Na čo má nárok rozvedená matka s hypotékou?

mominko1988
27. máj 2016

Ahojte mamičky, chcela by som sa s vami poradiť. Som rozvedená, s hypotékou na krku a s dvoma maloletými chlapcami (jeden chodí do škôlky, a druhý dnes dovršil 3 roky)-budúci mesiac sa dozviem, či mi ho vzali do škôlky.

Moja otázka je na čo mám vôbec nárok, a prípadne ako to dosiahnúť.

V období ešte manželstva/počas rozvodového konania, neprišla zo strany ex manžela, žiadna finančná pomoc na zaplatenie bytu alebo hypotéky. Hoci, zo zákona manželia majú vyživovaciu povinnosť voči sebe navzájom aj voči svojím deťom. Ale v našom prípade si ex manžel nesplnil vyživovaciu povinnosť voči nám ako rodine (voči svojej manželke a voči svojim maloletým deťom) ešte počas rozvodového konania.
Všetky náklady na hypotéku, nájom, stravu som si musela zabezpečiť – aj prostredníctvom požičiavania si.

V súčasnej situácii mi končí rodičovský príspevok (v máji 2016), a kým sa zaradím do sociálneho života potrebujem finančný príspevok – z toho dôvodu žiadam o hmotnú núdzu. No mám problém, figurujem ako SZČO - ale prostredníctvom živnosti si len čiastočne privýrábam, bohužiaľ môj príjem z tejto činnosti je raz za -4 mesiace cca 100-200 eur. No na úrade mi povedali, že mám pozastaviť živnosť. Neviem, čo je menšie zlo. Bojím sa, že akonáhle zruším svoju voľnú živnosť príde nejaká ponuka, kde je potrebná moja živnosť.
Keďže som doma s deťmi (5 a 3) tak mám problém nájsť si vhodnú prac.príležitosť, kôli času ☹

Zároveň som vlastníčka bytu, ktorý bol nadobudnutý počas manželstva, a v ktorom bývam spolu s maloletými deťmi, a preto žiadam aj o príspevok na bývanie. Ale ak mi neuznajú hmotnú núdzu, nemám nárok ani na tento príspevok.

Od 23.3.2016 sme právoplatne rozvedení. V Rozsudku o rozvodovom konaní Okresný súd Žilina, zveril obe maloleté deti do osobnej starostlivosti matke/mne
Momentálne je ex manžel, nezamestnaný od apríla 2016. Z toho dôvodu mám oprávnené pochybnosti, či budem dostávať výživne. Podľa Rozsudku SR o rozvodovom konaní, má ex manžel platiť výživne za obe maloleté deti vo výške 140 eur (70 eur na jedného) do 15 dňa k rukám matke. Ale tento mesiac (16. máj 2016) mi poslal len 60 eur + vyhráža sa mi, že dá na súd zníženie výživného na 30 eur

Žiadam o informáciu, či mám možnosť získať aj finančný nárok spätne, od septembra 2015 – z obdobia, kedy som bola vydatá, ale musela som si požičiavať, aby som mala na živobytie pre mňa a pre deti, na nájom, a na hypotéku, z dôvodu, že nedochádzalo z manželovej strany k vyživovacej povinnosti, ktorú mal zo zákona udelenú voči nám ako rodine.
Žiadam pre mňa a pre deti LEN to, na čo máme nárok.
Za Vaše rady Vám vopred ďakujem.

pribinak
27. máj 2016

Ak budes ziadat o akýkoľvek prispevok, budes musiet doložiť doklad, ze si ak manžel neplní vyživovaciu povinnosť 3 a viac mesiacov, dala si trestne a tiez doklad o tom, ze je začaté exekučné konanie
Ak ti neplatí vyzivne, mozes ziadat náhradné vyzivne, taktiež budes potrebovať vyššie 2 spomenuté doklady ´

loginexistuje
27. máj 2016

@mominko1988 spatne ziadat prispevky nemozes .. len od podania ziadosti .. pocas poberania RP by ti aj tak narok na davky v hmotnej nudzi nevznikli

treba najprv poriesit vyzivne ak neda ho v normalnej vyske tri mesiace mozes podat trestne oznamenie .. exekuciu a potom ziadat nahradne vyzivne ..

pokial budes mat aktivnu zivnost narok na davku v hmotnej nudzi ti nevznikne ...

ale teda tam nerataj s nejakymi velkymi davkami lebo sa zratava suma narokov co je u teba spolu s prispevkom na byvanie cca 200 EUR od toho odratas sumu vyzivneho a rozdiel ti daju ... sumu schvaleneho vyzivneho ... cize dostanes cca 60 Eur ...

a deti mozu mat narok na lacnejsie obedy v skolke ... a pod.

ty si to uz musis zvazit ci sa ti oplati zrusit resp. prerusit zivnost alebo brat davky v hmotnej nudzi

oliva276
27. máj 2016

Pozastavenie ŽL ihneď po skončení RD by mal byť tvoj prvý krok. Ak tak neurobíš, si povinná platiť zdrav. odvody podľa posledného ročného zúčtovania zdrav. odvodov / v minimálnej výške 60,06 €./

saurian
28. máj 2016

ako pisu baby - pozastav zivnost, pretoze by si platila zdravotne. pri tych prijmoch ktore mas, sa ti to neoplati. ak aj by prisla nejaka praca - neviem co presne robis - mozes ju vykonavat na dohodu.
zaeviduj sa na upsvar ako nezamestnana (teda ak nepracujes), min z toho dovodu, ze budes poistenec statu a budu za teba platit zdravotne poistenie. a ak nie je predpoklad ze by si mala vyssie ci pravidelne prijmy zo zivnosti, hladaj si zamestnanie na TPP.
informuj sa v skolke, su urcite "ulavy" kedy mas narok na znizeny prispevok na stravu deti (myslim ze by si platila 1e na den na dieta), tie o odpustenie poplatku za skolku.
neviem ako mas hypoteku, ale tu tiez mozes skusit ist do banky a znizit splatky tym ze rozlozis na viac rokov, ak mas dalsie uvery, zlucit najlepsie do jedneho.
a tiez ako pisali dievcata - doriesit vyzivne, ak nebude platit, necakat, varovat ho a potom dat trestne. lepsie nahradne vyzivne od statu ako ziadne, prip mu daju exekuciu - comu sa mozno bude chciet vyhnut.... na obdobie pred rozvodom, resp podanim ziadosti nemas narok spatne na vyzivne.
drzim palce, nie je to lahka situacia, bude a je to urcite "o hubu" - ale bude lepsie, uvidis 😉