Načo mám nárok ako slobodná mamička?

megkud
30. okt 2024

Dobrý deň môžem sa opýtať teraz som skončila školu a mam 21 a 1ročne dieta mam nárok na hmotnú núdzu a príspevok na bývanie? Byvam s priatelom ktorý zaroby 900 a ja poberám len rodičovský príspevok a nevychadza nám to ďakujem za info

andaluzia12
30. okt 2024

Rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a plat 900€.. žiadna hmotná núdza. Máš nárok ísť do práce a privyrobiť si..

zuzanockamt
30. okt 2024

@megkud Ty ale nie si slobodná matka. Máš partnera.

belllinka
30. okt 2024

@megkud myslíš, že teraz všetky matky, ktoré nie sú zosobášené s partnerom majú nárok na hmotnú núdzu? 🙂 Nemáš. Máš nárok ísť pracovať buď na TPP alebo na brigády.

chupakabra
30. okt 2024

@megkud nie si slobodná mamička. Na to pozor. Bývaš s priateľom, ktorý zarába. Slobodné matky sa starajú o deti samé. Tak ako ja a nemám nárok na nič. Jedine mám nárok pracovať.

klarissa25
30. okt 2024

🤣🤦‍♀️ mate príjem cez tisíc eur..ľudia žijú aj z menej peňazí....a už vôbec nie si slobodná matka

chupakabra
30. okt 2024

Partner nech si nájde lepšie platenú prácu. Ja zarobím viac a to pracujem na 7h. Mám dve deti a nemám problém finančne zvládať platiť účty a stravu, nájom s dvomi malými deťmi a to nemám naozaj žiadnu výpomoc od rodiny či štátu. Otca nemajú. Niekde robíte chybu a to veľkú.

monnci2226
30. okt 2024

ak by ste boli zosobaseni mali by ste narok na danovy bonus na manzelku.... takze manzelstvo by vam vynieslo viacej ako to ze si podla teba slobodna mamicka

melanta
30. okt 2024

@klarissa25
@chupakabra
@zuzanockamt ale áno, je slobodná matka. Veď nie je vydatá. Nie je osamelá matka. Nemýlte si pojem slobodná (to autorka je) a osamelá.

melanta
30. okt 2024

Autorka, určité výhody vedia získať osamelé matky. To sú také, ktoré žijú samé s dieťaťom/deťmi, nemajú partnera, nežijú ani s partnerom, ani s rodičmi, proste samé s deťmi. Ty síce si slobodná matka, ale žiješ s partnerom a máte v domácnosti príjem. Nemáš nárok na nič viac, ako čo dostávaš a v podstate dostávaš veľa - ešte si nič neprispela do sociálneho systému a už z neho dostávaš rodičovské a prídavky. Máš nárok ísť pracovať (dať dieťa do jaslí), nájsť si brigádu na čas, kedy je partner doma z práce.

chupakabra
30. okt 2024

@melanta v podstate pojem slobodná matka zákon nepozná. Buď žije v manželstve, partnerstve v spoločnej domácnosti či je osamelá matka. Slobodná je keďže nie sú pravdepodobne zosobášení. Ona žije s partnerom v spoločnej domácnosti a tak budú aj posudzovaní. Pojem slobodná matka jednoducho nemá definíciu , je skôr spájaný so správnym vyjadrením osamelá matka. Preto som sa vyjadrila, že ona slobodná matka nie je.

motylik273
30. okt 2024

@megkud nie si slobodna mas druha, presne ako pisu zeny mate cez tisic eur ludia maju menej a nemaju narok na nic. Nie som tu od toho aby som sudila, ale v tvojom pripade ak mas mozmost nechat dieta rodine chod do prace.

zuzanockamt
30. okt 2024

@melanta Ide len o slovíčka. Nič to nemení na fakte, že nemá nárok na nič navyše.

alkoholik
30. okt 2024

Ajajajaj moja oblubena tema:
Prosim ked ste si v 20 rokoch urobili dieta mali ste si najprv spocitat co to bude stat. A co by ste si predstavovali ako pomoc predpokladam od statu... ( Byt,1000€ kazdy mesiac aspon 3 roky ) Co ste dali vy tomuto statu za tych 20 rokov napr...? Ale chapem zase tema na zabavenie sa...👍

cookie29
30. okt 2024

prepac ale v com si slobodna mamicka? = sama bez partnera ?

lasona
30. okt 2024

Poberas rodičovský, takže nárok na hmotnú núdzu ti nevznikne.

renata1405
30. okt 2024
cookie29
31. okt 2024

@melanta ked uz sme pri tom:

zákon nepozná pojem slobodná mama. V právnych termínoch môžeme nájsť pojmy ako osamelá matka, osamelý rodič, osamelá poistenkyňa, osamelá žena, osamelá zamestnankyňa či nevydatá matka.

Vo všeobecnosti ide o ženu, ktorá nežije s otcom dieťaťa, nie je vydatá za otca dieťaťa, prípadne otec dieťaťa ani nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa.