Na čo nezabudnúť, keď idem dať byt do prenájmu?

12. dec 2024

Chystám sa dať do prenájmu byt, niečo už mám prečítané. Ale rada by som nejaké odporúčania prípadne tipy na čo nezabudnúť. Mám aj menší nebytový priestor, ktorý tiež zvažujem prenajať, sú tam rovnaké pravidlá? Dakujem

tina1549
12. dec 2024

to pravdepodobne na zozname už máte ale v zmluve si poriadne definujte podiel nájom a energie aby neboli prekvapenia pri vyúčtovaní a taktiež čo obsahujú dané energie.

biba_18
12. dec 2024

plus by som vyslovene žiadala od nájomníka aby používal digestor a aby ho pravidelne čistil...

wade
12. dec 2024

Dobra zmluva (odporucam kratkodoby prenajom - rok a predlzovat). Dohodnut si pravidelne obhliadky bytu vopred (s ohlasenim). Nahlasit spravcovi ze sa nastahoval novy najomnik (spravi ti odpocet meracov) aby si vedela vyratat alikvotnu ciastku pri rocnom zuctovani. Nastavit spravne (podla poctu osob) zalohove platby. A ja osobne som hodil vyber najomnikov na realitku - pretoze som makky a furt som si tam sam vybral problemovych ludi. Realitka (je to vlastne clovek, ktory mi robi support uz niekolko rokov) ma na to lepsi nos 🙂

tina1549
12. dec 2024

@wade fuha keby mi chodila obhliadka pravidelne aj s ohlásením tak sa asi veľmi rýchlo vysťahujem

jakubrianka
12. dec 2024

@wade koľko platíš realitke z nájmu prosím ťa?

melanta
12. dec 2024

Tu píšem pár rád, načo myslieť pri zmluve: https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/prenajom-bytu-27/

melanta
12. dec 2024

@wade v jednom z bytov som na obhliadke nebola vyše 2 rokov. Nie je dôvod, aby som tam chodila. Ak sa mi susedia nesťažujú, nájomníci platia načas, nie je dôvod. Rešpektujem ich súkromie a predovšetkým to, že som im dala svoju nehnuteľnosť do užívania.

maranco
12. dec 2024

Urobiť fotky v akom stave je zariadenie ak by došlo k poškodeniu a aj aké veci sú tvoje ak by prišiel exekútor a priložiť ich k zmluve.

jakubrianka
12. dec 2024

@maranco odfotiť aj okná v prípade rozbitia a sklokeramickú dosku 🫣.

zic
12. dec 2024

nahlasit sa na DU, ze ides prenajimat

wade
12. dec 2024

@melanta
@tina1549 Chapem - len mam rozne skusenosti. Toto bolo odporucenie realitky a robim to tak. Je to v principe aj tak len raz rocne - pri podpise novej zmluvy na dalsi rok. Ciel je hlavne pozriet, ci netreba niekde spravit nejaku udrzbu, atd. A je to dohodnute vopred (odsuhlasene oboma stranami). Takze v tom nevidim problem.

wade
12. dec 2024

@jakubrianka na zaciatku si berie jeden najom (platim ja, nie najomca) a za ine sluzby (koordinacia nejakej udrzby, podpisanie dodatku - je to adhoc. )

procrastique
12. dec 2024

Základ je nájsť slušných ľudí, žiadne socky. Keď sa ti to podarí tak máš po probléme. Zmluva je síce pekná(ideálne tá o krátkodobom nájme), ale základ je nájsť normálnych ľudí.

daniela1911
14. dec 2024

Registrácia na daňovom úrade