Ahojte, chystáme sa s priateľom do podnájmu. Mame v blízkej dobe podpisovať zmluvu. Na čo by ste si vy ako podnajomnici dali pozor? Skladáme samozrejme nájom,depozit a realitke tak ako to je všade, je však normálne ze to chcú na ruku všetko? Nebudú s tým problémy pre nás v budúcnosti ze všetko bude na ruku?
Tak isto na čo by ste si vy dali pozor pri zmluve, resp.čo by mala taka zmluva obnasat? Ideme do podnájmu prvý krát a naozaj sa nechceme nechať niečím prekvapit ani oklamať.
Ďakujem za každý komentár
Aby tam bolo napisane kedy a kolko mate zaplatit vsetky tie poplatky, ako je rieseny preplatok, nedoplatok, pripadne skody na byte.. to mi tak prve napadne
susediaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Na ruku podla mna znie zle podla mna…
Ďakujem zatiaľ za komentare. Je to také no...aj pre nás divne ale už to je 2byt čo to takto chcú, ba dokonca každý mi hovori ze to je uz v tejto lokalite normalne, iba hotovosť na ruku, predpokladám ze nechcú potom platit odvody alebo zdanovat neviem 😅 mame od nich pýtať nejaký preberaci papierik ze to naozaj prevzali? Lebo podla mňa to je len fér ze teda my podpíšeme zmluvu a oni podpisu aspoň niečo ze to prevzali, viem ze to bude istotne aj na zmluve ale bola by som rada ak by sme mali aj takto aspoň papier o tom ze sme im tie peniaze naozaj dali.
Určite by som trvala na tom, že im chcete platiť na účet
@bublinka1426 to zistíme až keď sa nastahujeme 😅🙈 lokalita je tichá, aj celkovo viem aj keď tade chodím okolo ze je tam vždy ticho, uvidíme 🙈
Tak na účet keď budete platiť tak máte istotu, keby náhodou. Nikdy nevieš aký je prenajímateľ
Urcite si odpis (priloha k zmluve, nech to podpise aj prenajimatel) stav vodomera, elektromera, plynomera, ak tam je. A tiez si to odfot. Aby si mala dokaz, kolko tam bolo pri preberani bytu. Urcite nedavaj peniaze len tak na ruku, radsej na ucet, aby si mala dokaz, ze si peniaze poslala. Zisti si na katastri, ci skutocne ten, co sa prezentuje ako majitel bytu nim aj naozaj je.
Či na účet, alebo v hotovosti, je to na vašej dohode. Dajte to ale do zmluvy, akým spôsobom budete platiť nájom a v akom termíne.
Ak budeš platiť v hotovosti, nech ti dá o tom doklad/potvrdenie ze prevzal peniaze. Zmluvu si pozri ci ide podľa zákona o krátkodobom prenájme alebo podľa obcianskeho zákonníka. V zmluve pozri ako často Vás môžu kontrolovat/prísť pozrieť. Taktiež ako je rozdelene najomne a enegie. Pozor aby energie neboli veľmi nerealne nízke a vám tak vzniká nedoplatok.
Proviziu realitke a depozit na ruku? Smrdi smrdi smrdi, toto smrdi. Poriadne si prestudovat zmluvu, pripadne napis tu do skupiny pravne poradenstvo.
Co mne napada je este urobit si poriadnu, dokladnu obhliadku bytu a vsetko spisat/podpisat. Vsetky puknute dlazdice, stav armatur, skusit otvorit kazde okno, celu kuchynu atd.
Na ruku nie je problém, pripravte si papier a vždy keď na ruku zaplatíte nech vám to majiteľ podpise dátum sumu a jeho podpis 😊
Tiež berieme na ruku.prvy nájom+depozit a je to riadne zapísané v zmluve .nikdy sme nemali problém.
Ostatné platby na účet .
Daj si pozor,ako máte ošetrené preplatky a nedoplatky.
Nedoplatky si uhradia nájomníci ,ale takisto preplatky,nech máte napísané,že vam vrátia.lebo to ľúbia, uhrať do autu..
Susedov moc nezistiš ..to naozaj až keď bývaš.
My spisujeme protokol o prevzatí bytu a tam je zapísané ,čo tam všetko je v byte, ak je niečo pokazené ,nefunkčné.zapišeme do zmluvy..
Všetko si vyskúšajte,spotrebiče,práčku, tv a aj internet.
Plus príloha odpíšeme vodomery,elektromer a kúrenie.
Poprípade príloha fotky-aktuálny stav bytu, nábytok a podobne, aby ste sa nedotahovali pri odovzdaní /prebratí bytu, že toto tu bolo,hento tam nebolo a podobne.
Nech je v zmluve presne rozpisana suma na najom, vodu, kurenie, plyn, elektrinu. Ako sa budu riesit preplatky a nedoplatky. Nie raz tu bola tema, kedy prenajimatel platil minimalne sumy a potom ziadal od najomnikov zaplatit vysoke nedoplatky. Alebo bola stanovena len celkova suma, co sa ma mesacne platit a opat to skoncilo len vysokymi nedoplatkami.
Ďakujem za ďalšie komentáre. Pomohli ste nám dosť, istotne sa zariadime tak aby bolo všetko spísané a nafotene, aj energie aby boli na poriadku co sa týka preplatkov a nedoplatkov a samozrejme teda dáme majitelom podpísať preberaci papier že od nás tie peniaze prevzali. 😊
- platila by som VŽDY všetko na účet aby ste mali potvrdenie že peniaze prišli aby náhodou nedošiel majiteľ 2x v mesiaci po ten istý nájom / kauciu
- rozpocitanie nákladov čo je nájom čo elektrika atd…
- pri preberaní bytu urobiť detailne fotky a video všetko popísať aké škody sú na byte a v akom stave ste ho prebrali aby vám nenašili škody po bývalých nájomníkoch
- dohodnúť sa ako sa budú riešiť preplatky nedoplatky na energiách
- dohodnúť sa za akých podmienok môžete odísť predčasne z bytu bez nejakých problémov (hľadáte sk náhradu za seba? Platíte nejaké pokuty?)
- dohodnúť sa do akej výšky si opravy budete hradiť zo svojho (my sme mali v zmluve drobne opravy si hradime my ale čo sú drobne opravy? Do akej sumy?)
- dohodnúť sa v akom stave odovzdávate byt (máte vymaľovať? Alebo si to rieši majiteľ po svojom?)
To sú take prvé veci čo mi napadli
Peniaze na účet...v dnešnej dobe na ruku? Možno, ak by to bolo v rodine...a aj to by som trikrát rozmýšľala.
Okrem toho, čo tu už je spomenuté:
V zmluve si ešte skontrolujte, ako často a kedy k vám môžu domáci chodiť a či vám musia dať vedieť... S kamarátkami sme sa na tomto pekne okašlali na byte na vysokej a dopadlo to tak, že sme pani niekoľkokrát našli v byte hrabať sa nám vo veciach 👌🏻 veľmi milá skúsenosť...
A preco nie na ucet?
Hlavne nepodpáliť ,nevytopiť suseda A sú tam tenké steny takže počuť každý výdych😉
Ahoj my sme dávali peniaze na ruku, majiteľ si chodil pre ne osobne. Odpojili nám aj sporák plynový lebo boli kontrolovať v bytovke plyn, tak majiteľ raz dva všetko vyriešil. Takže žiadny problém nebol. A neviem nenapadá ma teraz čo ti poradiť keďže my sme s ničím nemali problém. Poriadne sme si preštudovali zmluvu a všetko bolo dobré.
Vidíte vidíte, koľkým vám sa to nezdá s tými peniazmi na ruku, pričom toto je u nás, žiaľ, bežný štandard za nájmy a je to jedno, či ide o hlavné mesto, Košice, či Hornú Dolnú.. ale hlavne, že sa tu vypisuje pri hypotékach, ako sú Slováci posadnutí vlastniť nehnuteľnosti. No vitajte v realite nájomného bývania u nás 😉
Milá autorka, smrdí, nesmrdí, robí sa to tak, presne dobre tušíš aj dôvody. Byvala som v dvoch najmoch, vždy chceli hotovosť na ruku, chodili pre to osobne, čo ma este viac vytacalo, lebo som sa cítila jak idiot.. robia tak aj moji známi, čo prenajímajú byt. Čo tu radím, každý jednu platbu v hotovosti opatriť písomným potvrdením, jedno zostava tebe, druhé majiteľovi, že dňa vtedy a vtedy osobne prevzal sumu takú a takú, čo predstavuje výšku nájomného za mesiac a rok taký a taký, v zmysle nájomnej zmluve takej a onakej a jej článku takého a hentakeho, zo dňa ....., byt ten a ten (identifikácia bytu), vlastnoručný podpis vlastníka na oboch vyhotoveniach.
@vorkola Lebo majitelia sa boja, že by o nájme bola stopa a nechcú platiť daň, ani poplatky za odpad. Milá slovenská tradícia. A potom že nie sú peniaze. Tak strácajú sa napr. aj tu. V KE s týmto máme obrovský problém, mesto eviduje haldu neplatičov, len sa nevie dopátrať k presným údajom a počtom.
@oblecenie99 A to by nestacilo dat hlasku na danovy urad a oni by si toho majitela bytu preverili? Tohto sa ludia neboja ze ich ti najomnici mozu nahlasit?
@andreatytler Potom s tebou rozviažu nájom, vzdy sa zistí, odkiaľ vietor fúka, alebo ťa rovno odmietnu. Česť vynimkam. A tu na Slovensku budeš vždy za bonzaka. Akurát som minule videla v našom výťahu rozhorčený list, adresovaný niekomu neznámemu, kto udáva ľudí za to, že parkujú a nemajú zaplatené poplatky za to. Škoda, že som si to neodfotila, boli v ňom riadne hrubé výrazy. Na jednej strane tiež nie som stotoznena s tým, že prečo práve v našej mestskej časti musím za státie auta platiť parkovné, a ani nemám garantované miesto, na druhej strane si zaplatím,.lebo tak mi to káže nariadenie, aj keď blbé, ale tak mám auto a zaberám miesto, tak platim.. a jasné, že ma nasrdi, keď viem, že iní na to kašlú a ešte ťa majú za blázna, lebo si plniš povinnosti. Ja nikoho neohlasuhem, neviem, kto to robí, ale tak všeobecné rozhorčenie a nadávky schytal ten, kto to ohlasuje, nie ten, kto to zneužíva na úkor ostatných, poctivo platiacich.
My sme potrebovali presne takto zmluvu oficiálne, aj s možnosťou prechodného pobytu a nevedeli sme takého majiteľa v Košiciach nájsť, najmä aby nám sedeli aj parametre bytu a bol ochotný. Ty vlastne ani nemusíš vedieť, či si plní povinnosti (lebo to je plne v jeho starosti) a mas byť este rada, lebo potom ti zvýšia o tie sumy najom. Ale oni to nechcú, nájdu si niekoho, s kým nebudú opletačky a majú pokoj. Aj toto bol dôvod, prečo sme si radšej zvolili hypotéku a bývanie vo vlastnom, navyše to vyšlo mesačne lacnejšie a byt bol takto náš. Preto ma vždy vytáča, keď tu napíšu, že tu sme posadnutí vlastnenim nehnuteľnosti, a v zahraničí ľudia bežne žijú v najmoch. Len sa nepovie to B, že u nás je najmä komerčný nájom, zvyčajne na dobu určitú jeden rok, a drahy, lebo často ten nájomca skrz nájom spláca hypotéku na tom byte pre majiteľa.A väčšinou navyše budeš bývať síce na zmluvu, ale orafanú z netu, či zbúchanu realitakom, ale i tak načierno, lebo úrady o tebe nevedia, pošta ti chodí tam, kde máš stále detskú izbu, s majiteľom sa budeš stretávať na mesačnej báze a dávať mu peniaze na ruku, a každým rokom môžeš riešiť predlžovanie nájmu, či čakať zvyšovanie. Tak ďakujem potom pekne. Chápem aj prenajímateľov, u nás je stále neumerna ochrana nájomcov, ak ich chceš dostať preč, čiže sa bránia aj takto, vrátane toho nájmu na dobu určitú, bez detí, bez zvierat a pod. To je ďalší problém.
Prvu platbu dostavame vzdy na ruku, je to vsetko spusane v zmluve ktoru podpisujes (samozrejme by si ju mala dostať uz pred podpisom nech si vies skontrolovať).
Hlavne vzdy mat presne definovane kolko platis mesacne a kolko z toho je najomne a kolko účty. Vela ludi sa popali na tom ze ma v zmluve napr 600€ a majitel plati vsetko na jednu osobu, su tam 4 osoby a pridu vysoke nedoplatky - nevies kolko plati a kolko by skutocne mal.
Plus nech je presne dane ze ak dnes das vypoved, odkedy a aku dobu mas na vysťahovanie a za co ti napr. nevrati depozit. My zvykneme podrzat depozit kym mame vyuctovanie za byt, pretoze to fakt neurobi bytovy podnik na pockanie...ale vzdy spravodlivo vratime co nie je nase
Ako ten, kto prenajíma, ti poradím, hoci možno to tu už odznelo - trvaj na tom, aby ste na zmluve mali zvlášť sumu za prenájom a zvlášť sumy za energie. Ak príde nedoplatok, aby si vedela, koľko si platila za energie a aby ti majiteľ ukázal, že toľko aj naozaj platil.
Ja osobne by som do podnájmu "na ruku" nešla, každý byt prenajímame na zmluvu. Neexistuje nič také, ako povedali, že v tejto lokalite je to bežné. Proste chcú peniaze načierno. Ak na to pristúpite, vždy dajte peniaze až vtedy, keď vám dajú potvrdenie o prijatí. Ak by povedali, že nemám pri sebe, donesiem na budúci týždeň, nedávaj peniaze. Nikdy nikomu nedávaj peniaze bez toho, aby si zároveň nedostala potvrdenie.
Ďalšia veľmi podstatná záležitosť pre vás - trvaj na tom, aby ste v zmluve mali dohodnuté, že drobné opravy do 100 eur si riešite na vlastné náklady, vyššie riešia oni na svoje náklady a sú povinný ich riešiť a vyriešiť okamžite. Aby sa nestalo, že sa niečo stane a budete čakať týždne, kým sa im uráči niečo zaplatiť, dať opraviť a podobne.
Z hlavy ma nabadajú tieto :
1. Platba iba prevodom na účet (žiadne v hotovosti na ruku)
2. Preberací protokol
3. Nájomné a výšku platieb (napr. za energie, internet a pod.) mať uvedené v zmluve osobitne
4. Dĺžka výpovednej lehoty
5. Doplatky + príplatky
Nedoplatky,,preplatky a skody v byte. To je najpodaratnejsie. My sme.na skody v byte akosi pozabudli a ked nam,odovzdavali byt, bolo mi do placu......steny mastne,,sprchac prehnity, dvierka na kuchyni doskrabane, rura splesnena......
No neviem ci je to problem na ruku, s tymto nemam skusenosti, my sme mali vsetko na ucet.. najom samozrejme kazdy mesiac na ucet, depozit ziaden.. s partnerom som mala iba podmienku aby sme si urobili poistenie zodpovednosti za skodu... prenajimatelka to od nas nechcela ale kedze viem ako to funguje pre mna je to nutnost