Nárok na dovolenku počas rodičovskej

18. sep 2021

Pekný večer, chcem sa opýtať ako to je s dovolenkou. V roku 2018 som otehotnela, v roku 2019 som nastúpila na materskú, počas ktorej mi ekonómka volala ze mam starú dovolenku a ze si ju mam bud vyčerpať alebo preplatiť lebo mi zanikne a aj tak už budem mať nárok na novú. Tak som si ju nechala preplatiť. A teraz som jej volala a povedala, že nič také nepovedala. Nie som debil a viem co mi povedala. Tak sa Váš chcem opýtať ako to je. Ďakujem.

ciernabrigita
18. sep 2021

Dovolenka sa prepláca pri skončení PP. Dovolenka, ktorá vznikne počas MD, sa vyčerpá po nástupe do práce alebo pri skončení PP (podľa toho, čo to nakoniec bude). Za obdobie RD nevzniká zákonný nárok na dovolenku.

ivka_3335
18. sep 2021

Ahoj, tiež som šla na MD v 2019 a keď som prechádzala na RD tak mi tvrdili, že si mám vybrať dovolenku aby mi neprepadla, ale čítala som o tom viac a dovolenka sa prenáša až kým nenastúpiš do práce po MD/RD. Teraz nedávno som opäť volala do práce, povedali mi, že si mám vybrať starú dovolenku z r.2019 a až tak prísť, pretože v novom roku (2022) by mi prepadla. Takže najprv skončím RD, hneď na to čerpám dovolenku a až tak nastúpim do práce. Neviem však, či si mala ešte nevyčerpanú starú dovolenku z r.2018, k tej ti neviem povedať nič. Ja mám len dovolenku z r.2019.