Národnosť bábätka narodeného v Čechách a slovenská národnosť

miyasabah
8. apr 2015

Dobry den, s manzelom cakame babatko a planujem ist rodit do Ciech. Je to vsak trosku zamotane🙂 Manzel je Ind, ja Slovenka a babo narodene v Cechach. Primar mi odpisal, ze dieta neziskava automaticky cesku narodnost, o tu si mam ziadat na SK. Viete prosim niekto poradit? 🙂

pribinak
8. apr 2015

Národnosť bude mat po tebe ako matke, teda Slovensku, to je jedno kde sa narodí, zvyčajne dieta ma taku národnosť akú ma matka
Nemôžem si pomoct, ale nemýlis si to s občianstvom?

luslus
8. apr 2015

@miyasabah tak ito aj obcianstvo bude mat po matke a moze aj po otcovi (moze mat 2)

bajana
8. apr 2015

V CR dostaneš rodný list a na základe toho získaš slovenský RL (žiadosťou podanou na matrike na SVK)...dieťa nebude mať ani českú národnosť, ani občianstvo

evittam
8. apr 2015

Mylite sa,mam kamaratky,ktore rodili napr.v Taliansku,vo Francuzsku-deti maju obcianstvo krajiny,v kt.sa narodili a ked prisli na SVK tak poziadali o RL a aj obcianstvo na SVK,cize maju aj tu aj tam.😉

bajana
8. apr 2015

@evittam nemýlime sa...v CR dieťa nezíska len tým, že sa tam narodi...potrebuje mať aspoň 1 rodiča s ceskym občianstvom

luslus
8. apr 2015

@evittam nemylime sa. potom tvoje kamaratky maju muzov z francuzska alebo tlianska, vtedy to je mozne

pribinak
8. apr 2015

@evittam každá krajina ma vlastne zákony ako získať občianstvo, ale len sa v CR narodiť nestačí na získanie občianstva
Vo väčšine prípadov musi mat občianstvo danej krajiny minimálne jeden z rodičov

miyasabah
autor
8. apr 2015

Hmm a rodny list sa v Cechach ako rychlo vyda? Vybavim to pocas tej "porodnej" navstevy, alebo tam budem musiet nejaku dobu pobudnut ci cestovat opat?

evittam
8. apr 2015

@luslus Nemylim sa,konkretne kamoska rodila v Taliansku,obaja su Slovaci a dcerka ma obcianstva obe.
@bajana Jaaj,tak to som nevedela-zase som mudrejsia.

luslus
8. apr 2015

@miyasabah to by si si mala uz zistit na zastupitelskom urade alebo niekde v cr. A na slovensky rl budes cakat mozno 2 mesiace. A tiez si zisti co k tomu budes potrebovat

luslus
8. apr 2015

@evittam a nebyvaju tam uz dlho? Lebo inak moc tomu neverim

saska.t
8. apr 2015

Dieta ziskava automaticky obcianstvo po matke a moze ziskat aj obcianstvo v krajine narodenia ak splna podmienky danej krajiny, väcsinou je to urcita dlzka pobytu aspon jedneho z rodicov.

evittam
8. apr 2015

@luslus Ver comi chces,maju to na papieri. A nie len tam nejaku dobu pracovali,ziju tu na SVK.

draik
8. apr 2015

Pre získanie občianstva ČR je potrebné, aby aspoň jeden z rodičov mal občianstvo ČR alebo aby obaja rodičia nemali žiadne občianstvo a dieťa sa zároveň narodilo na území ČR a jeden z rodičov mal povolený pobyt v ČR.

bajana
8. apr 2015

@miyasabah počas pôrodnej návštevy to nevybavíte...trvá to cca 10 dní odo dňa, kedy príde do nemocnice matrikárka, chodí každý pracovný deň

miyasabah
autor
8. apr 2015

Dakujem za rady

lesanka845
9. apr 2015

stihnes to, my sme to stihli do odchodu z porodnice, do 5 dni sme mali ceky rodny list , slovensky trval asi dva mesice.