

evahovanovafoto
autor
14. apr 2021

@martinkatinka dakujem ❤️

roberta000
14. apr 2021

Musis mat aj roky odpracovane pre narok na ID, nielen diagnozu, odporucam obratit sa na SP.

evahovanovafoto
autor
14. apr 2021

@roberta000 odpracovanych mam 9 rokov 😊 a dovolat sa do SP je v tejto situaci velmi zaujimave. SP sa odvolava na lekara a lekar na SP. preto som skusila napisat sem 😊 dakujem

roberta000
14. apr 2021

Tlacivo na ID vydava SP, to tlacivo vypise vseobecny lekár a prilozi k tomu lekarske nalezy, takze treba kontaktovat SP, aby zaslali tlaciva pre lekára

evahovanovafoto
autor
15. apr 2021

@roberta000 Dakujem ❤️

karpina
15. apr 2021

Podaj si o ID v každom prípade, bez ohladu na to, kolko máš odpracovaných rokov, Ved ked maš napr. 30 rokov, nemôžeš mať odpracovaných 25... Zároveň si podaj aj o ZTP, na všetko máš nárok, už počas liečby. Cim skor, tým lepšie. Aj ked budeš čakať niekolko mesiacov, na plné vybavenie, ale vyplatia ti všetko od toho dňa, kedy si to podala.

roberta000
15. apr 2021

@karpina jedna z podmienok na priznanie ID su aj odpracovane roky...

karpina
15. apr 2021

@roberta000 Ak niekto ochorie vo veku 18 alebo 22 rokov, logicky, ešte nemá odpracované žiadne roky, kedže študuje, podla teba nemá nárok na ID? Ak má aj postihnuté dieťa, v 18 rokoch života, má udelený ID. Myslíš, že postihnutý občan, ktorý nepracoval, nemá nárok na ID?

1andrea111
15. apr 2021

@karpina je to rozdelené do kategórií podľa rokov koľko máš mať odpracované. Ty to splnas

karpina
15. apr 2021

@1andrea111 Presne ako píšeš, ale odpoved asi patrila autorke témy.

roberta000
15. apr 2021

@karpina nebudem ta s tebou dotahovat, je to rozdelene podla veku, informácie najdes aj na www.socpoist.sk, pekny den.

karpina
15. apr 2021
rubina123
12. júl 2021

Ahojte, mala by som otázočku
Môžem si vybaviť invalidný dôchodok, keď niesom vedená v Sociálnej poisťovni? Okrem toho som aj osobná asistentka ale mám iba 91 hodin asistencie mesačne,, vďaka za každú odpoveď