Dobry den, s manzelom cakame babatko a planujem ist rodit do Ciech. Je to vsak trosku zamotane🙂 Manzel je Ind, ja Slovenka a babo narodene v Cechach. Primar mi odpisal, ze dieta neziskava automaticky cesku narodnost, o tu si mam ziadat na SK. Viete prosim niekto poradit? 🙂
V CR dostaneš rodný list a na základe toho získaš slovenský RL (žiadosťou podanou na matrike na SVK)...dieťa nebude mať ani českú národnosť, ani občianstvo
Mylite sa,mam kamaratky,ktore rodili napr.v Taliansku,vo Francuzsku-deti maju obcianstvo krajiny,v kt.sa narodili a ked prisli na SVK tak poziadali o RL a aj obcianstvo na SVK,cize maju aj tu aj tam.😉
Hmm a rodny list sa v Cechach ako rychlo vyda? Vybavim to pocas tej "porodnej" navstevy, alebo tam budem musiet nejaku dobu pobudnut ci cestovat opat?
Dieta ziskava automaticky obcianstvo po matke a moze ziskat aj obcianstvo v krajine narodenia ak splna podmienky danej krajiny, väcsinou je to urcita dlzka pobytu aspon jedneho z rodicov.
Pre získanie občianstva ČR je potrebné, aby aspoň jeden z rodičov mal občianstvo ČR alebo aby obaja rodičia nemali žiadne občianstvo a dieťa sa zároveň narodilo na území ČR a jeden z rodičov mal povolený pobyt v ČR.
Dakujem za rady
stihnes to, my sme to stihli do odchodu z porodnice, do 5 dni sme mali ceky rodny list , slovensky trval asi dva mesice.
Národnosť bude mat po tebe ako matke, teda Slovensku, to je jedno kde sa narodí, zvyčajne dieta ma taku národnosť akú ma matka
Nemôžem si pomoct, ale nemýlis si to s občianstvom?