Nárok na dávku v nezamestnanosti po rodičovskej

olivierko229
10. aug 2022

Ahojte. Mam taku otazku, neviem, ci som to spravne pochopila. Ak som bola zamestana pred nastupom na matersku, skoncila mi RD, ale do prace nastupit nemozem, kedze maleho nevzali do MS, mam narok na davku v nezamestnanosti? U zamestnavatela som sa rozhodla pre neplatene volno do septembra 2023, kedy by uz maly hadam nastupil do MS. Ale neviem, ci som nespravila chybu.
Situacia:
Zamestana od novembra 2015. Nastup na matersku august 2017. Potom RD. Nastup na druhu matersku jun 2019. Druha RD skoncila teraz koncom jula 2022. Mala by som teda narok na davku v nezamestanosti, ak by som Dala v praci vypoved namiesto neplateneho volna?
Dakujem pekne za odpoved 🙂

e1i
10. aug 2022

@olivierko229 myslim ze pocas neplateneho volna za teba neplati odvody. Takze ak neplatis dobrovolne tak skôr nie. Ale skúsenosť nemám iba si myslím

olivierko229
autor
10. aug 2022

@e1i na neplatenom volne som teraz asi dva tyzdne, a predtym pol roka, ked bol manzel na MD. Podla tohto mi to vychadza, ze mam narok, Len si nie som ista, ci ozaj :

Nárok na dávku v nezamestnanosti:

poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti (ďalej len "dávka"), ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky (podmienka 730 dní poistenia v nezamestnanosti)
do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku sa započítava aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnankyne (zamestnanca) z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa Zákonníka práce
nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie, nárok trvá 6 mesiacov, nárok automaticky zaniká pri vyradení z evidencie
nárok na výplatu dávky nie je za dni, počas ktorých sa poistencovi vypláca rodičovský príspevok, materské, nemocenské, ošetrovné

e1i
10. aug 2022

@olivierko229 pardon nevsimla som si ze v prípade vypovede

alenah31
11. aug 2022

@olivierko229 nárok na podporu máš - môžeš o ňu požiadať do 2 rokov od ukončenia PP. A určite to nerieš nepl. voľnom. - v podstate by si bola dobrovoľne nezamestnaná s povinnosťou platiť si ZP. Ak nechceš ísť na ÚP a čerpať podporu zaeviduje sa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - štát za teba bude platiť ZP a aj časť odvodov v SP (hlavne teda ide o starobný dôchodok) - no dieťa v tomto období smie do škôlky max. na 4 hodiny. Zároveň treba myslieť na to, že za obdobie čo budeš "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" alebo na neplatenom voľne - manžel si v DP resp. v RZD u zamestnávateľa za toto obdobie nemôže na teba uplatniť NČZD. Ak budeš v evidencii na ÚP tak áno.

zuzkaa1991
11. aug 2022

@olivierko229 narok mate 2roky po vypovedi zalezi kedy ste mala podpisanu vypoved ja som presvihla a prisla o podporu....tiez som mala v plane po RD istna podporu ale mne skoncila TPP pocas pn (riziko tehu) 2017 a RD skoncil 2021 takze som mala viac ako 2r )

olivierko229
autor
13. aug 2022

@alenah31 A nevies nahodou, ci je vyhodnejsie z hladiska vyskybpodpory v nezamestnanosti ukoncit pomer Dohodou o skonceni PP alebo vypovedou zo strany zamestnanca?

tulipanicek
13. aug 2022

@olivierko229 Ahoj, preco si nesla zatial, kym je moznost na pandemicku OCR? Alebo mozes byt predsa aj osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, len teda nič nedostaneš ale zdravotka je za teba platená.

lienka.7
13. aug 2022

@olivierko229 september 2023? Viac ako rok? Prečo neplatené?
Kolko ma dieta ked ti ho nevzali do skolky a RD ti uz skoncila? Davala si odvolanie? Prečo neskúšas aj neskorsi nastup?
Ako pise
@tulipanicek prečo nejdeš na pandemickej OCR. Riešia to tu tak baby ked im nevezmu deti do skolky. Vyhľadaj si príspevky.

olivierko229
autor
14. aug 2022

@lienka.7 no to neplatene volno mi ponukli v praci, kedze maleho teraz cerstvo trojrocneho nevzali do skolky. Vela deti, malo miesta. Na rok zrejme poke, pretoze starsieho surodenca vzali. Ten mensi nieje pripraveny na skolku, nam to nevadi, Len som musela riesit koniec RD. Priznam sa, ze pandemicka OCR mi ani nenapadla, da sa na nu vobec v tejto situacii spoliehat? Teda dufam, ze uz nebudeme zit tak obmedzene

alenah31
14. aug 2022

@olivierko229 pokial uz bola vypoved podana-je to jedno. Pri Dohode o ukonceni PP hned po RD sa este v pripade, ze ma zena dost nevycerpanej dovolenky (ktora sa vtedy necerpa, ale preplati) da dokonca dosiahnut max. podpora. Pri vypovedi zo strany zamestnanca, zamestnavatela ci dohode ak dovolenku k preplateniu nema - je to jedno.

tulipanicek
14. aug 2022

@olivierko229 Pandemicka OČR netrvá v čase pandemie, v zákone je zakotvená tak, že trva v čase krízovej situácie. Ta aktuálne trva kvôli vojne (aspoň predpokladám). A môžeš na nej byt pokial krízová situácia bude trvať (pripadne kým toto nezmenia). A ešte máš aj celkom super že vôbec zamestnávateľ ti je ochotny poskytnúť takéto voľno o ktorom píšeš, pretože už aj pri neplatenej RD (čiže ta starostlivosť o dieťa do 6 rokov) ti miesto držať nemusí. Ak sa chceš vrátiť na to povodne, veľmi by som nevymýšľala. Btw pri pandemickej OČR ta ale zamestnávateľ vedie v systéme (keby si sa to rozhodla riešiť) ako zamestnankyňu na OČR. To len aby si nezabudla riešiť so zamestnávateľom. Môžeš na nej byt do času kým nie je dieťa prijaté do škôlky.

lienka.7
14. aug 2022

@olivierko229 tak pre nich najlepšie, pretože s tebou nemajú žiadne starosti.
Baby tu píšu ze su pandemickej OCR, prezisti si to a daj da tam. Stále lepšie ako toto.

olivierko229
autor
14. aug 2022

@lienka.7 no ja uz som bola v praci, ze davam vypoved, Tak uz pojdem tou cestou. Normalne som vysvetlila situaciu, a povedali mi, ze az sa budem chciet vratit, Tak mam dvere otvorene a kedze ma poznaju, na prijmacom pohovore budem zvyhodnena 😄 keby som to teraz riesila OCR kou, potom o tri mesiace vypovedou, uz by som sa asi hanbila za take spekulacie zvazovat navrat do firmy.

lienka.7
14. aug 2022

@olivierko229 potom si sa mohla dohodnúť na vypovedi hned, nech ti preplatia dovolenku aby si aspoň mala podporu max. Takto si si poškodila sama sebe. A povedat je jedna vec, len keď vezmú niekoho nového, o rok ho asi kvoli tebe len tak nevyhodia. Neviem, aku mas pracu, ako si nahraditelna...Ale jasne dobre vzťahy sú tiež dôležité 👌

olivierko229
autor
14. aug 2022

@lienka.7 v ziadnej firme neexistuje nenahraditelny clovek😄 podpisat vypoved idem az o tyzden, ked mi pripravia papiere. Snazim sa dohodnut, ze jeden den dovolenku vycerpam, zvysok preplatit, to som si pozistovala, aby bola max. davka. Uvidime