Nadobudnutie majetku darovaním a platba dane

lucialen
28. mar 2013

Chcela by som poprosit o radu. Minuly rok som nadobudla majetok - garaz darovacou zmluvou a chcela by som ju predat. Budem povinna platit nejake dane, pripadne nejake poplatky v buducnosti? Dakujem 🙂

kaktusik007
28. mar 2013

@lucialen samozrejme - dan z prijmu, teda rozdiel medzi nadobudacou cenou (ktora bola nulova) a predajnou cenou a z toho prislusne percenta

lucialen
autor
28. mar 2013

@kaktusik007 dakujem a kolko su tie prislusne percenta? A to by som platila kedy, buduci rok? A nie je to nejako casovo obmedzene, ze keby to 2 roky nepredam, tak potom uz nemusim platit alebo sa mi len nieco zda?

kaktusik007
28. mar 2013

@lucialen je to obmedzene, musis to vlastnit viac ako 5 rokov -- a pozor, nemozes ani podpisat zmluvu o buducej zmluve pred tymto terminom... a kolko su percenta??? no predsa tolko, kolko budes mat za ten - ktory rok prijem, cize min. tych 20.... kedze budes tento rok na materskej, tak ako jediny zdanitelny prijem by si teoreticky mohla mat toto, cize by si si mohla uplatit nezdanitelnu cast --- ale toto sa bavime o danovom priznani v roku 2014 a od 01:01: 2013 je dost vela zmien v zakone o dani z prijmov a priznam sa ti, ze este som si nenasla cas si ho nastudovat -- robim priznania za 2012, takze sa chzstam o par dni......

marika3678
28. mar 2013

@kaktusik007 Nie som si na 100 % istá, ale pri darovaní majetku a následnom predaji myslím, že sa berie rozdiel medzi hodnotou majetku - v tomto prípade garáže v čase nadobudnutia t.j. v čase darovania, dokladovaná znaleckým posudkom predmetnej nehnuteľnosti, a sumou za ktorú sa garáž predá. Znalecký posudok určí hodnotu nehnuteľnosti v čase nadobudnutia, t.j. darovania.
A niečo sa menilo? Lebo ešte predminulý rok bol od dane pri predaji nehnuteľnosti oslobodený daňovník, ktorý predmetnú nehnuteľnosť vlastní minimálne 10 rokov, alebo má v predmetnej nehnuteľnosti trvalý pobyť minimálne 5 rokov.

rainbow0508
28. mar 2013

tie percenta su: statu 20% a zo ZVYSNEJ sumy sa odvadza este zdravotnej positovni 16%...teda napr. ak predas za 10.000€, statu zaplatis 2.000 a zdravotka si rata 16% zo zvysku, teda z 8.000

moon1979
28. mar 2013

@marika3678 platilo predtým TP minimálne 2 roky, alebo vlastnícky vzťah minimálne 5 rokov ... ty si trošku uviedla dlhé obdobie ...