Na aké dávky mám nárok po skončení rodičovskej?

anjelik87
31. júl 2013

Prer tehu som si platila dnp, predtym som nebola zamestnana, matersku som normalne dostavala, teraz poberam rodicak. Mam na nieco narok po skonceni rodicovskej alebo nie? Dakujem pekne.

maznacik007
31. júl 2013

@anjelik87 budes nadalej dostavat cca 22 EUR mesacne ako pridavok na dieta

narok na podporu ti nevznikne a narok na davky v hmotnej nudzi zavisi od vela inych veci ale pokial ma manzel aspon nejaky prijem tak narok nevznikne ...

domeli
31. júl 2013

aj mňa zaujala táto téma v súvislosti s DNP a RP - nie je nárok na podporu v nezamestnanosti po skončení rodičovskej dovolenky pri zaevidovaní sa na ÚPSVR v prípade, že síce som nastupovala na MD ako nezamestnaná (nárok na materské mi ale vznikol z DNP), ale celý čas si platím aj budem platiť DNP napr. do 2 rokov veku dieťaťa? Pýtam sa preto, lebo pre nárok na podporu v nezamestanosti sa skúma doba 4 roky dozadu a tam je potrebné mať 2 alebo 3 roky "odplatené" - teda pýtam sa: odpracované alebo stačí ich mať "odpoistené" vrámci platenia DNP?
Ďakujem za radu.

anjelik87
autor
31. júl 2013

@maznacik007 dakujem a vies aj odpoved na vyssie polozenu otazku? 🙂

maznacik007
31. júl 2013

@domeli nie narok nie je kedze to je Dobrovolne Nemocenske Poistenie a nema nic spolocne s davkami v hmotnej nudzi to by si si musela platit po celu tu dobu poistenie v nezamestnanosti ...

to by si musela platit toto ine poistenie a to sa neoplati lebo viac zaplatis ako ziskas.... ak si nebola predtym zamestnana

domeli
31. júl 2013

@maznacik007 ale veď ja si platím poistenie, odkedy som skončila prac. pomer (08/2009). Do 9/2012 iba DNP, ale od 10/2012 si už platím balík a v tom je aj poistenie v nezamestnanosti... Preto sa pýtam.
Súhlasím, že DNP nemá nič spoločné s dávkami v hmotnej núdzi, ale pletieš dve odlišné veci: podpora v nezamestnanosti nepatrí medzi dávky v hmotnej núdzi. Dávky v hm. núdzi vypláca UPSVR, podporu v nezamestnanosti vypláca Sociálna poisťovna 🙂

maznacik007
31. júl 2013

@domeli ja si to nemylim ja som odpovedala tej prvej pani ze na co ma narok po skonceni RD ... a pri splneni istych podmienok aj na davku v hmotnej nudzi... ale to je mimo...

ak si platis cely balik tak musis mat 730 dni zaplatenych ... co je dva roky takze do cca 10/2014 ak budes suvisle platit .. otazka je ale ak si to platis z minima tak ta vyska davky bude velmi mala.... asi platis to minimum cca 138 Eur mesacne a potom ti davka po dvoch rokoch vyjde mesacne necele dve stovky... po dobu 6 mesiacov a neda sa s tym nejako carovat ... tak ako sa da ak je zena pocas RD zamestnana...

domeli
31. júl 2013

@maznacik007 OK, vyznelo mi to inak, prepáč. A dík za info - čarovať sa s tým ozaj moc nedá.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz