Nárok na dovolenku a PN

lenka454
14. sep 2022

Dobrý deň poradte mi prosím,
3.6.2019 som sa zamestnala, 14.1.2020 sme ukoncili pracovny pomer dohodou medzi tym som bola na pn. 12.6.2020 som nastupila do tej istej prace a dohodou ukoncila pracovny pomer 31.8.2022. Ale od 11.2021 som bola po covide a naslednej operacii na dlhodobej pn. Prosim vas vznikol mi narok na dovolenku za minuly rok 18 dni a zamestnavatel si vyziadal peniaze naspat. Nemala som vyplatene ani pn ani dovolenky na minule roky. Prosim vas ako by ste mi poradili aby som sa dostala k svojim peniazom k tomu co mi pravom patri.Velka vdaka.

tanyan
14. sep 2022

Aké peniaze si vyžiadal zamestnávateľ naspäť?
PN platí zamestnávateľ iba prvých 10 dní a potom sociálna poisťovňa. Kto ti nevyplatil?
Aké dovolenky za minulé roky si nemala vyplatené?

alenah31
14. sep 2022

@lenka454 všetko splietaš dokopy...aké PN za minulé roky si nemala vyplatené? V r. 2022 až do ukončenia PP si neodpracovala nič? Vieš o tom, že dovolenka sa pri dlhodobej PN kráti? Za prvých 100 dní o 1/12 a potom za každý ďalší mesiac vždy znovu o 1/12. Za rok 2022 ti nárok na dovolenku ak si bola iba PN nárok nevznikol vôbec. Na akom základe staval to, že si vyžiadal vyplatenú dovolenku naspäť? Všetko musí mať podložené - áno je pravda, že ak omylom zamestnávateľ vyplatí neoprávnene zamestnancovi niečo čo mu nepatrí - musí ho vyzvať k vráteniu - ale musí tiež presne špecifikovať prečo. Ostatne PN ti platí zamestnávateľ len 10 dní - potom už len SP. Vôbec netuším o čom vlastne píšeš.

lenka454
autor
14. sep 2022

@tanyan ano zamestavatel plati prvych 10dni a tie som nemala vyplatene a naspat si vypytal za nevycerpanu dovolenku ktora mi ostala

tanyan
14. sep 2022

@lenka454 Nevyčerpanú dovolenku ti má preplatiť, nie pýtať peniaze od teba. Peniaze môže žiadať zamestnávateľ iba ak si čerpala viac dovolenky ako si mala nárok (krátenie kvôli pn).

lenka454
autor
15. sep 2022

@tanyan je to zahranicny zamestnavatel a ohradzuje sa tym ze je sukromna firma mozem to podat ako podnet na insektoriat prace?

lenka454
autor
15. sep 2022

@lenka454 praca bola vykonavana na slovensku

tanyan
19. sep 2022

@lenka454 Určite môžeš kontaktovať inšpektorát práce, ale popíš presne detaily pracovného vzťahu (podľa čoho bola uzatvorená zmluva) aj dátumy.
Prípadne po prečítaní pravidiel napíš príspevok do skupiny Právne poradenstvo. https://www.modrykonik.sk/group/1900/
Odpoveď z inšpektorátu odporúčam konzultovať (overiť) prinajmenšom v skupine. Mne sa napríklad vyjadrili k nároku na dovolenku v rozpore s aktuálnou legislatívou, ale verím, že to bol výnimočný omyl.