Dobrý deň som matka 7rocneho syna obec nám pridelila sociálny byt a však ja som po 5 rokoch prišla o prácu a bola 5mesiacpv na úrade práce vznikol mi dlh na nájomnom .obec mi nájomnú zmluvu na základe dlhu ktorý som ale vyplatila nepredĺžila .mám právo na náhradu bytu podľa občianskych prav?
@ivettdavid neprináleží mi súdiť ťa, ani to nebudem robiť. Chcem sa len opýtať či si nedostavala nejaké dávky a či sa nedalo platiť ten nájom. Sociálne byty majú celkom nízke nájomné. Snáď máte aspoň kam ísť , lebo toto je nemilá situácia.
@lenkasarka 7rokov žijem zo synom sama sama ho vychovávam jediný krát za 30 rokov kedy som bola nezamestnaná bolo tych 5mesiacov ...a podporu som dostávala 320 e ...byť platila 300 ....výživné 70 e a mala som doma prváka .
@pribinak Lebo ja som sa na internete dočítala niečo iné ...
@ivettdavid je mi to veľmi ľúto, snáď nájdete východisko z tejto situácie. Myslela som že nájomné je celkom nízke. Držím palce. Nech sa Vám darí
@ivettdavid čo si čítala?
@lenkasarka ďakujem krásne neviem kam pôjdeme ,nuž v našej obci to funguje tak že v sociálnej bytovke bývajú ,prokurátor,pedagóg z ústavu na výkon trestu ,riaditeľ hasickej služby a vseliake iné takéto "sociálne prípady " ktorý teda nie sú odkázaný na pomoc obci alebo štátu takto tu funguje spravodlivosť
@ivettdavid Preco si to neriesila hned a spoliehala si sa, ze vas nevyhodia? Dostala si asi odstupne, predpokladam po 5 rokoch. Dalsia vec, ze mas velmi nizku mzdu, ak si mala taku zalostne nizku podporu. Skus sa prestahovat si synom za pracou, lebo za 300eur zozenies v mensom meste garsonku aj cez komercny najom a najdi si pracu za vyssiu mzdu, mas skolaka, bude potreobat stale viac, nechces sby aj on skoncil ako pracujuca chudoba :(. A poziadaj o vyssie vyzivne, 70eur je vysmech, co ti otec plati.
@ivettdavid nahradu ti nedajú. Bola si na úrade a povedala si im,v akej si situácii? Lebo vždy sa dá nejaké východisko najst
@ivettdavid nie je to rozdelené? V našom meste je blok,kde sú sociálne byty , ale zároveň aj byty v osobnom vlastníctve. Možno to tak máte aj vy.
@lenkasarka nemáme to je čisto sociálna bytovka 2 roky dozadu kolaudovana ...
@pribinak Pokiaľ však z vyššie uvedeného dôvodu dôjde k skončeniu nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka u nájomcu, ktorý sa stará o maloleté dieťa, ktoré je členom jeho domácnosti (alebo o bezvládnu osobu), vzniká takémuto nájomcovi právo na bytovú náhradu, ak to pomery prenajímateľa umožňujú, tak konkrétne na náhradný byt.
Občiansky zákonník ďalej zakotvuje, že náhradný byt, ktorý by bol v takomto prípade poskytnutý, môže mať horšiu kvalitu aj menšiu obytnú plochu ako byt, ktorý je nájomca povinný vypratať. Náhradný byt sa tiež môže nachádzať aj mimo obce, v ktorej sa nachádza vypratávaný byt, avšak v takej vzdialenosti, aby bola možná denná dochádzka do práce.
@ivettdavid zrejme je to obecná bytovka, nie priamo sociálna. U nás je sociálna bytovka taká, kde sú wecká spoločné a podobne.
@ivettdavid tak to je zvláštne teda. Zila som v predstave,že Sú naozaj pre sociálne slabé rodiny
@nelca0510 áno povedala mala som nárok len na podporu na nič iné
@ivettdavid ale to sa asi netýka prípadu, kedy dlžíš na nájomnom.
@ivettdavid Preco sa zaradujes medzi socialny pripad? Si zdrava zena a mas zdrave dieta. Preco zavidis inym? Oni si za ten byt platia rovnako ako ty (kym si platila) a tie platy v statnej sfere su ozsj nizke, ze pokojne na ten socialny byt mohli mat narok.
@ivettdavid len je rozdiel či ti oni dajú výpoveď z nejakého dôvodu alebo ci ti dajú výpoveď z dôvodu dlhu.
@ivettdavid ale to je len výsek to čo si tu dala a vôbec to neopisuje tvoju situáciu
Ty si akokeby porušila zmluvu tým že si neplatila nájom
No však uvidis ako sa to bude riešiť
@ivettdavid ja som musela úrad v obci kde bývaš. Nejaká čo má starosti tieto byty
@dadis nie nedostala som odstupné keďže som nebola kmeňový zamestnanec ...ja nikomu nezávidím ,ja som za celý život bola na úrade 5mesiacov ...malý chodil do jaslí od 2 rokov keďže som musela ísť do práce ..a dlžnú sumu som vyplatila ešte skorej ako som si prevzala rozhodnutie o nepredlzeni nájmu na pošte ..tak nesudte keď nepoznáte príbeh ...
@ivettdavid všimla som si tu na Mk,že sa ženy pýtajú na taký, onaky, hentaky príspevok. Ja sa v tom vôbec nevyznám, ale nemáš na nič nárok, len na 320 eur? Zachytila som nejaký príspevok na bývanie napr.
@ivettdavid no boli by vhodné dať celý článok, lebo čo je to ,,z vyššie uvedeného dôvodu "
Ty si neplatila nájom, to je dosť podstatné.
@lenkasarka ja som už zamestnaná normálne a ja sa v tomto nevyznám či mám či nemám nárok sami od seba vám to na úrade napovedia ..kým sami nepoznáte občianske práva ....a v žiadosti o predĺženie nájmu písali že mi rozhodnutie pošlú najneskôr do 15.6 a poslali ho 24.6
@martul je tam napísané aj pokiaľ neplatiš nájom to bolo vyzsie uvedené ....a meškala som 2 mesiace ktoré som zaplatila ešte skorej ako som prevzala rozhodnutie o nepredlzeni zmluvu ...
Presne z tohto dôvodu nikdy nedám do nájmu byt niekomu s dieťaťom..... Mať dieťa nie je dôvod na neplatenie nájmu. Keby si mala vlastný byt a neplatila by si elektrinu, plyn.... tak by Ťa proste odpojili. Nikoho nezaujíma, v akej si situácii. Záväzky treba platiť.
@martul ...ale NATO sú právne školení ľudia ktorý ovládajú zákony a tiež je tu centrum právnej pomoci ;) kde ľudí nesudia a poradia im načo majú a načo nemajú právo ...to sa volá že ochrana práv ...a slobodné matky s deťmi majú trochu iné práva ....tak tam racej zavolám zajtra skorej ako si tu niekto oblečie talar a odsúdi má bez ohľadu Nato aby poznal detaily a nehovoriac aj zákony ...ďakujem dovidenia 👋
@ivettdavid máš o zrušení zmluvy niečo písomne? Nie je tam napísané, že sa môžeš odvolať?
Za tych 5 mesiacov si sa nemohla zamestnat? Aj ked len tovar vykladat?
@martinka13 nuž niekto nepodedí keď nemá po kom ..... Niekto není odkázaný na chlapa , tak nesudte keď ste si neprešla v mojich topánkach .... A to komu by by ste dali alebo nedali byť do prenájmu mi je úplne ukradnuté ;)
@ivettdavid nie