Ahojte, neviete nahodou niektora ako to je s narokom na byt, ak moj otec v nom nezije uz osem rokov ale stale tam ma trvaly pobyt a je pisany na neho, no zije v nom moja mama?Ide o to, ze momentalne zijeme s priatelom v Prahe, ale rozhodli sme sa vratit naspat na Slovensko a mama nam ponukla nas byt. Ked som to oznamila ocovi, ze sa vraciam bol nadseny, no ked som sa zmienila o maminom navrhu zostal ticho a jeho nadsenie zmizlo, no suhlasil. Bojime sa toho, ze sa nastahujeme a otec si nan zacne jedneho dna narokovat, a vyhodi nas alebo nieco podobne. Takze nevieme, ci ho mame vyplatit, kolko by to vyslo, a ci vlastne este ma pravo na ten byt kedze v nom nezije a mama si ho kompletne zrekonstruovala. A este mam segru a ona tiez suhlasi s tym aby sme tam zili.Dakujem za akukolvek radu. 🙂
@sisaha hlavne o to mi ide aby sme sa vyhli sporom...lebo moj otec je toho schopny a bojim sa, ze nebude s vyplatenim suhlasit pretoze on zije s priatelkou, no popri nej ma este jednu 😠 ...raz to prepukne, obidve ho poslu kade lahsie a kam potom pojde?ale to uz je ina kapitola 🙂 ...mama sa prestahuje do ineho bytu, preboha ved ja mam dost len ked som tam na par dni so synom na prazdninach 😀 😝
@ivanka1414 a co tak poriesit si vlastne byvanie? Uvazuj do buducnosti.. budete tam byvat, vlastny byt riesit nebudete.. Zrazu otec sa rozhodne, ze ani jedna priatelka mu nechce o par rokov vymienat plienky a dotrepe sa domov k vam.. co potom?
@sisaha no ved s tymto bytom sa chceme dopracovat k tomu aby to bolo nase vlastne byvanie...len neviem co vsetko urobit preto aby bol nas, no zaroven aby bolo vsetko na poriadku s ostatnymi clenmi rodiny.
@ivanka1414 otca musíte vyplatiť, aj my sme museli aj keď tam nebýva je vlastník.
@ivanka1414 jasne, ze byt je otcov, ved podla tvojej logiky, by napr. ludia, ktori prenajimaju byty, zrazu neboli ich vlastnikmi, len preto, ze v nich nebyvaju 🙂
@liz_lemon lenze tento byt je stale druzstevny, on ho nema vo vlastnictve...keby ho vlastnil, tak mi je jasne, ze je jeho...zase taka blba nie som 😀
@ivanka1414 ale ved najprv si napisala nieco celkom ine...
@liz-lemon stale pisem o tom istom, len som zabudla spomenut, ze sa jedna o druzstevny byt...
@ivanka1414,ak sa jedná o družstevný byt a nájomná zmluva s BD je spísaná iba s otcom/ako nájomcom/,musí otec na BD previesť svoje členské práva na Teba.Potom by si si mohla byt odkúpiť do osobného vlastníctva...
@adinam Dakujem za odpoved. Aj som si myslela, ze je to takto len som sa chcela uistit 🙂 .Uz len dufat, ze s tym bude otec suhlasit.
@ivanka1414,zájdi si na BD,tam Ti povedia aj zostatkovú hodnotu bytu.Za ten prepis členských práv sa platí poplatok 200 €,ale v rámci príbuzenstva je to určite menej/sumu neviem/.Držím palce,aby sa Ti to podarilo 😉
@ivanka1414 ak je otec zapisany ako jediny vlastnik v liste vlastnictva, neexistuje nieco take, ze by nemal mat na neho pravo, aj ked v nom nezije, ale zije tam tvoja mama a aj si ho zrekonstruovala.Ak si ho chcete od neho kupit, tak normalne cez kupnopredajnu zmluvu. To bude najlepsie, aj kvoli sestre. Aby neskor, ked by bol predmetom dedenia, aby nevznikali zbytocne spory. Ja osobne by som nesla byvat do bytu s rodicom, ale to je uz vase rozhodnutie..