Ahojte maminy, idem si k vám pre radu pre moju známu. Mohla by som síce blúdiť po nete a hľadať informácie, ale verím, že tu mi poradíte lepšie 🙂 . Ide o túto situáciu: známa bola zamestnaná, ale z dôvodu, že manžel je onkologický pacient a toho času je už len ležiaci a potrebuje 24 hod. opateru, bola nútená dať výpoveď v práci, pretože sa nemal kto o neho starať.... Zaevidovala sa na úrade práce, čaká na rozhodnutie, samozrejme požiadala o dávku v nezamestnanosti. Ide teraz však o to, že niekto jej spomínal, že má nárok aj na opatrovateľský príspevok. Tak teraz neviem, či sa dá poberať aj podpora v nezamestnanosti súčasne aj opatrovateľský príspevok, alebo len jedno z toho. Podľa mňa sa dá len jedno, ale čo by bolo pre ňu výhodnejšie.... Budem rada, ak mi poradíte, aby som vedela odovzdať informácie jej. Niečo som už aj hľadala na nete, ale nič konkrétne som nenašla. Samozrejme, ostať bez príjmu nemôže, veď viete, že v dnešnej dobe sa žije ťažko, tak by som jej rada poradila aspoň takto... Na úradoch vám pomaly nikto nič nepovie a "obyčajný" človek nevie na čo všetko má nárok. 😒
Vopred ďakujem za každú radu a skúsenosť.
@hrjanka ale odpovie...
@zuzi_33 opatrovatelsky -- je sice ze 220 eur (cca, su to presne nejake nasobky zivotneho minima, nepodstane v tejto chvili), avsak - ak manzelova PNka presiahne sumu cca 250 eur tak vsetko NAD sa z toho opatrovatelskeho prispevku odratava... cize ak ma manzel PNku 400 eur, odrata sa cca 150 eur z tych 220 -- cize ostava len nieco okolo 70 eur.
dalej - aby mala narok na opatrovatelsky, musi splnat podmienku prijmu -- aktualne 2 nasobok zivotneho minima, cize 396,18 eura -- ak presiahne co len o cent -- narok na opatrovatelsky prispevok NIE JE.
co sa tyka subehu podpory a opatrovatelskeho --- tam nejaky problem nevidim, nie je tento subeh vyluceny, teda aspon o tom neviem... AKURAT je treba splnit tu podmienku prijmu --- tu ale bacha na jednu vec, v zmysle zakona o opatrovatelskom prispevku sa za prijem povazuju aj prijmy, ktore standardne prijmami v pravom zmysle slova ani nie su - myslim prijmami v zmysle zakona o dani z prijmov ako je trebars vyzivne, statne socialne davky typu rodicovsky prispevok.. a tak podobne.
dalej -- osoba, na ktoru sa opatrovatelsky prispevok pobera - ma mat mieru odkazanosti 5 - 6 a toto MUSI byt v posudku -- takze prvotne je treba poriesit jej manzela.
ak jej chces pomoct, skor by som isla inou cestou.... ak manzel splna podmienky odkazanosti podla lekarskeho posudku na tento prispevok, tak opravnenou osobou poberania tohto prispevku je rodic, stary rodic, dieta, vnuk, zat, nevesta (aj po ovdovenych)....
takze osobne by som nasla osobu, co splna podmienku prijmu, alebo ktora pobera dochodok --- lebo ak osoba pobera dochodok, tak v zakone je taxativne dane ze opatrovatelsky prispevok je vo vyske cca 90 eur a uz sa viac nekrati --- mohlo by to byt v konecnom dosledku vyhodnejsie.... takze opatrovat na papieri by mohla aj jeho matka ci jeho otec.... podmienka je aby osoba bola psychicky a fyzicky schopna vykonavat opatrovanie -- cize to uz je opat na zvazeni zdravotneho stavu jeho rodicov, ze ako na tom su...
co sa tyka takej tej podmienky ze opatrovatel ma zdielat spolocnu domacnost s opatrovanym (to narazam ak by opatrovatel bol oficialne niekto iny ako manzelka) tak toto je vyplod uradu prace a NEMA to podporu v zakone -- tam ziadna takato podmienka NIE JE. to na margo mojej nedavnej navstevy na upsvar, kde mi pani do oci uspesne klamala a tvrdila veci v zakone, co su, o ktorych som ja na 100% vedela, ze v zakone nie su (lebo som ten zakon presne citala a teda presne viem, ake su tam presne definovane podmienky naroku).
to je na margo tiez toho, co ti radi
@hrjanka - ze ist na urad prace a zistit si, co vsetko na opatrovatelsky prispevok potrebuje.... baby, fakt... moja rada --- uradnicok sa NIKDY nepytajte, ony vam fakt malokedy povedia pravdu.... viackrat som sa hadala s nimi o MOJ vyklad zakona --- stale sa nepoucili, a stale mi hovoria ten svoj, aj ked ich ustredie mi uz niekolkokrat dalo za pravdu.... ale tak neriesim 🙂 len proste mam pocit, ze maju proste akoby nariadene hovorit veci a klast take podmienky, ktore ani oporu vzakone nemaju....
ved kolko ludi bude studovat a citat konkretny zakon, ze??? vacsina ide na urad sa poradit, ved pani na urade s tym pracuje, tak hadam vie.... ☹
@kaktusik007 pisem IP
Baby,prosím poraďte mi..som na materskej(ochvilu rodičovskej)a dala som si ziadost na opatrovatelsky na babku..chcem sa Vás opýtať (či som na seba neušila bič),keď nástupim po rodičovskej dovolenke do práce a daju mi výpoveď,budu mi výšku podpory v nezamestnanosti rátať z môjho predchádzajúceho príjmu(z práce pred nástupom na MD),alebo z opatrovatelskeho?pýtam sa preto.lebo môj príjem bol(je)vyssi ako opatrovateľské...ďakujem...
Na toto ti nikto neodpovie, že čo je výhodnejšie...nárok na opatrovateľský príspevok sa posudzuje individuálne, rovnako aj jeho výška. A záleží aj od príjmu manžela, o čo vyšší má on príjem, o to nižší opatrovateľský by ona dostávala. A pri 24hodinovom opatrovaní si nesmie ona nijako privyrábať! Na to dávajú úradníci veľký pozor. Byť ňou, beriem podporu a skočím na úrad práce zistiť si, čo všetko na opatrovateľský príspevok potrebuje a kým bude brať podporu, môže si všetko pozháňať, lebo čo viem, je toho veľa, čo treba dokladovať.