Dobrý deň poradte mi prosím,
3.6.2019 som sa zamestnala, 14.1.2020 sme ukoncili pracovny pomer dohodou medzi tym som bola na pn. 12.6.2020 som nastupila do tej istej prace a dohodou ukoncila pracovny pomer 31.8.2022. Ale od 11.2021 som bola po covide a naslednej operacii na dlhodobej pn. Prosim vas vznikol mi narok na dovolenku za minuly rok 18 dni a zamestnavatel si vyziadal peniaze naspat. Nemala som vyplatene ani pn ani dovolenky na minule roky. Prosim vas ako by ste mi poradili aby som sa dostala k svojim peniazom k tomu co mi pravom patri.Velka vdaka.
@lenka454 všetko splietaš dokopy...aké PN za minulé roky si nemala vyplatené? V r. 2022 až do ukončenia PP si neodpracovala nič? Vieš o tom, že dovolenka sa pri dlhodobej PN kráti? Za prvých 100 dní o 1/12 a potom za každý ďalší mesiac vždy znovu o 1/12. Za rok 2022 ti nárok na dovolenku ak si bola iba PN nárok nevznikol vôbec. Na akom základe staval to, že si vyžiadal vyplatenú dovolenku naspäť? Všetko musí mať podložené - áno je pravda, že ak omylom zamestnávateľ vyplatí neoprávnene zamestnancovi niečo čo mu nepatrí - musí ho vyzvať k vráteniu - ale musí tiež presne špecifikovať prečo. Ostatne PN ti platí zamestnávateľ len 10 dní - potom už len SP. Vôbec netuším o čom vlastne píšeš.
@lenka454 Určite môžeš kontaktovať inšpektorát práce, ale popíš presne detaily pracovného vzťahu (podľa čoho bola uzatvorená zmluva) aj dátumy.
Prípadne po prečítaní pravidiel napíš príspevok do skupiny Právne poradenstvo. https://www.modrykonik.sk/group/1900/
Odpoveď z inšpektorátu odporúčam konzultovať (overiť) prinajmenšom v skupine. Mne sa napríklad vyjadrili k nároku na dovolenku v rozpore s aktuálnou legislatívou, ale verím, že to bol výnimočný omyl.
Aké peniaze si vyžiadal zamestnávateľ naspäť?
PN platí zamestnávateľ iba prvých 10 dní a potom sociálna poisťovňa. Kto ti nevyplatil?
Aké dovolenky za minulé roky si nemala vyplatené?