Muž mi podaroval polovicu chalupy

weke22
21. okt 2020

Ahojte prosím o radu a o pomoc kto sa v tom vyzná,muž daroval polovicu chalupy mne mali sme ísť podpisovať do banky ohľadom tarchy lenže pani čo to vybavuje povedala že necháme to zatiaľ tak kým banka to nebude vyžadovať, ale my sa bojíme že čo ak sa niečo stane mužovi potom ako to bude teda fungovať , banka automaticky keby sa niečo mužovi stalo tak splácam ja aj keď som nepodpisala ťarchu ???nebudú vymáhať odo mňa najprv papiere ohľadom môjho príjmu peňazí alebo niečo také aby mi ju dali splacat,???? A nezoberú mi chalupu keď sme to nepotpisali ešte hneď v vtedy keď sme to vybavovali nebude sa banka na to vyhovárať že mi odoberú chalupu keď sme to vtedy nepotpisali???

fokuska
21. okt 2020

@weke22 Neskutocny chaos, skus v tom urobit poriadok 🙂

1. Ste manzelia?
2. Chalupa (mas ny mysli dom ci skutocnu rekreacnu chalupu?) je zalozena v banke?
3. Je zalozena kvoli hypoeke, ktoru ma muz, alebo aj ty si spoludlznik?
4. Co presen vam banka nechcel dat, ci ste nepodpisali, ako sa nazyvalo to tlacivo alebo zmluva?

weke22
autor
21. okt 2020

@fokuska nie ideme sa ešte len zobrať
2.dom a áno je založená banke a úver je na muža
3.ano je založená, nie spolu dlžník som není ,len keď mi daroval chalupu mali sme ísť do banky podpísať papiere keď sa nieco mu stane všetka ťarcha padne na mňa (ale nakoniec sme to popisovať neboli lebo taká pani čo nám dáva radi ohľadom týchto veci povedala že to necháme zatiaľ tak kým to banka nevyžaduje ,a mi sa toho bojíme či to netreba pre istotu
4.a banka ešte o ničom nevie že má muž dal spoluvlastníkom ,mali sme tam ísť potpisat papiere (ktoré sme ešte nepotpisali)

fokuska
21. okt 2020

@weke22 Vlastnikom budes az vtedy ked kataster danu darovaciu zmluvu zavkladuje. A kataster nepovoli vklad ak nebudeme mat suhlas od banky. V prvom rade sa treba informovat ci banka povoli aby ti muz daroval polovicu - v tom pripade ta pravdepodobne bude chciet pripisat na uver ako spoludlznika - to vam musia povedat v banke.
Ked da banka na toto povolenie, vtedy mozete ist s povolenim od banky a s darovacou zmluvou na kataster. Ked bdue vsetko v poriadku a kataster to schvali, az vtedy ti bude polovica patrit.

Kym ste este v banke nic nepodpisali a nic ste neriesili s katastrom, tak ti polovica domu nepatri. Stale je vlastnikom celeho domu muz.

simca06022011
21. okt 2020

@weke22 bez dovolenia banky ti nič, na čom je ťarcha nemôže byť darované.
Celý tento vás postup je trosku zbytočne komplikovaný. Vezmite sa, poprepisujte úverové zmluvy, poprepisujte majetok.. Vybavene. Nie ste zobrazí, potom zase budete obiehst zmeny priezviska riešiť.. Ak chceš byť zabezpečená, lebo sa skôr ako svadba niečo ma stat, tak poistka, závet u notára atď sa dajú riešiť...

zuzanka.zuzu
21. okt 2020

@weke22 a ako ti ho vlastne "podaroval"? kataster ste asi ešte neriešili, že?

fokuska
21. okt 2020

@zuzanka.zuzu Urcite nie, nezavkladol by taku zmluvu bez suhlasu banky, ktora ma na nehnutelnost zalozne pravo.
Maju pravdepodobne podpisanu darovaciu zmluvu ktora je bez zavkladovania na nic.

zuzanka.zuzu
21. okt 2020

@fokuska ja viem 🙂 ale toto musí zodpovedať autorka, zbytočné sú predpoklady

weke22
autor
21. okt 2020

Ja som úplne stoho otová na katastri že vraj to nepotrebujú lebo som potpisala pri darovacej zmluve papier že súhlasím že na chalupu je záťaž ale banka o Tom nevie, a muž tvrdí že to netreba že banka nemusí o to vediet jooj ide mi prasknúť hlava:(

fokuska
21. okt 2020

@weke22 No mas v tom chaos.
Boli ste danu darovaciu zmluvu podat na katastri? Neexistuje, ze by povedali, ze "to" nepotrebuju. Takyto vklad vam jednoduche neprejde.

weke22
autor
21. okt 2020

@fokuska poviem ti pravdu mám tvrdohlavé ho muža ten tvrdí čo píšem ale samej mi to nejde do hlavy ties si myslím že to musí byť ale on nie že bol a povedali že to není už povinné ,ale že sa majú vyjadriť do cca 30 dní tak dúfam že to nakoniec budeme musieť doložiť lebo ja sama to chcem mať poriadku

fokuska
21. okt 2020

@weke22 Povedal ti, ze bol darovaciu zmluvu podat na vklad a oni povedali ze ppaier od banky nepotrebuju?
Takze ocakavaj, ze vklad zamietnu. Nepovolia ho, kedze je na nehnutelnost zalozne pravo.

weke22
autor
21. okt 2020

@fokuska áno presne tak ako si napísala ......to dúfam lebo už má celu trase čo poviem pred mužom není tak počúva svojích známych čo mu pomáhajú to vybavovať a mňa nie

fokuska
21. okt 2020

@weke22 Nerozculuj sa, ved uvidi oficialny list z katastra - bude tam mat napisane kvoli comu nepovolili vklad.

Ty sa nemas aktualne coho bat, pretoze nevlastnis nic. Cely dom vlastni on a aj na uvere je dlznikom on.

draik
21. okt 2020

Určite je to tak, ako tvrdíte?

@fokuska
"A kataster nepovoli vklad ak nebudeme mat suhlas od banky. "
"Urcite nie, nezavkladol by taku zmluvu bez suhlasu banky, ktora ma na nehnutelnost zalozne pravo."
"Neexistuje, ze by povedali, ze "to" nepotrebuju. Takyto vklad vam jednoduche neprejde."
"Povedal ti, ze bol darovaciu zmluvu podat na vklad a oni povedali ze ppaier od banky nepotrebuju? Takze ocakavaj, ze vklad zamietnu. Nepovolia ho, kedze je na nehnutelnost zalozne pravo."

@simca06022011
"bez dovolenia banky ti nič, na čom je ťarcha nemôže byť darované."

fokuska
21. okt 2020

@draik Podla informacii ktorych mam nie je mozne darovat alebo predavat nehnutelnost, ked ma nau zalozne pravo banka. Musela by s tym suhlasit.
Ale ty si pravnik, takze ak to viem zle, tak sa necham rada opravit a poucit aby som aj ja nebola v omyle.

weke22
autor
21. okt 2020

@fokuska ja viem že sa nemám čoho báť ale nechcem pre neho nič zle milujem ho mám jeho deti idem si ho vziať tak chcem si to vysporiadať budem chcem snim byť navždy a preto mi daroval pol chalupy ktorá sa stáva ,a keď sa to terás vybavuje len problemi a nevery ,preto mi asi neveri keď som mladšia od neho a čo povedia jeho známy není nad nich im.veri mne nie prosté odbavy má zo slovom význas sa?. A som tam de som bola

simca06022011
21. okt 2020

@draik áno som si istá. Nehnuteľnosť na inú osobu bez súhlasu banky sme prepísať nemohli a nevedeli. Museli sme to riešiť najskôr s bankou. Dokonca táto vec je podľa mňa priamo v úverovej alebo záložnej alebo akej zmluve. Ale tak kľudne daj odborný názor. Keď sa vezmú tieto veci si vedia pohodlnejšie vyriešiť a naraz. Ak chcú.. Otázne je ci ona bude aj polku úveru brat na seba...

simca06022011
21. okt 2020

@draik a prosím ak máš info k takémuto pripadu: keď sú nemanzelia vlastníci nehnuteľnosti a rozidu sa. Vysporiadava sa ten majetok ako? Idú 50 :50 alebo sa prihliada na príjmy/platby/investície? Lebo počula som obe možnosti, dokonca od pravnikov a už neviem 😁🤦‍♀️

draik
21. okt 2020

@simca06022011
Tak to sa, žiaľ, mýlite. Vo všeobecnosti prevod vlastníckeho práva len preto, že na ňom viazne záložné právo v prospech inej osoby/banky, možný je. Záložné právo pôsobí aj proti nadobúdateľovi.
Iná vec je, že veriteľ pod hrozbou zmluvnej pokuty resp. vyhlásenia predčasnej splatnosti úveru si môže vyhradiť tú skutočnosť, že záložný dlžník musí pre prevodom získať od neho súhlas.

Čo sa týka podielového spoluvlastníctva - pri samotnom rozchode spoluvlastníkov sa nič nevyporiadava, pretože podielové spoluvlastníctvo trvá aj naďalej.

fokuska
21. okt 2020

@draik Rozumiem a chapem kde na slovickach to stoji.
Ale aj v nasej pravnej skupine som sa vzdy stretla od odbornikov s odpovedou, ze vzdy treba najprv suhlas banky. Nikto tam nikdy nespomenul, ze ano, mozete prepisat vlastnika, ale ratajte s tym, ze banka vam moze vyhlasit okamzitu splatnost uveru, alebo vam dat pokutu.

A v tejto situacii tiez predpokladam, ze uver budu nadalej normalne splacat, nechcu ho cely predcasne splatit, ale zaroven chcu, aby vlastnila ona polovicu. Cize co sa stane? Kataster normalne zavkladaje zmluvu a banka bude nasledne konat? Bola som v tom, ze kataster takyto vklad vobec nepovoli, lebo bude si pytat vyjadrenie ze co na to povie banka, ktora tam ma zalozne pravo.

weke22
autor
21. okt 2020

@fokuska muža som konečne troška spracovala zajtra volá do banky dúfam že všetko dobré dopadne