Na aké dávky okrem výživného mám nárok?

milka1978
16. aug 2015

Ahojte, chcem sa opýtať. Mám kamošku, ktorá je slobodná matka a momentálne je bez práce. Dieťa jej navštevuje MŠ. Na čo všetko má nárok okrem výživného od otca dieťaťa? Prosím poraďte mi, lebo tu je strašne veľa článkov, no všetky sa týkajú mamičiek ešte na MD alebo RD alebo mamičiek čo sú ešte len tehotné. Ďakujem

sissy27
16. aug 2015

@milka1978 základ je ten, že postavenie "slobodnej matky" ju neoprávňuje k ničomu navyše... je evidovaná na úrade práce? koľko má odpracované? s kým zdieľa spoločnú domácnosť?

milka1978
autor
16. aug 2015

@sissy27 je evidovaná na úrade práce, odporacované má cca rok a býva s rodičmi, ktorý jeden je na dôchodku a druhý na úrade práce + aktivačný príspevok

bonaqa2013
16. aug 2015

@milka1978 od štátu na rod. prídavky....

sue
16. aug 2015

@milka1978 "slobodna matka" je nic, dolezitejsi termin je osamela matka a to ona nie je, kedze nezije s dietatom sama, ale s rodicmi.
Ma narok na rodinne pridavky a spolu s rodicmi ich mozu posudzovat ako poberatelov davok v hmotnej nudzi alebo prispevku na byvanie, resp.dieta nemusi za urcitych podmienok platit skolne a stravu v MS...

Prvorade ale je, aby mala vysporiadane vyzivne, ak jej nestaci a otec ma vyssi zivotny standard, nech poda o zvysenie...

sissy27
16. aug 2015

@milka1978 no tak na ÚP jej snáď povedali, či má alebo nemá nárok na podporu, čo sa týka dávky v hmotnej núdzi, nech sa páči voľne dostupné informácie http://www.upsvar.sk/tn/socialne-veci-a-rodina/...
ale keďže žije s rodičmi, ktorý nejaký príjem majú, tak asi skôr nič...
ako bolo už spomenuté, tak má samozrejme nárok na prídavky na dieťa...
no asi nič iné neostáva, len sa zamestnať...

mihula
16. aug 2015

@milka1978 byva s rodicmi,ani jeden nepracuje,tak nechapem preco mlada dama nepracuje,ved jej s dietatom ma kto pomoct.

milka1978
autor
16. aug 2015

@mihula pretože ju z práce prepustili a pokiaľ si nájde novú tak potrebuje preklenúť určite obdobie .... bývame v úseku kde je strašne ťažko zohnať si prácu

mihula
16. aug 2015

@milka1978 za pracou moze aj dochadzat ci?Ved jej ma kto dieta do a zo skolky zobrat.
a preco ju vlastne prepustili?