Najjednoduchší prepis polovice bytu

19. nov 2020

Ahojte,som vydata mamička s dvoma deťmi. Manžel kúpil byt počas nášho chodenia a má ho vo vlastníctve 9 rokov, manželia sme 6 rokov. V byte sme bývali spoločne už počas prerábky pred svadbou a stale v ňom bývame. Chcem sa opýtať akým spôsobom najjednoduchšie urobíme prepis polovice bytu na mňa. Ďakujem

denkatn
19. nov 2020

darovacou zmluvou

ivca88
19. nov 2020

@denkatn no pokiaľ viem, potom je problém s tým, že dar môže časom žiadať naspäť .
Preto sa používa kúpno-predajna zmluva, hoc aj na 1€

majkeel
19. nov 2020

Ak to ma byt darcek k vyrociu sobasa, tak darovacou zmluvou. 🙂

katulienkax
19. nov 2020

@ivca88 ano ale nie je to tak lahke ziskat naspat, musia byt velmi vazne dovody, mojej znamej otec chcel spat vymyslal ze je zla nepocuva nepomaha ale to neboli dostatocne dovody

bu1bu
19. nov 2020

predmet daru nadobudnutý darovacou zmluvou nie je možné len tak žiadať späť, na to sú presne dané zákonné dôvody a rozhodne nie malicherné. Kúpna zmluva , kde kúpna cena polovice bytu je 1€ je priame obchádzanie zákona... Takže pozor na to, kataster by si mohol na to posvietiť.

patka06
19. nov 2020

najjednoduchšie darovacou zmluvou, samozrejme ak na liste vlastníctva nemá záložné právo banky

autor
19. nov 2020

@patka06 vidíš, to ma nenapadlo, áno ešte splacame hypotéku na byt, a na tej hypo sme už obaja lebo išlo o refinancovanie

autor
19. nov 2020

@patka06 ja chcem aby byt bol v BSM

zuzanka.zuzu
19. nov 2020

@bu1bu kataster si na nič neposvieti, nestíhajú ani zavkladovávať 😀 keď už, tak daňový úrad... ale toto nikto riešiť nebude.
autorka - hlavne aby súhlasila banka, ostatným je to jedno

denkatn
19. nov 2020

do BSM nepatria veci ktore nadobudol pred manzelstvom, takze ak ti daruje polovicu, budete mat kazdy 1/2, da sa to aj ked je tam zaloha banky, treba sa v banke opytat, za zmeny v zmluvach chcela banka 200 Eur, nespravia to len ak by sa vyrazne znizila vymozitelnost pre nich, takze sa ta mozu pytat na prijem, ale treba im argumetnovat, ze ved v zalohe to bude mat stale cele.