Musím žiadať podporu v nezamestnanosti v sociálnej poisťovni?

tinka1709
24. nov 2022

Dobrý večer.Som tu síce nová, ale možno snáď niekto prečíta...Potrebujem radu.....nájde sa tu niekto zo Sociálnej poisťovne?

lilinka88
24. nov 2022

Napíš konkrétne čo potrebuješ. Už len preto,že SP má viac oddelení, takže ten,čo robí dôchodky ti neporadí k urazovemu príplatku napr. A je tu kopu žien, ktoré vedia poradiť,aj keď v SP nepracujú

tinka1709
autor
24. nov 2022

@lilinka88 ak sa zaevidujem na Úrade práce a príde mi papier, že som zaradená do evidencie. Treba ísť potom na Sociálnu poisťovňu podať Žiadosť o podporu v nezamestnanosti?

9lf9
24. nov 2022

@tinka1709 ak si si poziadala o podporu priamo v ziadosti o evidenciu, tak uz netreba.

tinka1709
autor
24. nov 2022

@9lf9 príde mi ešte nejaké vyjadrenie, či mám nárok alebo nie?

martinapn
24. nov 2022

@tinka1709 Mne prislo,aj ked mi vznikol narok a aj ked mi ziadost zamietli.

lilinka88
24. nov 2022

Priamo v žiadosti o evidenciu na UPSVaR môžeš požiadať o dávku v nezamestnanosti a keď ti príde vyjadrenie o zaradení do evidencie,tak priamo UPSVaR odošle žiadosť na SP a následne majú oni 60 dní na rozhodnutie. Čize ti príde z upsvar oznámenie a zaradení do evidencie a potom aj SP rozhodnutie o nároku na dávku v nezamestnanosti.
Pokiaľ si pri žiadosti na upsvar nepožiadas o podporu,tak si to musíš ísť riešiť na SP sama

9lf9
25. nov 2022

@tinka1709 ano pride ti so soc.poistovne rozhodnutie.