Nahlásenie nového vlastníka bytu

31. dec 2023

Ahojte, moji rodičia vlastnili byt ktorý teraz polovicu prepísali na mňa, druhá polovica je mamina ktorá v byte stále býva. Otázka stačí keď nahlásim zmenu na magistráte kvôli plateniu daní alebo treba aj niekde inde?
Pýtam sa pre istotu, človek nikdy nevie 😊

madeincssr
31. dec 2023

Nikto sa neozyva... tak skusim: Dan z nehnutelnosti sa plati obci/mestu. Ked sa cloveku v danom roku zmeni stav vlastnenych nehnutelnosti (zapis do KN, nadobudnutie nejakej nehnutelnosti/podielu), tak v nasledujucom roku (tusim do konca januara) ma podat Danove priznanie k dani z nehnutelnosti. Kedysi na to vydavali take velastranove farebne tlaciva, dnes sa to uz asi da aj elektronicky (aspon tlacivo) na webe obce/mesta. Obec potom kedysi do aprila vyrubuje DzN.

roja01
31. dec 2023

Jasne, podaj do konca januara. Vacsinou vsak dan nedelia a rozhodnutie posielaju len jednemu.
Tak isto treba nahlasit spravcovi s upozornenim, ze trvaly pobyt mas na adrese ........

autor
31. dec 2023

@madeincssr áno áno toto viem už som to robila, len že či stačí urobiť len toto alebo mám ešte niekde

autor
31. dec 2023

@roja01 ono kataster to zapíše až teraz v januári čiže až budúci rok to budem asi riešiť, aj správcovi? Mám napísať na bytové družstvo? Oni nemajú info z katastra?

roja01
31. dec 2023

Maju, resp. si ho najdu, len ked to zistia, ze ste 2 majitelky, tak mozu uctovat 2 osoby (vytah, spol.elektrika atd.) a tym, ze uvedies, ze tam nebyvas, tak budu uctovat tak ako dosial. A inak rocne vyuctovanie, dolezite hlasovania a schodze sa tykaju majitelov bytov. Preto potrebuju tvoju trvalu adresu. Teraz pri hlasovani (uver a pod.) uz jedna z vas nestaci, musite hladovat obe, aby bol hlas platny (1/2hlasu sa nezapocitava).

autor
31. dec 2023

@roja01 schôdze sa rodičia nikdy nezucastnovali ani predtým ale dobre vedieť to by mi nenapadlo 😊 to s počtom osôb myslím že sa rieši v januári že sa osobopisy podpisujú prípadne to aj napíšem na bytové družstvo, ale zo zákona nemám povinnosť riešiť s nimi že som nová majiteľka že?

roja01
31. dec 2023

Nie, zo zakona no k tvojmu dobru. Schodzí je dobre sa zucastnovat, riesi sa na nich nakladanie s vasimi peniazmi.

autor
31. dec 2023

@roja01 rozumiem ale nikdy nechodili ani ja nechodím na svoj byt, nejak nám to je jedno asi