Ahojte baby. Bez žiadneho zámeru rozduchavania vášni len zamyslenie jednej matky s dvojičkami ktorá práve dopija rannú ľadovú kávu a chce polhodinu neriešiť ako rieši
24/7 plienky koliky doktorov zuby atd. Dnes sme boli na úrade a bola pred nami mamička ktorá sa volala , samozrejme vymýšľam , gdpr predsa , “Filomena Pekný”, keďže to jej meno museli počuť aj na ulici ako to tam zdôrazňovali tak som ho počula aj ja. Pani za okienkom podľa mna už bola v dôchodkovom veku a stále si išla svoje aj keď jej mamička ukazovala doklady všetko a ona stále veď ste filomena “pekná”. A nevedela si to dať vysvetlit . Bolo mi ľúto nás všetky tri pani za okienkom mamičku a aj mna s malým v kočíku lebo to strašne zdražovalo . Nakoniec neviem ani ako to dopadlo ale otvorili vedľajšie okienko tak sme sa so synom šupli tam. Takze úplne na odľahčenie téma, pacia sa vám takéto tvary priezvisk ? Ja som sa v živote nad tým ani len nezamyslela ale až po dnešku. Krásny deň dievčatá.
@kitycat no že tá pani sa proste volala Filomena Pekný . Ja to
Tiež chápem . Len tá pani za okienkom stále sla do nej že ma zle vypísané papiere že však je filomena pekNA 😃
Mne sa to nepaci, ale som stara skola... skor ma udivuje, ze pani za okienkom nema potrebne znalosti, je to dost neprofesionalne. Od tychto pracovnicok ocakavam urcity prehlad.. a nie sa dohadovat o mene niekoho 🙂
@la_dolce_vita áno presne zdieľam tvoj názor . Len ona fakt už bola staršia a nebola zla ona sa stále snažila vysvetlit tej pani že je žena tak je Pekná a ona jej dávala aj k tej žiadosti alebo čo to mala svoje doklady a tá pani stále išla svoje 😃
Poznám jednu babu, ktorá má mužský tvar priezviska, no ona má maďarskú národnosť, takže to je dôvod, prečo to používa v tom tvare.
Nepacia sa mi tieto "novoty", obzvlášť priezvisko v tvare prídavného mena v mužskom tvare pre ženu. Ani typicky slovenské mena bez OVA. Viem, čím sa oháňajú ženy, ktoré sa pre toto rozhodnú. Zahraničie, dovolenka, hotel....blabla. Ak žije na Slovensku, tak jediný dovod tohto je snaha zaujať a odlíšiť sa. Čo sa mi zdá pod úroveň. Som aká som, ani fancy moderné meno neprekryje moj charakter...
co by na to povedala moja oblubena Patricia Medved Macikova
musela som 🙂
a este jednu, v USA mam prihodu znamej, narodil sa jej syn a davali mu stale priezvisko povedzme Kovacova po matke, kedze mu chcela dat svoje meno, cize pisali dajme tomu Patrik Kovacova - nedali si vysvetlit, ze Kovac
skoncilo to tak, ze tento chlapec ma nakoniec meno po americkom manzelovi, to bola asi miestna zalezitost a tiez nevedomost uradnicky, takze moze sa stat hocico a hocikde
@la_dolce_vita suhlas co sa tyka profesionalnosti
ja sama mam neprechylovane priezvisko. Zijem v zahranici a uprimne, je dost komplikovane vysvetlovat, preco je som (vymyslim) Malikova a syn Malik... ako keby sme neboli rodina... dokonca synovi vypisali papiere ako Malikova a skoro ma slak trafil lebo to vazne vyzera divne... ale v pripade tychto priezvisk "pridavnych mien" tomu nerozumiem... najma pokial zije na Slovensku... kole to oci. Keby este v zahranici, kde to nikto netusi...
Prosim Ta, vies co ja som zazila v Rakusku este s ova? Bezne takto kdesi u doktora, by ste na konci “vs, vß, vus “ 😂😂😂 ale najlepsia bola pani v nemocke v Bratislave , to este za cias pendlovania z Wien do BA, Ja som musela mat PN na rakusku adresu a pani ze ulica “ Meldenzettel “, hovorim jej, ze nie to je nazov tlaciva, trvaly pobyt, ona znova do kolonky ulica “ Meldenzettel “ s tym, ze ona vie lepsie 🙈🙈🙈
@lenkahvh to su potom aj medzinarodne dohody a zakony krajiny... napriklad ja som problem nemala, pretoze prve dieta bolo chlapec... takze to bolo vyriesene aj pre dalsie deti, ale napriklad tu sa deti rovnakych rodicov volaju rovnako... cize keby prve bolo dievca a bolo Kovacova, tak aj dalsie deti hoci chlapci, musia byt Kovacova 🙂
Slovenské priezviska bez ova ako napriklad to priezvisko Prekny je divne. Ale inak bez ova je bezne priezvisko a poznam kopec zien vo svojom okoli ale ide o zahranicne priezvisko.
Statni uradnici by sa mali aktualizovat na sucasnu dobu, vek neospravedlñuje. Mali by na to byt skolenia.
Co sa tyka muzskeho tvaru u zeny, ja sama ho mam, zijem 25 rokov vzahranici a konecne sa pri vysloveni svojho priezviska na mña nepozeraju ako na nejaku rusku chuderu (kedysi davno mi raz volala sestricka od lekara mojej dcery ze pani Kurnikovova😁).
Takze ano, som za a je to na kazdej zene, ake priezvisko si da, je to ako otazka, ci je lepsie byt blond alebo tmavovlasa, ci nizka alebo vysoka....
a vobec, mozno za par rokov sa uz nebude pri narodeni rozlisovat ze on / ona ale bude rovno ono - alebo they ako v kazdom netflix seriale teraz 🙂
Poznam jednu zenu z Japonska, ktora da vydala za slovaka, ktory ma priezvisko dajme tomu Pekny. Ona si zobrala jeho priezvisko a doteraz sa cuduje preco ona je Pekna a nie Pekny. Aj deti maju - syn ma priezvisko Pekny a dcera Pekna. Vobec tomu nerozumie preco je to tak. A este ked sme jej vysvetlovali, ze niektore zeny sa vydaju a maju - ova, tak to uz bolo uplne mimo jej chapania.
ja som ok so ženskými priezviskami bez -ová, hlavne ak je to zahraničné priezvisko. Ale ak je to priezvisko, kde sa rozlišuje rod len pomocou á/ý, tak by to malo zostať zachované podľa pohlavia, aspoň na SR/ČR, kde to proste má svoj význam. To už potom ani krstné mená nemusíme rozlišovať podľa pohlaví a dievčaťu môžem dať meno Libor Černý a ešte byť prekvapená, prečo niekomu nie je jasné, že ide o dievča...
pani úradníčka má byť znalá danej veci a nepresviedčať niekoho, kto to takto má v OP, že to takto nie je a je to inak.
mne osobne sa to vôbec nepáči na SK. chápem život v zahraničí. a chápem, ak si vezme Slovenka nejakého zahraničného občana a vtedy prevezme jeho meno. ale "ženské" priezviská ako Pekný, Kováč, Medveď a iné kraviny.... tak toto nepochopím.
Na toto neexistuje spravna odpoved. Pretoze kazdy to vnima inak. Ja napisem svoj nazor, ze pri zahranicnych priezviska alebo zivote v zahranici je to -ova matuce a tazko sa to niekedy vysvetluje, ze ano, ja som XY-ova a a moj muz je XY a sme manzelia, aj ked sa volame inac. Pri priezviskach ako su v priklade, ze je muzsky tvar a zensky a je to jasne rozlisene mi to pride zvlastne, ak ma zena u nas vyslovene priezvisko, kde je muzsky tvar a zensky a ona ma muzsky. Moja znama roky bojovala s tym, ze jej dcera sa volala priezviskom tak isto ako jej dcera, muz mal ine priezvisko. kazdy si nechal svoje a v kuse to vysvetlovala. Sama mam priezvisko, ktore nie je bezne a rozmyslam, ze si dam prec -ova pri vymene obcianskeho za par rokov. Lebo to znie dobre aj tak aj tak.
hm.. som myslela, ze co sa uradnych listin tyka, tak plati to, co je napisane, a nie, co sa nejakej uradnicke paci alebo nepaci.. to uz musi mat niekto fakt iq hupacieho kona, aby isiel cloveka presviedcat, ze ma v obcianskom zle meno zapisane 🙄 a nech je to aj dochodkyna bez skolenia, tak je to jednoducho bud uplna tupost, alebo skor zamerne buzerovanie, lebo jej sa proste nepacia nestandardne priezviska, tak to majitelke takeho osladi a urobi z nej pri prepazke kravu, ktora este kvoli svojmu priezvisku vsetkych zdrzuje.. ja byt jej sef, uz ma padaka 😝
a taktiez som nazoru, ze pochopit, preco sa v niektorych krajinach pouziva pri zenskej verzii priezviska ina koncovka, nie je zas tak tazke, aby z toho niekto musel byt roky mimo..
tiez, ked zijem v krajine, kde viem, ze plati zakon, ze vsetky deti musia mat prezvisko rovnakeho znenia, tak nedam prvej dcere zapisat kovacova, aby potom aj pripadni synovia museli byt kovacova a znelo mi to blbo.. radsej by som aj jej rovno dala kovac.. ale to je pre niektorych asi az prilis jednoducha logika 😀
Mne sa to nepáči ale podľa zákona sa to robiť môže tak neriešim. Ak ide o nejakú oficiálnu žiadosť aj tak sa vypisuje kolónka pohlavie. Časom aj toto zanikne.
Pokiaľ viem, tak maďarky na Slovensku si po svojich manželoch dávajú takto priezvisko. Nám znie ako mužské, ale pre nich je to normálne ženské priezvisko, napríklad Radnóty. Čo sa týka pani úradníčky, nerozumiem prečo presviedčala tú ženu, že nevie ako sa volá. V tomto ju ani vek neospravedlňuje. Keď jej ukázala doklady, nie je o čom.
Myslim ze Pekny-Pekna je uplne ok a nechapem muzsky tvar
Ak by bola Baran- bez ova, to mi zmysel dava