Naakú pomoc od štátu mám nárok?

27. apr 2021

Dobry den, potrebovala by som poradit. Som nezamestnana, rozvedena, mam 2 skolopovinne deti. Momentalne nedostavam nic, iba rodinne pridavky a vyzivne. Vyskytli sa mi zdravotne problemy, caka ma operacia. Vie mi niekto prosim poradit na co mam narok? PN sa da? Alebo? A ako je to s invalidnym dochodkom? Viem ze sa da poziadat ked sa dlhsie marodi, ale ked ja PN nemam, to by som mohla neskor poziadat aj tak? Pripadne nejake ine rady. Dakujem.

petus998
27. apr 2021

Ak pracujete tak na pn mate narok ak nepracujete a prisli ste o pracu v nudzovom stave mate narok na sos dotaciu

danka808
27. apr 2021

Ak si dostala vypoved kvoli covidu, tak by si mala mat narok na 300 dotaciu no ak si dlhodobo nezamestnana tak jedine na co mas mozno narok je hmotna nudza,ale aj ta sa vypocitava vzhladom na vyzivne na deti, inak nic. Co sa dochodku tyka, tak ten sa urcuje az po roku PNky.

alenah31
27. apr 2021

PN môžete byť aj ako evidovaná na ÚP - ale nebudete dostávať nemocenské. O dôchodok sa dá požiadať časom - ono záleží od Dg. Niektoré Dg (rakovina napr.) je možné získať ID aj skôr. Ak ste nezamestnaná a nemáte nárok na podporu (alebo ste ju vyčerpali) a o prácu ste prišli vďaka korone - existuje SOS dotácia (vypláca sa 300€ mesačne po dobu 6 mesiacov). Máte možnosť skúsiť požiadať o hmotnú núdzu resp. príspevok na bývanie (zohľadňovať sa budú všetky príjmy, ak bývate napr. s pracujúcimi rodičmi ani jedno Vám zrejme nevyjde). A ešte existuje výživné na rozvedeného manžela/manželku - do 5 rokov od rozvodu pri zlom zdr. stave a tým pádom zníženiu živ. úrovne môžete požiadať o výživné na seba - len pozor - ešte môže ex. požiadať o striedavú starostlivosť. Ak očakávate, že existuje nejaký špeci príspevok pre rozvedené/osamelé matky so zdr. problémami starajúce sa o deti - nič také neexistuje.

marryen
27. apr 2021

ako dlho si nezamestnaná? To je dosť podstatné..už pred koronou, alebo počas?

viera
27. apr 2021

.