Na akú finančnú pomoc mám nárok, ak som slobodná matka?

27. júl 2023

Ahojte, chcela by som sa spýtať či existuje niečo ako príspevok na bývanie alebo niečo, nejaká finančná pomoc na ktorú by som mala nárok ak som slobodná mamička. Ide o to že rodičovský príspevok mám necelých 500€ šetrím všade možne kde sa dá aby sme nejako vyžili. Mala som našetrené z práce počas tehotenstva z tehotenského atď atď, ale velmi rýchlo sme sa vymynuli z peňazí kedže platím nájom sama, “otec” platí 30€ mesačne čo nepokryje ani len štvrtinu mesačných výdavkov na dieťa. Momentálne sme sa dostali do velmi ťažkej finančnej situácie a nájom pod 400€ sa mi nedarí zohnať a vyžiť zo 100€ na mesiac je neprípustné.

gejb
27. júl 2023

Výživné schválené súdom je 30€? To snáď nie.

mamina7070
27. júl 2023

na prispevky mas privysoky prijem
vyzivne urcili sud ? je dost nizke teda
nemozes ist k niekomu byvat z rodiny do jednej izby a ist pracovat a dieta do jasli ? alebo azylove byvanie

kristinaanna
27. júl 2023

na žiadnu, výška rodičovského príspevku, prevyšuje výšku dávky v hmotnej núdzi, žiadať o vyššie výživné a ísť do práce, budeš dostávať mzdu aj rodičovský,

pribinak
27. júl 2023

To výživné je určené súdom? Sa mi to nezda, momentálne je najnižšia suma vyššia.
Rozhodne by som žiadala vyššie výživné.

kvetinka75
27. júl 2023

aké veľké je dieťa, asi by som išla čím skôr do práce

autor
27. júl 2023

Dcéra má 5 mesiacov. A áno výživné je určené súdom nakolko ex je nezamestnaný. Tiež som čakala že výživné bude vyššie no sud ma celkom zaskočil.

terina25
27. júl 2023

Minimalne mesacne vyzivne je 36,83 eur

mamina7070
27. júl 2023

a nemas matersku ? nepracovala si ? teraz byvas s kym ?

terina25
27. júl 2023

Pises,ze ti ostane 100 eur. Ak das 400 podnajom,tak ti ostane 100 z RP, 60 pridavky,36 vyzivne.tj.cca 200 eur. Dava sa aj porodne, neviem kolko je suma teraz. Okolo 1000 eur,ked sa dieta dozije 28 dni

pribinak
27. júl 2023

Voči rozhodnutiu súdu by som sa odvolala, no a čo že je nezamestatny..…..ak nemá zdravotné problemy tak sa mize zamestnať a tiadne prispievať na dieťa

Nejakých 36 eur nepokryje nič, vážne nič. To v akom meste ti schválili takéto výživné

autor
27. júl 2023

@terina25 ja som napísala že beriem necelých 500€ presne 470 aj dake centy na príspevok som zabudla ale stále to je len 160€ a to je suma hodná uživenia sa? Porodné som dostala z toho som čerpala doteraz veď som napísala že som mala našetrené z tehotenského a tak ďalej tým som myslela aj porodné.
@pribinak Ja tomu ozaj nerozumiem, a ja naozaj neveriem ani len tých 36€ ale 30€

sasa1310
27. júl 2023

Úlohou štátu nie je živiť ťa. Max. pomôcť s príspevkom, keď nemôžeš byť zamestnaná kvôli dieťaťu. Čo aj svoju úlohu v tvojom prípade spĺňa.

daniela1911
27. júl 2023

Máš dve možnosti, dieťa do jaslí a ty pracovať. Bohužiaľ, aj v takom veku dieťaťa…
Alebo budeš bývať s niekym a deliť sa o náklady - rodina, kamarátka, iná slobodná matka,…

juliet86
27. júl 2023

dava vasa mestska cast prispevok pri narodeni dietata? ako single zena mas narok na o par tyzdnov dlhsie materske.. skus oslovit poradnu alexis

venusa85
27. júl 2023

@gejb ja mam schválené 40€,na Slovensku všetko možné

heleninamama
27. júl 2023

Pre mňa je toto nepochopiteľné. Urobíš si dieťa s niekým, kto očividne nemá oň ani o Teba žiadny záujem. Zrazu nemáš rodičov, súrodencov, starých rodičov... Žiadnu rodinu, dokonca žiadne bývanie, keď musíš byť v podnájme? Kde sú všetci ľudia z tvojho okolia? Prečo Ti nepomôžu aspoň s bývaním, veď sa tu dookola opakuje, že rodina je najviac. Dokonca nemáš ani kamarátov. Na ktorého čerta Ti bolo v tejto situácii decko? Ako ho chceš vychovať? A prečo sa naň majú skladať daňový poplatníci?
Jediné riešenie je dať dieťa do jaslí, prípadne niekomu opatrovať a začať pracovať, lebo takáto existencia, to bude celoživotný kolotoč žobrania o sociálne dávky a prežitie z mesiaca na mesiac.

pribinak
27. júl 2023

Zakri meno a identifikačné údaje a odfot rozhodnutie súdu
Píšeš že dcerka má 5 mes. Ako ti mohli dať 30 eur

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
la_dolce_vita
27. júl 2023

@heleninamama na čo sú dobré tieto komenty? Empatia ti nič nehovorí... to dieťatko už je na svete. Veľa ľudí využíva sociálny systém a plodí kopec detí. Autorka pracovala, snaží sa ako sa dá, nešla na potrat. Nikto nie je dokonalý, okrem teba očividne...

sasa1310
27. júl 2023

@la_dolce_vita pravdepodobne nepracovala, keď má dieťa 5 mesiacov a už poberá rodičovský ako slobodná matka

la_dolce_vita
27. júl 2023

@sasa1310 citujem autorku: Mala som našetrené z práce počas tehotenstva z tehotenského atď atď

sasa1310
27. júl 2023

@la_dolce_vita tak nižšie píše, že mala našetrené z tehotenského. Ak pracovala, tak musí mať ešte materskú

la_dolce_vita
27. júl 2023

a nie je to jedno? ako to rieši jej situáciu? Ja len žasnem... ak niektorá zvažuje potrat, idete ju ukameňovať a keď sa rozhodne dieťa predsalen vychovať hoci aj sama, čo teda klobúk dole, tak tiež zle..

kris_tin257
27. júl 2023

Jedine na čo máš nárok ako slobodná matka je dlhšia materská dovolenka o 3 týždne, keďže ale píšeš že máš rodicak tak si asi na materskej nebola a tým pádom na tento jediný príspevok navyše nárok nemáš 🤷

autor
27. júl 2023

@heleninamama slušne som sa pýtala či existuje nejaká pomoc pre slobodné matky. Kto vedel že po 5 rokoch vzťahu ktorý fungoval, 5 rokoch spoločného žitia si po mojom porode najde milenku s ktorou začne žiť. Takéto veci si človek nenaplánuje 🙂 okrem toho celý život poctivopracujem od 17 rokov a žijem sama, som (bola som) presne taký istý daňový poplatca ako každá jedna tu z vás, určite som si takýto život nezvolila sama. A na ktorého čerta mi bolo decko? Takéto reči si budte taká dobrá odpustite. Človek si sem ide s malou dušičkou a slušne sa spýtať a potom tu je niekto ako vy kto ma hneď musí osočiť za to že mám vôbec dieťa. To kam sme sa dostali ja nerozumiem.

autor
27. júl 2023

Dcera bude mať len 6 mesiacov. Poberala som materskú chodilo mi 700€ ale tento mesiac mi prišlo už len 470 čo je podla mojich informácii výška rodičovského príspevku. Preto píšem že beriem rodičak

kris_tin257
27. júl 2023

Ak bude mať dcéra 6 mesiacov stále máte poberať materskú dávku, moja malá teraz 5 mesiacov a materskú mám až do septembra. Pozerali ste si lehotnik dokedy máte mať materskú?

tini27
27. júl 2023

Kedy si nastúpila na md? Pokiaľ dcéra ešte nemá 6 mesiacov je to zvláštne, že už by ti materské skončilo. Ideálne zavolať do sociálnej poisťovne, pobočka pod ktorú spadáš ( podľa zamestnávateľa) a opýtať sa

daniela1911
27. júl 2023

Buď to je alikvotná časť materskej, alebo pátraj čo to je. RP bez žiadosti ti len tak nepríde

klara351
27. júl 2023

Ale rodicak ti nepride len tak, o to musis poziadat. Takze to moze byt aj alikvotna cast materskej, potom nebude prekvapena, ked ti buduci mesiacov nepride nic. Takze si on rychlo poziadaj.