Nárok na dedičstvo

3. jún 2022

Ahojte, prosím, bol tu niekto v takejto siruácii? Otca som nepoznala,matka mi o ňom ničnechcela povedať, ani on ma nikdy nenavštívil aj keď platil výživné. Dozvedeli sme sa, že pred časom zomrel na zdlhavú chorobu a jeho manželka a deti mu poskytovali starostlivosť. Vraj sa s mojou mamou zoznámili už počas jeho manželstva. Moja mama je tiež vydatá. A chce aby som žiadala dedičstvo. Ja o to záujem nemám, jeho rodina so mnou nechcela ani komunikovať Ani neviem kedy zomrel.

lenka7477
3. jún 2022

zo zákona máš nárok na dedičstvo , mali by ťa kontaktovať kvôli pozostalosti

hviera81
3. jún 2022

@lenka7477 ak teda nenechal zavet.

alenah31
3. jún 2022

tak keď o to záujem nemáš tak čo riešiš? To, že to tvoja mama chce nie je vôbec podstatné - podstatné je či o to stojíš ty. Ako jeho dieťa si neopomenuteľným dedičom - pokiaľ už majetok nedaroval pred svojou smrťou alebo nespísal závet (tá sa tá tiež napadnúť myslím, darovacia zmluva nie). Mala by si byť prítomná pri dedičskom konaní. Ono sa môže konať aj bez teba a bude právoplatné - ak to do 3 rokov od jeho konania súdne nenapadneš - potom je už na tebe či ti to stojí za to, či sa budeš chcieť súdiť alebo nie.

hviera81
3. jún 2022

komunikovat by mal notar, ak to nova rodina zatajila, tak mozes napadnut dedicstvo

anna_2
3. jún 2022

Mas pravo. Ale na Tvojom mieste by som nechala dedictvo jeho rodine, ktora sa o neho starala. Mas na to spravny nazor.

sissy27
3. jún 2022

@hviera81 aj keď nechal - ako dcéra je neopomenuteľný dedič a keby aj existoval závet, tak má nárok na svoju časť.

ako píše @lenka7477 - zo zákona máš nárok na svoj podiel, druhá otázka je morálny aspekt. On niečo budoval so svojou rodinou, šetrili, zveľaďovali, starali sa...tiež neviem, či by som niečo chcela a takisto by som asi nebola úplne ok s tým, keby to bolo opačne - že sa mám zrazu deliť o niečo, čo môj otec vybudoval, s prakticky cudzím človekom...
A na druhej strane - nejaké financie sa určite hodia každému, teda aj tebe.

salamistka
3. jún 2022

určite by som sa prihlásila, notár hľadá všetkých dedičov, alebo sa dá verejná vyhláška neznámemu dedičovi...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
3. jún 2022

Mas ho vobec zapisaneho v RL?

h2
3. jún 2022

Čítam a nevychádzam z údivu. Aký je ona cudzí človek? Je jeho dcéra. O mŕtvych len dobre, ale tento "tatko roka" sa teda práve vzorne nezachoval. Absolútne žiadny záujem o dcéru, nikdy žiadny kontakt. Ona sa na svet nepýtala. Celé detstvo bola ukrátená o život s otcom, o všetky výhody, ktoré z toho plynú. A teraz sa má vzdať ešte aj dedičstva? Akože prečo?!

lenka7477
3. jún 2022

Mala by si byť prizvaná k pozostalosti - tam sa môžeš dedičstva zrieknuť . Ešte si to všetko premysli - si dospelá .

@cocolino234 Ako môžeš toto napísať o jej mame ? Poznáš ju ? Z čoho usudzuješ že je chamtivá ? Z toho že dcére poradila , že má na niečo nárok ? Autorka sa sama nakoniec rozhodne .

luccija
3. jún 2022

@sissy27 morálne, nemorálne je to jej bio otec.Zacal si s inou ženou počas manželstva..možno namiesto podielu z dedičstva by radšej prijala, keby sa jej občas venoval či zavolal.

stanulienkat
3. jún 2022

@h2 prepac, ale nebola by tie deti ukratene o otca, keby zeny nespali so zenatymi.

sense
3. jún 2022

@h2 tiež by som hneď tak otca ne odsúdila, keďže nevieme co bolo za tým, matka dieťaťa otca tiež nespomína a spomenie si až keď zomrie? Tiež zvláštne. Keby je taky hajzel neposiela ani výživné. Matka možno ani nechcela aby dcéru kontaktoval a otec to možno po nejakej dobe vzdal. Je x takých prípadov a nie každý je hneď hajzel.
Mame v rodine prípad kde manželka. Odišla za iným aj s deťmi i kým bol chlap na služobné a keď sa vrátil našiel prázdny byt, deti mohol vídať každý druhý týždeň ale pani exmanzelka dti dávať nechcela a kým prešiel ďalší súd deti si otca už nepamätal a za otca považovali amanta exmanzelka, a dotyčný otec to po nejakej dobe vzdal keďže mu nerobilo dobre vidieť plakať deti ako nechcú ísť k cudziemu ujovi (vlastnému otcovi). Dieťa našlo cestu k otcovi až keď malo 25rokov potom čo sa matka s druhým. Manželom rozviedla a odišla do Ameriky a chlap kt volali otcom ich zrazu nebol schopný ani na ulici pozdraviť. A otec keďže nebol s vlastnými deťmi tak si užíva aspoň vnúčatá...

Prečo aj dcéra predpokladám ze už je dospelá sa ne snažila vyhľadať otca a nezaujímat sa prečo?

gemerka17
3. jún 2022

Na dieťa sú vždy dvaja. Obaja rodicia ho majú vychovávať a materiálne zabezpečovať. Tvoja mama bola na všetko sama. To že platil výživné z neho nerobí dobreho otca. Ak má nejaký majetok tak máš na neho právo. Rovnako ako morálny tak aj právny. Si jeho biologická dcéra. Nie je tvoja chyba, že ste nemali vybudovaný vzťah a nevychoval ťa. Tvoja mama ma pravdu. Na dedičstvo sa prihlás.

h2
3. jún 2022

@stanulienkat To ale nie je chyba a problém tej dcéry, ale tej matky.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sense
3. jún 2022

Zo zákona mas nárok na dedičstvo. Ale ak si dospelá urob to co považuješ ty za správne, nie to co chce tvoja matka.
Moji rodicia sa rozviedli pre alkohol, otec zomrel o 12 rokov. Neostalo po ňom veľa ale predsa len niečo. Ja som sa vzdala dedičstva v prospech jeho druzky, kt sa o neho tie posledne dva roky co bol chory o neho starala.
A takisto neskôr keď umrel starý otec a mala som dediť podiel po otcovi som sa vzdala v prospech starej mamy, nepripravim ju predsa na staré kolená o strechu nad hlavou lebo budem trvať na podiely z majetku

h2
3. jún 2022

@sense Áno, nevieme, čo bolo za tým. Ani ja to neviem, ani ty. Takže aj tvoja verzia o chudákovi, ktorému matka bránila v styku s dcérou a on tak veľmi chcel, môže byť veľmi vzdialená realite. A to, že platil? No na to je zákon. Takže platiť musel. To nie je jeho dobrá vôľa.

renka30
3. jún 2022

Na dedičstvo máš nárok, či si s otcom žila alebo nie, si účastníkom dedičského konania, pokiaľ ťa otec nevydedil, ale to je možné len zo závažných dôvodov...ak oň nemáš záujem, môžeš sa ho vzdať, každopádne by som sa konania aspoň zúčastnila.

h2
3. jún 2022

@sense Podiel, ktorého si sa vzdala po smrti starého otca, zdedíš po smrti starej mamy.

renka30
3. jún 2022

@stanulienkat mohla to aj nevedieť, že je ženatý. Prípadne jej mohol sľubovať, že sa rozvedie, prečo to hádzať hneď na ženy, on bol ženatý, on s ňou nemal spať., on mal záväzky...

sense
3. jún 2022

@h2 áno to viem

sense
3. jún 2022

@h2 ale rovnaká ako aj tvoja verzia

h2
3. jún 2022

@sense Ale to je predsa úplne jedno, čia verzia je správna. Bol to jej biologický otec. Neverím, že keby mal záujem, nekontaktoval by ju. A tak isto: keby chcel, aby po ňom nededila, zariadil by sa podľa toho. Sú také prípady, vtedy tí ľudia darujú majetok ešte za života.

rikarika
3. jún 2022

Riesila by som vsetko v ramci zakona, urcite sa zucastni dedicskeho, koniec koncov mozu byt k 'máni' len dlhy a exekucie....aj s takou moznostou treba ratat. Akekolvek konanie v ramci zakona je podla mna ok.

rikarika
3. jún 2022

@cocolino234 z tvojich prispevkov ta odhadujem na mladučke žiena, ver mi že o 20 rokov by si toto nikomu neradila.

cacianka
3. jún 2022

Neurazajte, neodsudzuje, nemoralizujte.
Iba matka a nebohý otec vedia ako to bolo, nikoho z nás do toho nič. Ak chcete poradiť, tak kľudne, ale nejatrite rany a nepúšťajte síru.
Neviem či máš rodný list s uvedením jeho mena, alebo neznámy. Ak je zapisany ako biootec, nárok nás dedičstvo máš. Bodka.
Ale ak to beries tak ako si písala, vykašli sa na to, matka tebe bránila vedieť, ty máš právo branit samu seba.
Možno otec nechcel, možno chcel vedieť o tebe viac, ty nechceš jeho peniaze, tak nerieš.
Ak by si chcela aspoň nejaké info, môžeš zavolať na infocentrun okresného súdu, povedia ti meno notára kt.riesi dedičské konanie, u neho sa môžeš informovať kedy a ako prebehlo a oznámiš mu svoje rozhodnutie. Iba tvoje. Nie matkine.

anna_2
3. jún 2022

Baby, neodbiehajte a nerieste co mozno bolo/nebolo. Podme na zaciatok, chcela info ci s tym ma niekto skusenosti. Ano, realna skusenost - otec bol zo 6-tich surodencov. 2 sestry sa striedali v dennej starostlivosti o starych rodicov do ich smrti. Styria sa vzdali podielu na dedictve dobrovolne, dom a pozemky zdedili len tie sestry. Nikdy nikomu nic nevycitali, vsetci boli spokojni.

hefo
3. jún 2022

@anna_2 To je ale krásny ideálny prípad. Často sa súrodenci povadia o každý kúsoček dedičstva, bez ohľadu na to, kto mal aký vzťah k zosnulému...