Na čo mám nárok po skončení rodičovskej?

pjana
30. jan 2013

Ahojte, potrebovala by som poradit. Momentalne som na RD, ktora mi konci 31.3.2014. Pracovny pomer som mala na dobu urcitu a skoncil mi 30.06.2012. Potom som prerusila RD a sla som sa zaevidovat ako nezamestnana, aby som si mohla vycerpat podporu v nezamestnanosti. Hned po pol roku som sa odevidovala na UP a vratila som sa na RD. Musela som to prerusit, pretoze po skonceni RD by som uz na podporu nemala narok. Sice mam este dost casu, kym skonci RD, ale obavam sa, ze si hned nenajdem pracu. Preto by som sa chcela spytat, ci nieje moznost sa nejako dobrovolne pripoistit a v pripade, ze by som zostala po RD doma, mala by som narok aspom na nejaky prispevok? Zaroven mam este jednu otazku. S manzelom chceme aj druhe babetko. Avsak tym ze som momentalne bez PP, tak by sa momentalne moja materska rovnala vyske rodicovskeho prispevku a to nieje pre nas realne. Je mozne sa nejako pripoistit, aby som mala vyssiu matersku, aj ked nebudem mat PP a teda nebude sa mat z coho vypocitat?Myslim ci este stale existuje nieco podobne ako dobrovolne poistenie. Ked som sla na matersku,tak sa tym dala ovplyvnit vyska materskeho prispevku, t.j. v roku 2011. Pripadne na aku dlhu dobu treba nastupit do PP, aby mi bolo z coho vyratat matersku?

alenah31
30. jan 2013

Nárok na materskú ti vzniká ak si neprerušene min. 270 dní pred nástupom na ňu nemocensky poistená (ľudovo povedané máš to odrobené). Ak by napr. teraz malo dieťa 3 roky a ty nemáš prácu musela by si sa hlásiť na ÚP, ale nárok na podporu by si mala len v prípade ak si mala pred nástupom na RD odrobené z posledných 4 rokov súvisle min. 3 roky. Pokiaľ túto podmienku nespĺňaš budeš mať nárok len na soc. dávky. Aj dnes je možné sa ešte nemocensky pripoistiť ak chceš vyššiu materskú pri druhom dieťati, ale tá suma je podstatne vyššia......napr. ak zarábaš v prieme 550 eur v čistom výška dobrovoľného poistného bude mesačne cca 90-100 eur, nie je to presné, píšem to zaokrúhlene ako príklad. V podstate pokiaľ nemáš skutočne dobrý mesačný príjem to poistenie sa ti neoplatí nakoľko môžeš zaplatiť niekoľko násobne viac kým otehotnieš než budeš nakoniec poberať materské. Všetko o dobrovoľnom nemocenskom poistení nájdeš na www.socpoist.sk

zuzana909
30. jan 2013

@alenah31 podmienka je nemocensky poistený v posledných dvoch rokoch minimálne 270 dní pri pracovnom pomere nemusí byť nepretržite.
nepretržité poistenie 270 dní platí pri dobrovoľnom poistení, teda ak si nemocenské poistenie platíš sama
tiež neviem z čoho ti vyšla suma poistného 90-100 pri VZ 500,- €

@pjana z môjho pohľadu sa momentálne dobrovoľné poistenie neoplatí, nakoľko je spojené aj s dôchodkových poistením.

1. balík dobrovoľného poistenia je dôchodkové poistenie a poistenie nemocenské:
- nemocenské poistenie 4,4%
- dôchodkové poistenie 24%
- rezervný fond 4,75 %
môžeš si určiť jeden vymeriavací základ (VZ), nie na každé poistenie zvlášť, teda ak si určíš VZ 500,- €
poistenie je 165,75 €
výška materskej by potom bola 325,- €
na rodičovský príspevok má nárok každá mamička v roku 2013 199,60 €
rozdiel materská a rodičovský je 125,40 pričom poistné musíš zaplatiť 165,75 € to je orientačne na mesiac
materskú dostávaš cca 8 mesiacov
poistenie musíš platíš cca 9 mesiacov

2. balík je taký istý ako ten prvý len si tam môžeš doplniť poistenie v nezamestnanosti čo sú 2% z VZ

z môjho pohľadu ak nechceš investovať veľkú sumu na poistnom sa ti vôbec neoplatí platiť si poistenie, nakoľko sa ti na materskej nemusia vrátiť ani peniaze čo si na poistnom zaplatila.

zalka
30. jan 2013

@pjana ako ti skončil pracovný pomer? vyčerpala si deň dovolenky a preplatili ti zvyšok, alebo len ti preplatili dovolenku?
Ak si čerpala jeden den ten posledný dovolenku tak máš jedinú možnosť, a to otehotnieť do cca konca augusta. Ak zistíš že si tehotná, tak sa prihlás na DNP z maxima 1179 eur , zaplať jeden den cca 13,60 a od dalšieho dňa chod na PN. Ak budeš na PN celé tehotenstvo tak odvody neplatíš a MD bude maximálna cca 750 eur.

Ak však ti skončil PP len napr. preplatením dovolenky, kt. nevstúpila do VZ pre nemocenské poistenie tak šancu na získanie MD nemáš . Musela by si si platiť 9 mesiacov, alebo byť 9 mesiacov minimálne zamestnaná.

pjana
autor
30. jan 2013

@alenah31
@zuzana909
@zalka dakujem Vam vsetkym velmi pekne za rychle odpovede🙂 Ako je to s platenim nemocenskych odvodov pocas MD a RD. Su tiez automaticky odvadzane? Ale z toho, co pisete mi naozaj vychadza, ze sa neoplati dobrovolne pripoistit. V mojom pripade je tu ale jedna moznost a tu nacrtla @zalka. Ja som totiz pre skoncenim PP (ktory bol na dobu urcitu) cerpala 29.06. dovolenku. Neviem, ci som cerpala dovolenku aj toho 30.06. ale to je asi jedno, nakolko to bola sobota, ci sa mylim? Je dolezite aby som ju cerpala este aj toho 30.06.? To by som si prezistila ako to presne bolo. Ale zoberiem to cisto hypoteticky, keby mi to malo cele vyjst, aby sa mi MD pocitala z toho jedneho dna dovolenky v praci, tak to by som musela otehotniet najneskor asi v maji, nakolko tehotenska knizka sa vypisuje az v 12.tyzdni tehotenstva a skor ma asi ani gynekolog nevypise na PN. Ci ako to vlastne je?

zalka
30. jan 2013

@pjana takže to značí, že sa berie ako keby si do 30.6.12 mala PP. Takže mali by sa ti dni ukončeného poistného rátať k DNP.
Urob skúšku a urob ju čím skôr .... prihlás sa na DNP balík v pondelok z VZ 393 eur a chod v utorok na PN .. a v stredu toto DNP zruš. Na PN ostaň tak ako potrebuješ a nezabudni za tie 3 dni zaplatiť odvody je to asi 13,50 eur ...
Ak ti v marci príde na účet PN ... tak je to tak ako predpokladám .... a ty sa môžeš riadiť mojou radou čo som ti dala vyššie.
Ak by Ti PN z DNP nezaplatili, tj. nemáš dosť dní poistenia v posledných 2 rokoch.

A kedže neviem Ti garantovať 100%, tak naozaj treba vyskúšať. Prídeš max. o 13,50 eur ... ale môžeš napr. na OCR získať 50 euer ak vyplatia ...

pjana
autor
30. jan 2013

@zalka dakujem za prispevok. Rada by som urobila taku skusku, avsak mam lekara, ktory aj ked som robila nechcel vypisovat PN, musela som si brat dovolenku. Jedine, ze by nedajboze dcerka ochorela a musela by som ist k lekarke, otom by sa to dalo otestovat. Ale v podstate tuto info, by mi mali potvrdit aj v socialnej poistovni.Jasne ze by som im nepovedala, ze chcem ist na rizikove a platit to nebudem. Avsak dvom veciam celkom nerozumiem. Mozem ist oficialne na PN, pripadne OCR aj ked som na RD? Ved vtedy sa nemusim uvolnovat z roboty, aj tak som doma, ci sa mylim? A druha otazka je, ze preco mam to DNP zrusit ak by som bola PN? Ved pocas PN to platit nemusim. A ked to zrusim, bude mi to vyplatene?

zalka
30. jan 2013

@pjana ale áno môžeš ísť oficiálne na PN alebo OCR ked si na RD. Ak máš takého obvodného lekára, tak navštív gynekologa na pár dní cca týždeň dva sa daj vypísať od neho. Aspon by si mala istotu, čo a ako ak by si otehotnela.
A prečo som písala o zrušení DNP po treťom dni. No aby náhodou ked by PN nevyplatili tj. nevznikol by ti nárok na platenú PN z DNP, tak to DNP ak by trvalo dlhšie tak by trebalo zaplatiť. A kedže PN chodia až o mesiac, tak by ťa veľmi veľa stála tá skúška ak by to nevyšlo. Preto píšem zrušiť DNP o tri dni aby to stálo len pár eur .. ak to náhodou nevýjde.
A ak začneš PN v čase aktívneho DNP, tak DNP zrušiť môžeš kedykoľvek ... hovorím to je len skúška , nechaj tri dni maximálne to DNP.

pjana
autor
4. feb 2013

@zalka dakujem Ti za rady🙂 To s tym platenim DNP na kratko ma nenapadlo. Mas pravdu, nebolo by dobre po tyzdni zistit, ze nic z toho a zaplatit ho. Horsie je, ze neviem ci to takto prakticky urobim. Niesom z tych, co si pytaju PN, mne je to take blbe, ked mi nic nieje. Vcera mi mala zacala trochu soplikovat, tak mozno s tym by sa dalo ist k doktorke, ale este som nikdy nemala OCR. Ani neviem, ako si to mam vypytat a ci by mi ju dala aj iba pri soplikoch. Ako to vlastne funguje pri OCR?

zalka
4. feb 2013

@pjana no treba si zvykať .. a pýtať OCR ...netuším či lekárka by ti dala pri soplíkoch ... možno ak by si ty mala dáku chrípku tak na seba na pár dní vypísať na PN ... treba skúšať.

pjana
autor
4. feb 2013

@zalka Ved jasne, len to sa tazko da odhadnut. Pojdem sa jeden den zaregistrovat do SP zaplatim 14,-eur a ak ma nahodou doktor nevypise, tak je to zbytocne. A u mojho obvodneho to ani skusat nemusim, on zo zasady nevypisuje, ale kaze cerpat dovolenku. Predtym rozdaval PN ako na beziacom pase, aj ked som nechcela. Pravdepodobne ho dakto nahlasil a teraz uz neda PN. To skor tu OCR. Musim si to este nastudovat, ze ako to s tym je. Pripadne si skusim overit tu tvoju teoriu este u niekoho ineho. Ale ak by sa nasiel aj tu niekto, kto si mysli, ze je to s tym vypoctom dalsej materskej ako zalka, budem rada, ak napise🙂

tinka78887
Autor odpoveď zmazal
Zobraz