Ahojte. Možno to tu už niekto riešil ale nenašla som… Bývame aj pracujeme s manželom v Rakúsku. Môj muž má poľské občianstvo a ja slovenské. Po kom dedia občianstvo deti keď rodím v rakúsku a plánujeme aj tu ostať a pod.? Možno blbá otázka ale nedopátrala som sa na nete nikde a zatiaľ ani nedovolala.
@majajamba dieta zdedi obcianstvo po obchod rodicoch..ja tiez za chvilu rodim v rakusku a ja slovenka a muz madar...dieta dedi obcianstvo po oboch rodicoch..alebo mozes vibrat ty ake chcete pre dieta obcianstvo..ja sa chystam dat nasmu dietatu len jedno obcianstvo a to po otcovi,nechcem pre svojho dieta slovenske..
po oboch
Polske aj slovenske . Narodenim sa v rakusku neziskaju rakuske ked ani jeden z rodicov nema rakuske obcianstvo.
Syn sa narodil v UK, otec je Poliak, syn má slovenské občianstvo. Tak sme sa dohodli.
Rakúsko sa neriadi právom pôdy, teda zásadou, že občianstvo je možné získať narodením na území štátu. Dieťa bude mať nárok na poľské aj slovenské občianstvo po rodičoch. Musíš si zistiť, či a za akých podmienok akceptuje Poľsko dvojité občianstvo. Či je tam nutnosť rozhodnúť sa pri dosiahnutí plnoletosti, či ho vôbec neumožnuje, alebo naopak umožňuje. Zo slovenskej strany platí, že vaše dieťa má nárok na slovenské občianstvo a nie je žiadny problém, ak bude mať občianstva dve.
My byvame v irsku, muz je poliak, chlapci maju irske a slovenske obcianstvo, mali by mat aj polske, ale o to sme neziadali, podla mna neni problem. Rakuske obcianstvo mozu mat tiez pokial ako rodicia splnate ich kriteria. My nemame irske obcianstvo.
Super dakujem vsetkym za radu 🙂 Viem ze rakuske nedostanu kedze ani jeden z nas ho nema… len som chcela vediet kde povybavovat terminy kvoli matrike a pod., bo svokra mi tvrdila ze to je po otcovi co mi prislo akesi cudne, takto aspon viem na koho sa obratit 🙂
@michaelamiako v poho ved nech si neskor vyberu ked chcu, ja si len myslim ze s sk ambasadou nebude tolko opletaciek jak s polskou lebo ti aj kvoli svadbe robili problem.
@majajamba poľské veľvyslanectvo síce nepoznám, ale poznám slovenské a české vo Viedni. Vždy som tu istú otázku poslala obom a jediná pomocná a schopna odpoved bola vždy z českej strany. SK buď nepodpísali vôbec, navrhli nejaký absurdný termín ako napríklad august budúceho roka alebo povedali, že zavolajú spät a nikdy sa to nestalo 😂Takže z toho pohľadu by som začala asi Poliakmi. Ale ako vravím, tých nepoznám vôbec. Slovenské dokumenty som od istého času vybavovala výlučne na Slovensku a to odporúčam každému
PS: aby som im nekrivdila. Raz mi pomohli a poslali nájdenú kabelku s dokladmi
@majajamba najskor vybav slovenske, to je najjednoduchsie a asi aj SK mate blizsie ako Polsko. Cez ambasadu neodporucam, ti maju na vsetko cas a daju si za kazdy prs (s prepacenim) zaplatit. Kes sa dieta narodi vybav si na ambasade jednorazovy sk cestovny doklad pre dieta (da sa aj postou ak to nezmenili) a chod SK RL vybavit cez lokalnu matriku na SK. Oni to potom poslu do Blavy a za par tyzdnov mas RL a mozes doetatu vybavit hned pas. S polskym neporadim ale uz sa polske tu na MK riesilo, skus si vyhladat diskusiu.
@majajamba
Ok len ti odpovedam na otazku. Ked sa dieta narodi v rakusku Musis si tam po porode vybavit birth certificate. V krajine kde sa dieta narodi. S tym a s marriage certificate pojdes na Svk na matriku ( najprv si tie papiere Musis dat prelozit a notarsky overit) dvojite obcianstvo moze mat dieta ked obe krajiny rodicov toto dovoluju,
@majajamba nemozes ist hnet do Ba . Najprv potrebujes birth certificate. V lokalnej matrike - budes mat zaznam z porodnice ze sa dieta narodilo. Jednorazovy cestoviny doklad ti pre dieta bez birth certificate nedaju. A Keby aj dali na tej matrike v Ba potrebujes birth certificate.. rodny list je zaklad .
@miadi my sme síce v DE, neviem ako to chodí v AT ale Geburtsurkunde vydané po pôrode neznamená, že dieťa am aj DR občianstvo. Normálne jej vydajú Geburtsurkunde, da to prwlozit(SK neuznáva medzinárodné), apostilu na EU dokumente už nepotrebuje.
@majajamba Priamo na špeciálnu matriku v BA to nemôžeš podať. Ak máte na SK ešte tp, tak to musíš podať na matrike podľa tp, ak tp nemáte, tak na hociktorej lokálnej matrike na SK. Tam sa výpisu papiere a uni to posielajú na špeciálnu matriku.
Presne, v rakusku sú to 2 rôzne dokumenty: geburtsurkunde pre všetkých a potvrdenie o občianstve pre Rakúšanov
Po matke.