Nárok na dávky v nezamestnanosti v Rakúsku

jasmika
20. nov 2012

Čaute maminky.Manžel pracuje od apríla v Rakúsku. Ja som s malou na slovensku. Teraz to vyzerá tak, že od decembra do marca nebudú môcť pracovať, kedˇže pracuje v stavebníctve. Myslíte že má nárok na nejaké dávky v nezamestanosti, keď by sa tam prihlásil na úrad práce zaraz? Je normálne zamestnaný, zamestnávateľ za neho platí všetky odvody. Len nepracuje tam ešte celý rok.. Máte niekto v tomto skúsenost?

lienkan
20. nov 2012

@jasmika maminka - myslim,ze vsetko sa vam to bude tocit okolo trvaleho pobytu v rakusku.. sestra tam zije - a to od nej pytani neustale - trvaly pobyt v rakusku.

nelly1972
21. nov 2012

Trvaly pobyt nemusis mat. Ani ja som nemala trvaly pobyt, iba prechodny. Podmienkou na evidenciu na urade prace a podporu je oficialna odrobena doba v Rakusku. Neviem to stopercentne ako dlho musi mat odrobene, ale myslim ze minimum je 52 tyzdnov.

jasmika
autor
10. apr 2013

Žienky..mám takú situáciu a neviem či sa dá ešte niečo spraviť s tým...Možno mi poradíte. Môj muž pracuje od 23 apríla 2012 tu v rakúsku. Býval v rodinnom dome v podnájme a domov chodil každé 2 týždne na víkend iba kedže je zamestnanec a nie živnostník tak od pondelka do piatku musí pracovať... Pracoval do asi 17 decembra, lebo je bágrista tak od 17 decembra do 17 marca bol na úrade práce. Jeho zamestnávatel platí nejaké poistenie tiež ked je zlé počasie tak im preplácajú asi 60%. Ide o to, že on sa zabudol prihlásiť na prechodný pobyt a tá pani čo u nej býval to tiež neurobila. Tým pádom ked bol nezamestnaný tie 3 mesiace nedostal nič-žiadne dávky a to vraj iba kôli tomu že nebol prihlásený na prechodný pobyt v rakúsku. Chcem sa opýtať či sa s tým niečo dá ešte robiť.. Lebo vraj mu vravel jeho šéf že keby mu tá pani čo u nej býval podpísala že tam naozaj býval že možno by mu tie dávky ktoré mal dostať spätne vyplatili... čo si o tom myslíte?? dá sa s tým niečo ešte robiť? a ak ano čo?

baklik
17. máj 2014

@jasmika ahoj, nevies nahodou, ci, pokial muz pobera podporu v AT, plati nadalej narok na pridavky na deti? pracoval tam cca rok kamarat, teraz tam job ukoncil a pobera podporu v nezamestnanosti, kym pojde pracovat do ineho statu v EU.

jasmika
autor
17. máj 2014

@baklik to ti naozaj neviem povedať..skús na eures.eu popozerať.. alebo eures.sk ? skús už neviem presne

katuska7979
31. okt 2016

Ahojte z neviete náhodou,,,ak manželovi priznali dávku nezamestnanosti z AMS,,,a on si neprebral postu tak u povedali že má smolu,ze neprevzal rozhodnutie hoci mu priznali a má narok,,,,kde sa treba obrátiť ???!??arbeitskammer????