Na čo má nárok dieťa, ktoré má Aspergerov syndróm?

deana100
20. aug 2024

Dobrý chcem sa spýtať dieťa s diagnózou aspergerak na čo má nárok. ďakujem.

viestta
20. aug 2024

Co to je aspergerak?
Ak ma dieta aspergerov syndrom, tak bolo vysetrene a ma odporucania pre skolu aj pre rodicov ako s nim pracovat.

martinka17
20. aug 2024

Navštívte UPSVAR a požiadajte o preukaz ZTP. Pracovníci by mali vedieť poradiť aké sú ďalšie možnosti. Napríklad príspevok na ošatenie, benzín, kúpa auta... Je to dosť individuálne a podstatné je odporúčanie psychiatra. Možno schvália aj parkovací preukaz a opatrovateľský. Čo sa týka školy, s diagnózou od pedopsychistra navštívte špeciálneho pedagóga, aby zistil ako je na Tom dieťa a možno odporučí aj isté ulavy v školskom prostredí, odporúčania pre pedagógov. Ale skôr ako písať na MK si nájdi na FB skupinu kde sú rodicia, ktorý prechádzajú niečím podobným, poradia lepšie ako tu.

@viestta je bežné že v skupinách na FB rodičia svojim deťom vravia aj "aspici", "jedinečný".... Je to milé a pomáha to znášať realitu, tu je to možno len preklep.

viestta
20. aug 2024

@martinka17 ano, aspik je take bezne, ale aspergerak som teda nikde necitala ani nepocula. A to sa v tejto komunite pohybujem

martinka17
20. aug 2024

@viestta to že ty si niečo nečítala a nepočula neznamená automaticky že to je niečo čo neexistuje. 😉 Ako píšem mohol to byť preklep, ak mobil spojil pri písaní slovo asperger a spojku ak.... Druhá vec, pri diagnostike nedostaneš odporúčania čo a ako. Dostane dieťa posudok, výsledok diagnostiky forme základnej správy. Ale to neznamená že ti povedia na čo más rodina, dieťa nárok. Neznamená to že dostaneš odporúčania pre pedagógov.... To všetko si musíš zistiť sama.

A ešte teda doplním pre autorku, to že je to zákona daný nárok neznamená že žiadosť prejde na prvý pokus. Preto odporúčam.kiesto MK nájsť si komunitu rodičov s reálnymi skúsenosťami kde vedia poradiť aj ako postupovať pri odvolaní, kam sa obrátiť v danom meste ak hlada inú pomoc..... Ak chceš, napíš IP, skúsim poslať pozvánku na skupinu ktorú vedie úžasná detská psychologička vie naozaj poradiť z prvej ruky.

andulka1988
20. aug 2024

@deana100 neviem koľko má rokov a už presne stanovenú diagnózu. Ale treba ísť na UPSVAR a opýtať sa. Tiež záleží čo má v lekárskych správach. Ja mám predĺžený RD do 6 rokov a potom už budeme riešiť opatrovateľský príspevok. Zatiaľ má ZŤP kartičku s červeným pásikom, parkovací preukaz. Momentálne čakáme na vyjadrenie ohľadom príspevku na auto, ošatenie a benzín. Takže cca toto by ste mohli mať ale nášmu dieťatku bolo diagnostikovaný detský autizmus s mentálnou zaostalosťou stredného stupňa. Ak budeš chcieť tak mi kľudne napíš

deana100
autor
20. aug 2024

@andulka1988 ďakujem,

pink_lady
20. aug 2024

mam syna s VFA...ale uz "velkeho", mame cerveny ztp a parkovaci, + ine, nejdem to tu teraz specifikovat /ma aj ine dg, stupen odkazanosti VI)
neterin syncek je asperger, 6 rocny a cerstvo zamietnuty opatrovatelsky napriek "dobre napisanej sprave" od psychiatra - vraj sa vie sam najest, tak co chce. Dostali ZTP zeleny, parkovaci a prispevok na osatenie, stupen odkazanosti II. Pred par dnami posielali odvolanie. Velmi zalezi od posudkovej co vam schvalia a kolko...